D3-vitamiini korjaa sydänsolujen vaurioita

Monet viimeaikaiset kliiniset tutkimukset – mm. Oulusta – ovat osoittaneet, että sydänpotilailla on usein D-vitamiinin puutetta veressään. Mitä suurempi vaje, sitä vaikeampi tauti. Viranomaissuositusta runsaampi D-vitamiinin nauttiminen hillitsee taudin kulkua ja parantaa potilaiden vointia sekä elämänlaatua. Tähän mennessä emme ole ymmärtäneet täysin, kuinka D-vitamiini suojaa sydänsoluja. Nyt Ohion yliopiston kemian ja biokemian professori Tadeuz Malinskin johtama työryhmä on osoittanut nanolääketieteellissä tutkimuksessaan, kuinka D3-vitamiini korjaa vaurioituneita endoteelisoluja.

"Meidän ei tarvitse kehittää uutta lääkettä vaurioituneiden sydänsolujen korjaamiseen, meillä on se jo. Ja se on tosi halpa!", sanoo tutkimusta johtanut professori Tadeuz Malinski. Hänen mukaansa ei ole olemassa kovinkaan monta keinoa korjata sydänsolujen vaurioita, mutta D3-vitamiini on sellainen. Hänen johtamansa tutkimus luo paineita D-vitamiinin saantisuosituksen nostolle.

D3-vitamiini korjaa endoteelisolujen vaurioita, jotka johtuvat metabolian (aineenvaihdunnan) virheistä, siis diabeteksessa, metabolisessa oireyhtymässä ja valtimonkovettumataudissa. D3 on siten hyödyksi hoidettaessa verenpainetautia ja muita sydän- ja verisuonisairauksia, mukaan lukien sydämen vajaatoiminta, sydäninfarkti, aivohalvaus, metabolinen oireyhtymä ja diabetes, kirjoittavat Ohion yliopiston tutkijat Alamzeb Khan, Hazem Dawoud ja (kemian ja biokemian professori) Tadeusz Malinski (Department of Chemistry & Biochemistry, Nanomedical Research Laboratories, Ohio University, Athens, OH, USA).

Vaikutus perustuu ainakin osittain D3-vitamiinin antioksidatiivisiin ominaisuuksiin. D3 on siis hyvä antioksidantti! Se estää vapaita radikaaleja ja stimuloi typpioksidia (NO), joka korjaa endoteelisolujen vaurioita ja vähentää soluille myrkyllistä peroksinitriittiä (ONOO-). D3 tasapainottaa elimistön NO/ONOO- tilanteen, jolloin sydänsolujen vauriot korjaantuvat itsestään.

EU:n elintarviketurvallisuuslaitos EFSA nosti lokakuussa 2016 D-vitamiinin saantisuosituksen (yli 1-vuotiaille) 15 µg:aan päivässä. Suomen suositus (10 µg) laahaa taas jäljessä. Tosin mielestäni EFSAn suosituskin on aivan liian pieni sydänpotilaita ja diabeetikkoja ajatellen. Heidän päivittäinen tarpeensa on vähintään 100 µg, niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nmoliin/l. Turvaraja on 375 nmol/l.

Vitamin D3 backed to prevent and repair heart damage. Nutraingredients.com 1.2.2018
Khan A, Dawoud H, Malinski T. Nanomedical studies of the restoration of nitric oxide/peroxynitrite balance in dysfunctional endothelium by 1,25-dihydroxy vitamin D3 – clinical implications for cardiovascular diseases. 2018 Jan 19;2018:13 455–466 Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Lääkäriseura Duodecim lähetti 5.7.2016 tiedotusvälineille uutisen tutkimuksesta, jonka mukaan sydämen vajaatoimintaa sairastavat potilaat voivat hyötyä 100 µg:n D-vitamiiniannoksesta. Uutisen julkaisi mm. Hyvä Terveys -lehti, joka on Duodecimin kanssa vastustanut vitamiinien nauttimista "purkista".  Duodecim on nimitellyt halveksivasti vitamiinien syöntiä "uskomushoidoksi". Niin maailma muuttuu, Eskoseni.