Ehkäiseekö D-vitamiini tyypin 2 diabetesta?

Suomalaiset sairastavat päälukuun nähden eniten tyypin 2 diabetesta maailmassa: meillä on puoli miljoonaa tyypin 2 diabeetikkoja, joista osa on vielä tietämätön taudistaan. Väestötutkimusten mukaan D-vitamiini voi ehkäistä diabetesta, mutta THL ja muut suomalaiset ”asiantuntijat” kiistävät tiukasti tällaiset tiedot. Nyt uusi solutason tutkimus kuitenkin vahvistaa käsitystä D-vitamiinin antamasta suojasta diabetesta vastaan.

Amerikkalaisen Salk Instituten (La Jolla, CA) tiedenaiset ja -miehet – yhdessä Sidneyn yliopiston tutkijoiden kanssa – osoittivat Cell-lehdessä julkaisemassaan tutkimuksessa, että solujen D-vitamiinireseptori (vastaanotin) säätää haiman beetasolujen elossaoloa ja toimintaa sekä ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka myllertää diabeetikon elimistössä.

”Väestötutkimusten mukaan D-vitamiinivajeen ja tyypin 2 diabeteksen välillä vallitsee korrelaatio – ja kääntäen: seerumin suuri D-vitamiinipitoisuus ehkäisee diabetesta – , mutta D-vitamiinin vaikutusmekanismi diabeteksessa on edelleen huonosti tunnettu”, sanoo geenitutkija Zong Wei, yksi kirjoittajista. D-vitamiini ehkäisee sekä lasten että aikuisten diabetesta, kertovat tutkimukset Yhdysvalloista, Espanjasta, Ruotsista, Pakistanista ja Japanista.

Nyt tiedetään, että monien muiden hyvien vaikutustensa lisäksi D-vitamiini ehkäisee tulehdusta. Asia on tärkeä, sillä diabetes on tulehdustauti. ”Tässä tutkimuksessa ilmeni, että D-vitamiinireseptori, joka saa riittävästi D-vitamiinia, säätää sekä tulehdusta että beetasolujen toimintaa ja elossapysymistä”, sanoo tutkimusta johtanut hormonitutkija, professori Ronald Evans.

Aikaisemmin amerikkalaisen Tufts-yliopiston diabetestutkijat osoittivat (Nurses' Health Studyssa), että D-vitamiini vähentää naisten riskiä sairastua diabetekseen ja parantaa insuliinia tuottavien beetasolujen toimintaa jopa 25 prosenttia. 

Tutkijat tuottivat beetasoluja sikiön kantasoluista ja testasivat D-vitamiinin ja muiden yhdisteiden vaikutuksia niihin hiirillä. Äskettäin löydetty geenejä säätävä yhdiste – iBRD9 – aktivoi D-vitamiinireseptoria, kun siihen sitoutui D-vitamiinia. Se suojasi beetasoluja vaikuttamalla geenien kauta. Hiirikokeissa iBRD9 palautti veren kohonneet sokeriarvot normaaleiksi. Tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta terveysuutissivustoilla.

Tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan riittävä D-vitamiinin saanti voi ehkäistä ja hoitaa tyypin 2 diabetesta. Siihen ei riitä kuitenkaan viranomaissuosituksen mukainen 10 mikrogramman (µg) päivittäinen saanti. Suosittelen sellaista annostusta, jolla seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee tasolle 125–150 nmol/l.

Diabetes aiheuttaa Suomessa vuosittain noin viiden miljardin euron kulut – 1/10 valtion budjetistakun mukaan lasketaan lääkärissä käynnit, laboratoriokokeet, lääkitykset, lisätautien hoito, taudin aiheuttamat sairauslomat, työkyvyttömyydet ja eläkkeet. D-vitamiini – maailman edullisin lääke – on turvallinen ja halpa keino ehkäistä diabetesta ja vähentää sen aiheuttamaa valtavaa kuormitusta kansanterveydelle ja -taloudelle.

Could vitamin D help to fight diabetes? MedicalNewsToday 13.5.2018
"Unusual" diabetes approach: Vitamin D may bost insulin cell survival, finds study. Nutraingredients.com 14.5.2018
Wei Z, Yaoshihara E, He M, et al. Vitamin D Switches BAF Complexes to Protect β Cells. Cell. Inpress, poublished May 10 2018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.04.013