Statiinilääkityksen uusia riskejä

Yhdysvaltain lääkärilehdessä (JAMAssa) julkaistun ja Euroopan kardiologikongressissa esitetyn tutkimuksen valossa sydäninfarktin jälkeinen statiinihoito saattaa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos statiineja kuitenkin käytetään, suosittelen suojaksi karnosiinia, ubikinonia, magnesiumia ja etyyli-EPAa.

Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin on tehty ilmoituksia statiinien haitoista: Vuonna 2004 Crestorista tuli 38 ilmoitusta, joista noin puolet koski lihaskipuja ja lihasvaurioita osoittavia entsyymimuutoksia. Muita haittoja olivat maksavauriot. Fluvastatiinista tuli 9 ilmoitusta, joista 6 maksavaurioita. Lipitorista 18 ilmoitusta, joista 4 haimatulehduksia. Simvastatiinista tuli 15 ilmoitusta maksavaurioista ja lihaskivuista. Simvastatiini on aiheuttanut Suomessa ainakin 4 sydänlihasrappeumaa (rabdomyolyysiä). Yksi tapaus on ilmoitettu myös Lipitorin ja flukonatsolin yhteiskäyttäjällä. Nämä tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, sillä potilaat ja lääkärit eivät aina osaa yhdistä oireita lääkkeisiin.

Amerikkalainen tutkimus

Statiinien vaikuttavuutta ja turvallisuutta tutkittiin Texasin yliopistossa 4 500 potilaalla, joilla oli joko sepelvaltimotauti tai heillä oli ollut sydäninfarkti. Puolet potilaista sai päivittäin 40 mg simvastatiinia ja annos nostettiin kuukauden kuluttua 80 mg:aan. Toinen puoli potilaista sai vastaavaa plaseboa neljä kuukautta ja jatkoivat sitten simvastatiinilla 20 mg/vrk (1).

Vaikka suuri statiiniannos alensi tehokkasti kolesterolia, se ei vähentänytkään sydänkohtauksia, kuten oli odotettu. Sitä vastoin se aiheutti komplikaatioita. Yhdeksän potilasta (0.4 %) suurta ja yksi pientä simvastatiniannosta saanuta potilasta sai sydänlihasvaurion (kardiomyopatian). Muissakin viimeaikaisissa tutkimuksissa on ilmennyt yllättäviä sivuvaikutuksia, muun muassa veren välttämättömien rasvahappojen suhteiden epäedullisia muutoksia (2).

JAMAn pääkirjoituksen laatija, kardiologi Steven E. Nissen toteaa, että sivuvaikutuksista pitää ottaa opiksi. On pidettävä mielessä, että 80 mg:n päiväannos voi olla joillekin potilaille myrkyllinen. Myös USA:n lääkelaitos FDA on varoittanut lääkäreitä statiinien suurista annoksista.

Eräät tutkijat ovat ehdottaneet statiinilääkitystä kaikille tyypin 2 diabeetikoille. Tuore tutkimus tyrmää tällaiset puheet toteamalla, ettei statiineista ole vastaava hyötyä (3). Suomalaistutkimus puolestaan osoitti, että simvastatiini nostaa veren insuliinipitoisuutta ja alentaa beetakaroteenia ja ubikinonia. Samat tutkijat totesivat, että kalaöljy tehostaa simvastatiinin kolesterolia alentavaa vaikutusta ja ehkäisee sen sivuvaikutuksia (4).

Statiinit ja ubikinoni

1. de Lemos JA, Blöazin MA, Wiviott SD et al. Early Intensive vs a Delayed Conservative Simvastatin Strategy in Patients With Acute Coronary Syndromes JAMA. 2004;292:(DOI 10.1001/jama.292.11.1307). [Full text]
2. Harris JI, Hibbeln JR, Mackey RH, Muldoon MF Statin treatment alters serum n-3 and n-6 fatty acids in hypercholesterolemic patients. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Oct;71(4):263-9 [PubMed].
3.. Br J Clin Pharmacol. 2004;58(3):303-9.
4. JAMA. 2002;287(5):598-605.

Tohtori Tolosen kommentti

Statiineilla, kuten useimmilla synteettisillä lääkkeillä, on ilmennyt ns. pleiotrooppisia haittavaikutuksia. Toisin sanoen ne vaikuttavat aivan eri kohteisiin, kuin on tarkoitus. Nykyinen medikalisoituminen – kaikkien vaivojen, jopa pelkkien poikkeavien veriarvojen – hoitaminen synteettisillä lääkkeillä on onnetonta. Suomessa joutuu joka vuosi 50 000 ihmistä sairaalahoitoon lääkkeiden sivuvaikutusten vuoksi ja noin 5 000 heistä kuolee niihin.

Jos ihmiset osaisivat ruokavalion ja kalaöljyllä avulla tasapainottaa omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen ja ottaa magnesiumia, foolihappoa ja karnosiinia, ei statiineja ja useimpia muita lääkkeitä tarvittaisi lainkaan. Jos sinun kuitenkin on pakko syödä statiineja, ota ihmeessä suojaksi ubikinonia, magnesiumia ja tehokasta kalaöljyä. Tutkimusten mukaan kalaöljy ehkäisee statiinien sivuvaikutuksia sekä niiden aiheuttamaa muistin heikkenemistä.

"Great Cholesterol Deception" eli "suuri kolesterolihuiijaus" on lääketieteen historian suurin virhe, kirjoittaa australialainen lääkäri Herbert H. Nehrlich British Medical Journalissa. Hänen mukaansa verisuonitaudit ovat yhtä vähän kolesterolin aiheuttamia kuin tulipalot ovat palomiesten aiheuttamia. He ovat vain useimmiten palopaikalla.

Veren rasvoista
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta