Amerikkalaistutkimus: Kalaöljy voi ehkäistä MS-tautia

Runsas rasvaisen kalan syönti ja kalaöljyn käyttö ravintolisänä vähentävät 44 prosenttia riskiä sairastua MS-tautiin, ilmeni uudessa neurologien tieteellisessä tutkimuksessa. Se esitetään huhtikuussa pidettävässä American Academy of Neurology –konferenssissa. Tutkimus puoltaa kalaöljyn käyttöä etenkin MS-taudin riskille alttiina olevilla henkilöillä.

"Kalarasvalla on monia hyviä terveysvaikutuksia", sanoo tutkimusta johtanut neurologi Annette Langer-Gould, MD, PhD (Kaiser Permanente Southern California in Pasadena, CA). Kalarasva voi ehkäistä MS-tautia ja sen esiastetta kliinisesti eristettyä oireyhtymää (clinically isolated syndrome, CIS). CIS:n oireita ovat äkillinen näön menetys toisesta silmästä, puutuminen, pistely ja heikkous jaloissa. Siitä toipuu useimmiten nopeasti, mutta CIS voi ennakoida MS-tautia.

"Tutkimuksemme antaa lisää näyttöä siitä, että runsas rasvaisen kalan ja omega-3-rasvahappojen (EPAn ja DHA:n) syönti tuottavat hyviä terveysvaikutuksia paitsi sydämelle ja verisuonistolle, myös hermostolle”, sanoo tri Langer-Gould MedPageToday-uutissivuston haastattelussa.

Hänen työryhmänsä tutki 1 153 MS Sunshine Studyyn osallistuneen MS- tai CIS-henkilön ruokatapoja ja kalaöljyn käyttöä. Tutkimus oli asetelmaltaan kaltaistettu tapaus-verrokki. Vähintään yhden rasvaista kalaa sisältävän aterian säännöllistä syöntiä viikottain tai 2-3 kala-aterian syöntiä kuukaudessa plus kalaöljyn käyttöä ravintolisänä pidettiin ”runsaana kalansyöntinä”. Tapaukset ja verrokit kaltaistettiin iän, sukupuolen, tupakoinnin, perintötekijöiden ja HLADRB1*15:01-geeniallelin suhteen. Runsaasti kalarasvaa ja -öljyä syöneillä oli 44 % muita pienempi riski sairastua MS-tautiin tai sen esiasteeseen.

MS-tauti ei ole pelkästään keskushermoston krooninen tulehdussairaus, vaan se johtaa usein myös diffuusiin (epämääräiseen) neurodegeneraatioon (hermoston rappeutumiseen)", tulkitsee tri Langer-Gould. ”MS-taudin syytä ei tunneta, mutta taudin yleistyminen on lisännyt kiinnostusta ruokatapoja kohtaan ja mahdollisuuksiin muokata sairauden riskitekijöitä myös ravitsemuksellisin keinoin”, hän lisää.

"Kala ja muu meriruoka ovat erityisen kiinnostavia, koska niiden nauttiminen säätää veren ja kudosten omega-3-pitoisuuksia (omega-3-indeksiä). Omega-3-rasvahappojen on osoitettu solu- ja eläinkokeissa suojelevan ikääntyvää hermostoa ja MS-tautiin liittyvää kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota) vastaan. Nämä tutkimukset ovat tuottaneet biologisesti uskottavia selityksiä sille, että omega-3:t voivat suojata MS-taudilta. Tutkimuksemme ei kuitenkaan vielä osoita sitovasti kausaalista syysuhdetta”, hän huomauttaa. Tutkimusta sponsoroi the National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

"Tämä on uusi tapa lähestyä MS-tautia", kommentoi tohtori Emmanuelle Waubant (University of California San Francisco), joka ei kuulunut tutkijaryhmään. “Tutkijat ovat yrittäneet löytää geenien ja ympäristön välisiä yhteyksiä, jotka vaikuttavat MS-taudin syntyyn”, Waubant toteaa. Hän kaipaa kuitenkin lisää tutkimuksia tämän yhteyden vahvistamiseksi.

Neurotieteilijä Langer-Goldin työryhmä on juuri osoittanut syy-yhteyden myös D-vitamiinin puutteen ja MS-taudin välillä (Nutrients 2018). Tulokset vahvistavat suurta suomalaistutkimusta, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee MS-tautia ja CIS:ää.

Source Reference: Langer-Gould A, et al. Fish, fatty acid biosynthesis genes, and multiple sclerosis susceptibility. AAN 2018.
Omega-3s Linked to Lower MS Risk – Fatty acid biosynthesis may play a protective role. MedPageToday 2.3.2018
Langer-Gould A, Lucas RM, Xiang AH, et al.   Vitamin D-Binding Protein Polymorphisms, 25-Hydroxyvitamin D, Sunshine and Multiple Sclerosis. Nutrients. 2018 Feb 7;10(2). pii: E184. doi: 10.3390/nu10020184. Free Full Text pdf