Jättitutkimus Britanniasta: Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä vähentää sydänkuolemia

Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä vähentää 26 prosenttia sepelvaltimotaudin aiheuttamia sydänkuolemia, osoittaa jättisuuri englantilaisen Cambridgen yliopiston seurantatutkimus. Siinä seurattiin 22 vuotta yli 22 000 sydänpotilasta. Tulos vahvistaa, että sydänpotilaiden kannattaa nauttia kalaöljyä lääkehoidon täydennykseksi. Kalaöljyä voi käyttää huoletta myös verenohennuslääkkeiden kanssa.

Kalaöljyn vaikutuksista sydänterveyteen julkaistaan jatkuvasti uusia tutkimuksia, jotka vahvistavat kalaöljyn suojaavan valtimoita sekä sydäntä ja vähentävän kuolleisuutta sydäntauteihin. Uusin tällainen suurtutkimus tulee Englannista Cambridgen yliopistosta. Japanilaisten Hiroshiman ja Fukushiman yliopistojen sydäntutkijat osoittavat kalaöljyn todennäköisesti ehkäisevän sydäntauteja suojaamalla valtimoiden sisäpinnan (endoteelin) soluja DNA-vaurioilta.

Vaikka kalaöljyn päiväannokset brittitutkimuksessa olivat melko vähäisiä, ne ehkäisivät kuolemaan johtavia sydämen rytmihäiriöitä henkilöillä, jotka syövät harvoin tai vähän rasvaista kalaa. Tutkijat korostavat, että kalaöljyn sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia on tutkittu paljon ja kauan, mutta eri tutkimusten tulokset ovat olleet ristiriitaisia. (Siihen on ollut monia syitä, joita pohdin katsauksissani Kaikkivoipaiset kalaöljyt ja Omega-3-indeksi.)

Eri tutkimusten aiheuttama asiantuntijoiden kognitiivinen dissonanssi (ristiriitaiset näkemykset) on stimuloinut tutkijoita jatkamaan objektiivisen totuuden etsimistä tässä asiassa. Siitä ovat hyvänä esimerkkinä nämä uudet tutkimukset Isosta Britanniasta ja Japanista. Niiden tulokset tukevat muita viime aikoina julkaistuja tutkimuksia ja katsauksia, joiden mukaan kalaöljy suojaa sydäntä ja valtimoita (katso sivupalkin linkit).

Näin brittitutkimus tehtiin

Seurantaan valittiin 22 035 naista ja miestä, iältään keskimäärin 60 vuotta, hajonta 33–79 v. Heistä selvitettiin ikä, sukupuoli, sosiaaliluokka, koulutustaso, tupakointitavat, painoindeksi ja ruokatavat. Kalaöljyvalmisteiden käyttöä kysyttiin kolme kertaa seurantajakson aikana. Tutkittavat jaettiin kyselyn perustella kolmeen ryhmään:

  1. Ravintolisiä käyttämättömät ihmiset
  2. Omega-3-valmisteita käyttämättömät ihmiset
  3. Omega-3-valmisteita käyttäneet ihmiset.

Seurannan aikana 1 562 henkilöä kuoli sydäntauteihin. Kalaöljyvalmisteita nauttineiden sydäntautikuolleisuus oli seurantajakson aikana merkitsevästi – 26 prosenttia – muita ryhmiä pienempää.

"Havaitsimme omega-3-valmisteiden käytön suojaavan sepelvaltimotaudin aiheuttamilta kuolemilta tässä tavallisessa väestössä, jossa kalaruoan kulutus oli vähäistä", sanoi tutkimusta johtanut ravitsemusepidemiologi Marleen Lentjes Cambridgen yliopiston kansanterveystieteen laitokselta.

Tutkijat viittaavat viime vuonna julkaistuun islantilaiseen AGES-tutkimukseen, johon osallistuneista henkilöistä suurin osa nautti 2–4 annosta kalaa viikossa. Heistä sairaalahoitoon joutui muita vähemmän niitä, jotka söivät vähintään 5,9 grammaa viikossa kalanmaksaöljyä. Sitä vastoin pelkästään kalan kulutuksen ja sairaalan joutumisen välillä ei havaittu yhteyttä. Brittitutkijat tulkitsevat, että Islannissakin kalaöljy suojasi valtimoita nimenomaan ehkäisemällä valtimopaakkujen syntyä (lue lisää siitä japanilaistutkimukesta alla).

Tutkimuksen julkaisi arvostettu lääkärilehti British Medical Journal Open, ja tulokset kumoavat harhaanjohtavia kalaöljyn sydänterveyttä koskevia väitteitä (joita Suomessa levittävät erityisesti lääkäriseura Duodecim ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteilijät). Alla selostamani japanilaistutkimuksen valossa on järjetöntä väittää, etteivät terveet ihmiset tarvitse kalaöljyä. Sehän ehkäisee terveiden sairastumista sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tukea japanilaistutkimuksesta

Japanilaiset Hiroshiman ja Fukushiman yliopiston sydänlääkärit ovat selvittäneet niitä mekanismeja, joissa kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) suojaavat valtimoita. He ja muut tutkijat ovat äskettäin osoittaneet, että hapetusstressin aiheuttama DHA:n vaurioituminen valtimoiden sisäpinnan (endoteelin) soluissa on merkittävä syytekijä valtimoplakkien synnyssä. Hapetusstressin aiheuttaman DHA-vaurion ehkäisy ja vaimennus voivat olla ensiarvoisen tärkeää valtimotautien ehkäisyssä, he kirjoittavat. Niinpä he tutkivat EPAn ja DHA:n vaikutusta endoteelisolujen DNA-vaurioiden ehkäisyssä ja korjaamisessa. Tulosten mukaan EPA ja DHA vähensivät DNA-vaurioita peräti 47 ja 48 prosenttia. Se tapahtui vähentämällä vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä.

"Kalaöljy ehkäisee todennäköisesti sydän- ja verisuonisairauksia genomia suojaavien ominaisuuksien perusteella", päättelevät tutkijat (Sakai ym. 2017). Molemmat artikkelit voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevista linkeistä.

Lentjes MAH, Keogh RH, Welch AA et al. Longitudinal associations between marine omega-3 supplement users and coronary heart disease in a UK population-based cohort. BMJ Open  November 10, 2017
Free Full Text pdf
Sakai C, Ishida M, Ohba H, et al. Fish oil omega-3 polyunsaturated fatty acids attenuate oxidative stress-induced DNA damage in vascular endothelial cells. PLoS One. 2017 Nov 9;12(11):e0187934. doi: 10.1371/journal.pone.0187934. eCollection 2017. Free Full Text