Useimpien raskaana olevien naisten omega-3-indeksi on liian pieni

Omega-3-indeksi kertoo, onko henkilö saanut riittävästi omega-3-rasvahappoja ruuastaan ja/tai ravintolisistä. Vaje on yleistä raskaus- ja imetysaikana, mikä altistaa äidin masennukselle ja syntyvän lapsen allergioille, astmalle sekä neurologisille kehityshäiriöille. Tutkimukset puoltavat omega-3-indeksin mittaamista raskaana olevilta ja mahdollisen vajeen korjaamista tehokkailla, puhtailla kalaöljyvalmisteilla.

Gynekologien Belgiassa tekemän tutkimuksen mukaan raskaana olevien naisten omega-3-indeksi on aivan liian matala, kaukana ihanteellisen tason alapuolella. Indeksi mitattiin 122 odottavalta naiselta. Enemmän kuin kolmella naisella neljästä oli aivan liian pieni omega-3-indeksi. Parhaat indeksit todettiin ulkomaalaistaustaisilla, ei-tupakoivilla, liikunnallisesti aktiivisilla naisilla. Alla oleva kuva näyttää, kuinka omega-3-indeksi mitataan punasolun kalvolta. Indeksin viitearvot ovat: Hyvä 8-11 %, huono alle 4 % (5-7 % siltä väliltä).

Omega-3-indeksi

Kuva omega-3-indeksistä. Punasolun (RBC) kalvolta otetaan näyte, josta lasketaan 26 eri rasvahapon pitoisuus. Tässä esimerkissä tutkitulla alueella on kolme punaisella merkittyä EPA- ja DHA-rasvahappoa. Muita rasvahappoja on 64. Omega-3:n osuus kaikista rasvahapoista on siis 3/64 eli 4 %, mikä on huono tulos. Ihannearvo on 8–11 % (tai yli). Tässä tutkimuksessa yli 6,8 % (keskimäärin 7,8 %) antoi huomattavan suojan verrattuna <4,2 % (keskimäärin 3,7 %) indeksiin.

"Lääkäreiden tulisi arvioida huolellisesti raskaana olevien naisten omega-3-rasvahappojen saanti ja neuvoa odottavia äitejä korjaamaan mahdollinen vaje, jotta raskauden kulku olisi paras mahdollinen sekä äidin että lapsen terveyden kannalta", kirjoittavat gynekologit. He korostavat, että sikiön aivojen normaali kehitys riippuu äidin omega-3-rasvahappojen riittävästä saannista. Lisäksi äidin hyvä omega-3-indeksi ehkäisee ennenaikaista synnytystä, raskausmyrkytystä, lapsen alipainoisuutta sekä äidin masentuneisuutta synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana nautittu kalaöljy parantaa lapsen kognitiivisia taitoja ja ehkäisee lasten käyttäytymishäiriöitä 5–6 vuoden iässä, ehkäisee lasten lihomista sekä vähentää lasten sairastumista allergioihin, astmaan ja hengitystieinfektioihin.

Samoin Kanadassakin vain neljännes raskaana olevista naisista saa riittävästi omega-3-rasvahappoja. Lastenlääkäri Mirka Lumian väitöskirjan mukaan raskauden ajan omega-3:n vaje lisää syntyvien lasten riskiä sairastua astmaan ja allergioihin. Sama asia todettiin Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksessa (Bisgaard ym. 2016). Koti- ja ulkomaiset tutkimukset puoltavat kalaöljyn nauttimista raskauden ja imeytyksen aikana. Omega-3-indeksin mittaus yleistyy hyvää vauhtia maailmalla. Suomi laahaa perässä.

Suomessa ravitsemustieteilijät kuvittelevat virheellisesti, että rypsi- tai rapsiöljystä saisi riittävästi biologisesti aktiivisia omega-3-rasvahappoja. Kuitenkin vain 1–4 % kasviöljyn ALA-omega-3-rasvahaposta muuntuu elimistössä biologisesti aktiiviseen muotoon. Niinpä runsaskaan rypsiöljyn nauttiminen raskauden aikana ei suurenna sikiön DHA-pitoisuutta. Tarvitaan siis ravintolisänä EPAa ja/tai DHA:ta. Kanadalais- ja belgialaistutkimusten tulokset tukevat tohtori Tolosen Kalaöljyoppaassa esitettyjä näkemyksiä.


Hoge A, Bernardy F, Donneau AF, et al. Low omega-3 index values and monounsaturated fatty acid levels in early pregnancy: an analysis of maternal erythrocytes fatty acids. Lipids in Health and Disease. 2018 Apr 2;17(1):63. doi: 10.1186/s12944-018-0716-6. / Free Full Text pdf
Nearly three-quarters of pregnant women do not get enough omega-3s, finds study. Nutraingredients.com 27.3.2015
Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL et al. Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine 2016; 375:2530-2539 December 29, 2016 DOI: 10.1056/NEJMoa1503734