Influenssa lisää sydäninfarktin riskiä

Akuutin sydäninfarktin riski lisääntyy kuusinkertaisesti influenssan aikana ja sen jälkeen rokotuksesta huolimatta, osoittaa uusi kanadalainen kliininen tutkimus. Sen mukaan potilaita joutui kuusi kertaa tavallista useammin sairaalaan akuutin infarktin vuoksi viikon sisällä influenssan puhkeamisesta. Suosittelen influenssan ja infarktin torjuntaan reilusti C- ja D-vitamiineja ja muita vastustuskykyä lisääviä ravintolisiä.

Ennestään tiedetään, että hengitystieinfektiot lisäävät sydänkohtausten riskiä. Se ei johdu pelkästään fysiologisesta stressistä, vaan myös siitä, että influenssavirus tunkeutuu valtimoiden sisäpinnan kerroksiin ja aiheuttaa niiden tulehtumista ja paksuuntumista paakuiksi. Virus vapauttaa valtimoiden seinämissä tulehdussytokiineja, jotka voivat aiheuttaa plakin repeämisen ja plakin palasen kulkeutumisen pieneen sepelvaltimoon, jonka se tukkii. Sen vuoksi ihmisiä, joilla on sydäntaudin riskitekijöitä, neuvotaan ottamaan influenssarokote.

"Yllättävin havainto tutkimuksessa oli sydäninfarktiriskin suurentuminen rokotuksesta huolimatta, kommentoi tohtori Timothy Henry, joka ei kuulunut tutkijoihin (Cedars-Sinai Heart Institute in Los Angeles). Tiedämme, että rokote antaa suojaa vain 40–60 prosentille ihmisistä.

Tutkimuksessa todettiin 364 sairaalahoitoon johtanutta sydäninfarktia ≥35-vuotiailla aikuisilla vuotta ennen laboratoriokokeessa varmennettua influenssaa ja vuosi sen jälkeen. Potilaiden keski-ikä oli 77 vuotta, ja 48 % heistä oli naisia. Lähes neljäsosa potilaista oli ollut ennenkin sairaalassa sydäninfarktin vuoksi. Monilla oli tunnettuja sydäntaudin riskitekijöitä: 85 prosentilla oli verenpainetauti ja 30 prosentilla veren rasvahäiriö (dyslipidemia). Vain noin 30 % oli rokotettu kyseisen influenssakauden virusta vastaan. Influenssat aiheuttivat viikon sisällä infektion alkamisesta 6 kertaa tavallista enemmän sairaalahoitoa vaativia uusia sydänkohtauksia. Yli viikon kuluttua tapaukset eivät ylittäneet tavanomaisia lukuja.

Tutkimusta rahoittivat
- Canadian Institutes of Health Research (CIHR),
- Public Health Ontario ja
- Institute for Clinical Evaluative Sciences.

Kwong JC, Schwatz KL, Campitelli MA, et al. Acute myocardial infarction after laboratory-confirmed influenza infection. New England Journal of Medicine 2018 Jan; 378:345-353 DOI: 10.1056/NEJMoa1702090.

Tohtori Tolosen kommentti

Influenssakauden aikana ja muulloinkin kannattaa ottaa päivittäin vähintään 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia, niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee 125–150 nmoliin/l. Se lisää ihmisen luontaista vastustuskykyä ylähengitysteiden infektioita vastaan, osoittavat monet uudet kliiniset tutkimukset (klikkaa linkkeihin vieressä ja alla). Myös C-vitamiini, E-EPA, karnosiini, magnesium, sinkki ja ubikinoni tehostavat immuunipuolustusta sekä infektioita että sydänkohtauksia vastaan. Näillä ravintolisillä on synerginen yhteisvaikutus, joten mitä useampaa ravintolisää käytät, sitä paremman suojaan saat. Influenssaepidemiat tulevat aina talvisaikaan, jolloin ihmiset saavat vähiten auringonvalosta D-vitamiinia (Suomessa ei ollenkaan).