Eteisvärinän riski joka neljännellä yli 40-vuotiaalla

Tavallisinta sydämen rytmihäiriötä – eteisvärinää eli flimmeriä – esiintyy paljon useammilla kuin tähän asti on tiedetty, kirjoittaa Yhdysvaltain Sydänliiton lehti Circulation. Joka neljännellä amerikkalaisella esiintyy eteisvärinää jossakin elämänsä vaiheessa. Yksi kymmenestä yli 75-vuotiaasta potee eteisvärinää ainakin joskus.

“Olen järkyttynyt löydöksestä. Oletin rytmihäiriöitä olevan yhdellä kymmenestä, mutta en missään tapauksessa yhdellä neljästä”, sanoo tutkimusta johtanut sydänlääkäri Donald M. Lloyd-Jones (Northwestern University;Chicago). "Odotusarvot (1:10) perustuivat niihin potilaisiin, joita tutkimme sairaalassa. He tulevat tutkimuksiin oireiden vuoksi. Heidän lisäkseen on paljon niitä, jotka eivät tule”, hän sanoo.

Tiedot perustuvat 3 999 miehen ja 4 726 naisen seurantaan vuosina 1968-1999. Nämä ihmiset olivat seurannan alkaessa 40-vuotiaita, eikä heillä ollut todettu mitään sydänvikaa. He kuuluvat maailmankuluun Framinghamin sydäntutkimusaineistoon; tutkimusta oli aikoinaan aloittamassa myös suomalainen tohtori Martti J. Karvonen.

Seurannan aikana 939 henkilöä sai eteisvärinän ja 2 621 kuoli ilman eteisvärinää. Neljäkymmentä täyttäneiden miesten eteisvärinän riski oli 26 % ja naisten 23 %. Riski oli suurin niillä ihmisillä, joilla oli ollut jokin sydänkohtaus. Oireettomien eteisvärinän riski oli 16 %. Oireeton eteisvärinä ei välttämättä vaadi hoitoa, tutkijat sanovat. Kerran ilmaantunut eteisvärinä saattaa kuitenkin toistua ja sydämen kohtauksittainen tiheälyöntisyys (paroksysmaalinen eteisvärinä) lisää aivohalvauksen vaaraa.

Sama tutkijaryhmä on julkaisut Framinghamin aineistosta useita sydäntautiriskin periytymistä koskevia raportteja. Yhdysvaltain lääkärilehdessä (JAMAssa) julkaistussa artikkelissaan he osoittivat, että eteisvärinän riski voi olla peritty ominaisuus.

Toinen amerikkalainen tutkimus osoittaa, että valkoihoisilla 80-vuotiailla joka viides mies ja joka kuudes nainen kärsii eteisvärinöistä. Niitä olisi ilmeisesti vähemmän, jos ikääntyvät ottaisia kalaöljyä, mieluiten E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää.

Eteisvärinä ei ole välittömästi hengenvaarallinen rytmihäiriö, mutta se lisää toistuessaan ja pitkittyessään riskiä aivoinfarktiin ja muihin aivoverenkierron häiriöihin. Sen tähden potilaalle annetaan yleensä antikoagulanttilääkitys (verenohennuslääke).

– Eteisvärinän vuoksi sydämen vasempaan eteiseen muodostuu herkästi verihyytymä, joka irrotessaan voi lähteä liikkeelle, kulkeutua aivovaltimoihin ja tukkia ne. Vuonna 2010 arvioitiin, että yhden aivoinfarktin kustannukset ovat yhteiskunnalle Suomessa jopa lähes 90 000 euroa, Tyksin kardiologi Juuso Blomster sanoo.

Circulation 2004;110.

Fox SS, Parise H, D´Agostino BR et al. Parental atrial fibrillation as a risk factor for atrial fibrillation in offspring. JAMA. 2004 Jun 16;291(23):2851-5. [PubMed]

Mikä on eteisvärinä?

Eteisvärinä eli flimmeri (tai flutteri) on sydämen rytmihäiriö, jossa pulssi on epäsäännöllinen. Flimmeri ei ole pelkkä harmiton lisälyönti, jossa tuntuu yksittäinen, satunnainen rytmin hyppäys. Eteisvärinässä sydän lyö jatkuvasti epärytmissä, joskus noepastiklin,jopa 140 kertaa minuutissa. Silloin on sähköinen häiriö sydämen eteisten alueella. Häiriö yleistyy iän myötä. Jos eteisvärinä aiheuttaa oireita tai huomattavaa haittaa terveydelle, voidaan tehdä rytminsiirto lääkkein tai sähköisesti. Tavallisesti flimmeriä hoidetaan digoksiinilla ja beetasalpaajilla. Myös magnesium ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät eteisvärinää.

Eteisvärinä nykyy EKG:ssä

Katsele eteisvärinää animaationa
Lisätietoa eteisvärinästä