Puhdistettu omega-3 ehkäisee sydänpotilaiden äkkikuolemia

Tyhjiötislattu kalaöljy syrjäyttää pelkästään molekyylitislattuja tuotteita, kun kuluttajat vaativat tehokkaita ja ympäristöjäämistä vapaita valmisteita.

Sydäninfarktin sairastaneilla ihmisillä on suuri vaara kuolla äkisti sydämen rytmihäiriöön. Englantilaisen Birminghamin yliopiston sydänlääkärit raportoivat 11 324 infarktipotilaan terveysseurannasta, jossa hyvin puhdistettua (highly purified) omega-3-valmistetta – beetasalpaajien ja kolesterolilääkkeiden lisäksi – ottavien kuolleisuus oli merkitsevästi pienempää kuin muiden.

"Meillä on nyt vahva näyttö puhdistetun omega-3:n tehosta rytmihäiriöiden ehkäisyssä", kirjoittavat sydänlääkärit. He selostavat artikkelissaan niitä biokemiallisia vaikutusmekanismeja, joilla omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä.

Lee KW, Hamaad A, MacFadyen RJ, Lip GY. Effects of dietary fat intake in sudden death: reduction of death with omega-3 Fatty acids. Curr Cardiol Rep. 2004 Sep;6(5):371-8. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Mitä tarkoittaa hyvin puhdistettu omega-3? Perinteiset kalaöljyt ovat "viemäritavaraa", sanoo tunnettu rasvatutkija Barry Sears kirjassaan Omega Zone (Otava 2003). Hän suosittelee farmaseuttista laatua olevaa puhdistettua omega-3:a, jota valmistetaan tislaamalla molekyylitislattu kalaöljy vielä toiseen kertaan erittäin alhaisessa paineessa, tyhjiössä.

Tyhjiötislauksessa voidaan esim. EPA-rasvahapon pitoisuutta lisätä yli 70 %:n (molekyylitislaamalla vain 37 %:iin) ja muut, tehottomat rasvahapot voidaan jättää vähemmälle tai poistaa kokonaan. Samalla vähenevät ympäristömyrkyt entisestään. Neljästä litrasta tavallista kalaöljyä saadaan yksi litra toiseen kertaan puhdistettua tuotetta; siksi tyhjiötilasttu on hiukan kalliimpaa.

Tutkijat ovat löytäneet useita biokemiallisia mekanismeja, jotka selittävät kalarasvojen terveysvaikutuksia sydämessä ja valtimoissa. Valtaosa niistä perustunee tulehdusta ehkäisevien eikosanoidien tuotantoon kaikissa soluissamme, sillä hidas tulehdus on verisuonitautien perussyy (lue lisää). Muita vaikutustapoja ovat:

vaikutukset haitallisiin veren rasvoihin (erityisesti triglyserideihin ja RPL-kolesteroliin)
rytmihäiriöiden ehkäisy
verenpaineen normalisointi
veritulpan ehkäisy
valtimon endoteelin rakenteen ja toiminnan paraneminen
typpioksidin lisääntyvä tuotanto.

Kalaöljyn rasvahapot pitävät valtimoiden seinämät kimmoisina. Kalaöljyllä on monia samanlaisia terveysvaikutuksia kuin eräillä kasviperäisillä öljyillä, kuten rypsi-, oliivi- ja helokkiöljyillä. Kalaöljyllä on kuitenkin aivan omia ominaisia vaikutuksia, joiden vuoksi sitä ei voida korvata millään muulla öljy- tai muulla ravintoaineella.

Uusia kalaöljyn vaikutusmekanismeja sydämessä
Omega-3-rasvahappojen sydänvaikutukset
Näin valitset itsellesi hyvän omega-3-valmisteen