Karnosiini auttaa autistien lasten ja nuorten unihäiriöissä

Autistisilla lapsilla ja nuorilla on usein unihäiriöitä. Niiden syytekijöinä pidetään, ainakin osittain, lisääntynyttä hapetusstressiä ja elimistön vähentynyttä antioksidanttikapasiteettia. Karnosiini on tehokas antioksidantti ja hermoston suojelija (neuroprotektantti), josta voi olla merkittävää apua autistien unihäiriöihin, osoittaa kliininen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus.

Tutkimukseen valittiin 43 autistista lasta ja nuorta (31 poikaa ja 12 tyttöä), iältään 4–16 vuotta. Heidät arvottiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai kahden kuukauden ajan päivittin lumetta ja toinen 500 mg karnosiinia.

Unihäiriöitä mitattiin Children's Sleep Habits Questionnaires -menetelmällä.

Autismin vakavuutta ja karnosiinilisän vaikutusta siihen mitattiin Gilliam Autism Rating Scale 2:lla.

Karnosiini vähensi liiallista unen pituutta (dyssomniaa) ja parasomniaa (unenaikaisia erityishäiriöitä kuten unessa puhumista, unissakävelyä, yöllisiä kauhukohtauksia, hampaiden narskuttelua ja REM-unen aikaisia käyttäytymishäiriöitä). Kaiken kaikkiaan unihäiriöpisteet (total sleep disorders score) vähenivät karnosiinilla 7,59 % (p=0.006) lumeryhmään verrattuna.

Tulokset osoittavat, että karnosiinin nauttiminen ravintolisänä voi parantaa autistien unihäiriöitä, erityisesti liiallista unen pituutta ja parasomniaa, päättelevät tutkimuksen tehneet lastenpsykiatrit ja ravitsemustieteilijät.

Mehrazad-Saber Z, Kheirouri S, Noorazar SG. Effects of L- Carnosine Supplementation on Sleep Disorders and Disease Severity in Autistic Children: A Randomized, Controlled Clinical Trial. Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology. 2018 Feb 11. doi: 10.1111/bcpt.12979.

Tohtori Tolosen kommentti

Toin karnosiinin Suomeen helmikuussa 2003, sen jälkeen kun olin ollut yhteydessä amerikkalaiseen neurologian apulaisprofessori Michael G. Cheziin. Hän oli juuri raportoinut Child Neurology -lehdessä tutkimuksensa, jossa karnosiini (+ sinkki) antoivat erinomaiset tulokset autististen lasten hoidossa. Lue lisää alla olevasta linkistä.

Autististen lasten hoito karnosiinilla

Karnosiini suojaa aivoja myös estämällä hapetusstressiä ja haitallista metyyliglyoksaalia, kirjoittaa englantilainen biologian tohtori Alan Hipkiss uudessa katsauksessaan (2018).

Hipkiss AR. Glycotoxins: Dietary and Metabolic Origins; Possible Amelioration of Neurotoxicity by Carnosine, with Special Reference to Parkinson's Disease. Review. Neurotoxity Research. 2018 Feb 7. doi: 10.1007/s12640-018-9867-5.