Huonoja uutisia särkylääkkeistä

COX-2-estäjät lisäävät sydänkohtausten vaaraa. Vioxx vedettiin ensimmäisenä pois markkinoilta syys-lokakuussa 2004. Yhdysvaltain lääkelaitoksen laskelmien mukaan noin 27 000 ihmistä tulee kuolemaan sydänkohtauksiin tämän lääkkeen johdosta. Uuden arvion mukaan 140 000 amerikkalaista on saanut vakavan sydänvian Vioxxista. Kuolleisuus on 44 %. Yksittäisen käyttäjän kohdalla syy-yhteyttä on kuitenkin vaikea tai mahdoton näyttää toteen niin, että se pitäisi oikeudessa. Tutkijat ovat selvittäneet, kuinka synteettiset COX-2-estäjät vaikuttavat haitallisesti verisuoniin.

Kalaöljy on yhtä tehokasta kuin ibuprofeeni (burana) välilevyviasta johtuvissa selkävaivoissa (Surgical Neurology 2006;65(4):326-31). Kalaöljy ei taatusti aiheuta sydäntautia, kuten tulehduskipulääkket, vaan ehkäisee sitä. On siis järjetöntä syödä sydänterveydelle vaarallisia synteettisiä lääkkeitä kalaöljyn sijasta.

Viime aikoina ovat uudet COX-2-estäjät yleistyneet tulehdus- ja särkylääkkeinä etenkin nivelvaivoissa. Niiden on uskottu olevan entisiä tehokkaampia ja turvallisempia muun muassa vatsan kannalta. Uuden tutkimuksen mukaan tämäkään ei pidä paikkaansa. Suomalaisetkin syövät kipulääkkeitä massoittain, paljon enemmänkuin muut pohjoismaalaiset.

Yhdysvaltain lääkelaitoksen (FDA:n) suurtutkimus kaatoi kylmää vettä lääketeollisuuden niskaan, sillä raportin mukaan COX-2-estäjiin kuuluva rofekoksiibi (Vioxx) lisää sydäninfarktin ja äkkikuoleman vaaran kolminkertaiseksi. Toiseen COX-2-estäjään, naproksiiniin, verrattuna rofekoksibi aiheutti kaksinverroin sydänkohtauksia. Tohtori David Grahamin työryhmän tutkimustulos esitettiin Ranskassa Bordeauxissa pidetyssä farmakoepidemiologian kongressissa. Grahamin mukaan lääkäreiden ei tulisi määrätä eikä potilaiden tulisi ottaa lääkettä suurina päiväannoksina ainakaan pitkiä aikoja.

Tieto sydänkohtausten riskin lisääntymisestä perustuu 1,4 miljoonaan COX-2-lääkkeiden käyttäjään, joista lähes 27 000 oli syönyt rofekoksibia. Vuosina 1999-2001 ilmeni 8199 COX-2-lääkkeisiin liittyvää sydänkuolemaa. Sydänkohtauksen riski oli suurentunut niillä, joiden päiväannos oli yli 25 mg.

Vioxx on ollut markkinoilla toukokuusta 1999. Sitä myytiin vuosittain 2,5 miljardin $:n arvosta.

Valmistaja veti lääkkeen pois myynnistä kaikkialla

Useimmat potilaat ottivat lääkettä 12,5-25 mg päivässä. FDA oli rajoittanut 50 mg:n annoksen käytön viiteen päivään. Tohtori Grahamin mukaan potilaat kuitenkin jatkoivat sen ottamista 30, 60, jopa 90 päivää, jolloin sydänkohtauksen riski on jo suuri.

Merckin oma aikaisempi 8000 henkilön tutkimus vuodelta 1999 osoitti, että Vioxxin käyttäjien keskuudessa ilmeni kaksi kertaa enemmän sydänkohtauksia kuin naprokseenin käyttäjillä. Merckin mukaan Vioxx ei aiheuttanut näitä "ylimääräisiä" sydänkohtauksia, vaan sitä vastoin naprokseeni esti niitä. Graham kumoaa Merckin väitteen sanomalla, että myös naprokseeni lisää sydänkohtausten vaaraa. Vioxx on ollut ja on edelleen laajasti esillä maailman tiedotusvälineissä.

Pfizer ilmoitti alkavansa tutkia oman vastaavan lääkkeensä, Celebrexin turvallisuutta. Tulosten mukaan sekin lisää valtimonkovetusta ja kaksinkertaistaa sydänkuoleman riskin. Raportin mukaan Celebran sivuvaikutukset olivat valmistajan tiedossa jo vuonna 2000, mutta niistä ei kerrottu julkisuuteen eikä lääkäreille. Pfizer valmistaa myös Bextra-nimistä COX-2-estäjää, joka niin ikään jäykistää valtimoita.

Omega-6-rasvahapoista syntyy arakidonihappoa (AA), josta elimistössä tulee tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, tromboksaani A2:8a /TxA2), prostaglandiini E2:ta (PGE2) ja leukotrieeni B4:ää (LtB4). Niitä voidaan hillitä aspiriinilla (COX-1-reitti), ei-steroidisilla tulehdus- ja särkylääkkeillä (COX-2) ja monilla luonnonaineilla, kuten kurkumiinilla, EPA-rasvahapoilla ja vihersimpukauutteella (LOX-reitti).

Heart 2006: Muutkin tulehduskipulääkkeet lisäävät sydänkohtausten riskiä

Valtimoiden kovettumistapa

Verihiutaleitten tuottama tromboksaani TxA2 jäykistää valtimoita. COX-1-estäjät, kuten aspiriini, estävät TxA2:n syntyä. Aspiriini tehostaa myös kalaöljyn EPA-rasvahaposta resolviini E1n tulehdusta ehkäisevä vaikutusta. (Arita ym. 2005, Serhan 2005). Mutta kun hoitoon lisätään synteettinen COX-2-estäjä, alkaa tapahtua epäedullisia muutoksia. COX-2-estäjät blokeeraavat resolviinin anti-inflammatorisen vaikutuksen ja valtimoiden seinämiin kertyneet paakut (plakit) muttuvat epästabiileiksi ja alkavat hajota. Niistä irtoaa pieniä kokkareita, jotka tukkivat ohutita valtimoita sydämessä (Circulation 17.1.2005).

Uuden tutkimuksen mukaan ibuprofeeni lisää ienverenvuodon riskiä.

Charles N. Serhanin haastattelu Nature-lehdessä 8.3.2005

Arita M, Bianchini F, Aliberti J, Sher A, Chiang N, Hong S, Yang R, Petasis NA, Serhan CN. Stereochemical assignment, antiinflammatory properties, and receptor for the omega-3 lipid mediator resolvin E1. J Exp Med. 2005;201(5):713-22 [PubMed]
Serhan CN. Novel eicosanoid and docosanoid mediators: resolvins, docosatrienes, and neuroprotectins. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 2005;8(2):115-121 [Abstract]

New England Journal of medicine ilmaisee päkirjoituksessaan 24.2.2006 "huolestuneisuutensa" Vioxxia marrkinoivan lääketehtaan moraalista. Tehtda jätti ilmeisesti tahallaan raportoimatta osan lääkkeen käyttöön liittyneistä sydänkuolemista.

Tohtori Tolosen kommentti

Minusta on viisasta välttää turhaa lääkeiden syömistä, koska niillä on usein haitallisia ns. pleiotrooppisia vaikutuksia. Toisin sanoen, lääke vaikuttaa yllättäen haitallisesti aivan muuhun kuin mihin sitä käytetään. Tässä tapauksessa nivelvaivoihin tarkoitettu lääke lisää sydänkohtauksia. COX-2-estäjillä on raportoitu monia muitakin vakavia sivuvaikutuksia (lue lisää).

Suosittelen nivelvaivoihin ensisijaisesti Uuden Seelannin vihersimpukkauutetta, nestemäistä hainrustoa ja farmaseuttista kalaöljyä. Tutkimusten mukaan ne vaikuttavat yhtä lailla COX- ja LOX-entsyymeihin kuin synteettisetkin lääkkeet, joten näistä lisäravinteista saadaan usein merkittävää apua, ja niiden avulla voidaan vähentää lääkkeiden tarvetta ja niiden sivuvaikutuksia.

Muillakin tavallisilla lääkkeillä on paljastunut ikäviä pleiotrooppisia vaikutuksia. Esimerkiksi kolesterolia alentavat statiinit heikentävät muistia, alentavat testosteronia ja lisäävät masennuksen varaa. Lue lisää

Kuopion yliopiston professorin Osmo Hännisen arvion mukaan Suomessa kuolee vuosittain 5 000 ihmistä lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Minusta arvio voi olla alakantissa.