Ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja sädehoidolle ja kemoterapialle
Glioblastoma multiforme on erittäin pahanlaatuinen aivokasvain, jolla on huono ennuste. Kaikki tehokkaat ja turvalliset keinot sen parantamiseksi ovat tervetulleita. Saksalaiset neurokirurgit osoittivat jo 10 vuotta siten, että karnosiini estää glioblastooman kasvua ja leviämistä. Nyt espanjalaiset syöpätutkijat osoittavat, että ubikinoni herkistää glioblastoomaa radio- ja kemoterapioille. Nämä ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka ravintolisät voivat olla tutkitusti hyödyksi vaikeiden syöpätautien täydentävänä hoitona.
Leipzigin yliopistoklinikan neurokirurgit osoittivat vuonna 2008, että karnosiini estää glioblastooman kasvua ja leviämistä. Niinpä he ehdottivat karnosiinia avuksi glioblastooman hoitoon (Renner ym. 2008, Oppermann ym. 2019). Venäläiset tutkijat vahvistivat myöhemmin tämän löydöksen (Rybakova ym. 2015). Uudempi saksalaisten neurokirurgien julkaisema tutkimus kertoi, että palorypälehappo eli pyruvaatti voi heikentää karnosiinin vaikutusta glioblastooman hoidossa (Oppermann ym. 2016). Palorypälehappoa syntyy sokerin hajotessa glykolyysissä, mikä heikentää karnosiinin syöpää estävää vaikutusta. Syöpäpotilaan tulee siis välttää sokereita ja muita nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on siten heille suositeltava.
Nyt espanjalaiset syöpätutkijat osoittavat, että ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja radio- ja kemoterapioille ja voi siten parantaa potilaan ennustetta (Frontiñán-Rubio ym. 2018). Muutoin ennuste on hyvin huono: Sairauden kanssa voi elää keskimäärin vain vähän yli vuoden, noin 25 % selviää kaksi vuotta ja jotkut kolmekin. Hoitamattomana sairaus on nopeasti tappava. Pitkäaikainen selviytyminen ei ole mahdollista nykyhoidoilla.
Karnosiinikin estää glioblastoomasolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön, osoittavat Leipizin yliopisotn neurokirurgien tutkimukset. Karnosiini vaikuttaa gliogblastioomasoluihin epigeneettisen säätelyn kautta (Oppermann ym. 2018).
Berberiini estää niinikään glioblastoomasolujen kasvua ja leviämistä, osoittaa kiinalaisten syöpätutkijoiden raportti (Wang ym. 2016).
Tutkimukset puoltavat ravintolisien käyttöä syöpätautien täydentävänä hoitona.