”Kolesteroliteoria on kuollut”

Lääketeollisuuden lahjomat lääkärit tuputtavat kolesterolilääkeitä jopa terveille ihmisille, vaikka kolesteroli ei aiheuta sydäntauteja. Sydäntautien kolesteroliteoria on nyt kuollut, kirjoittavat tiedetoimittaja Maryanne Demiasi, Kalifornian yliopiston lastentautiopin professori Robert H. Lustig ja palkittu englantilainen kardiologi Aseem Malholtra Pharmaceutical Journal -lehdessä, jota julkaisee  Britain’s Royal Pharmaceutical Society. Sydäntautien kolesteroliteoria on nyt kuollut. Statiinien syöttäminen terveille on turhaa ja sydäninfarktin saaneilla statiinit pidentävät elinikää keskimäärin vain neljä päivää, osoittavat lääketeollisuuden rahoittamat tutkimukset. Todellinen sydäntautien syytekijä on krooninen matala-asteinen tulehdus, jota aiheuttavat mm. liiallinen hiilihydraattien syönti ja sen aiheuttama insuliiniresistenssi. Lisäksi tulehtusta aiheuttavat huono suuhygienia (periodontiitti), autoimmuunitaudit, lihavuus ja monet mut seikat.

Kolesterolia alentavien statiinien käytön mielekkyydestä ja niiden aiheuttamista haitoista on eettisesti ja moraalisesti välttämätöntä keskustella. Oppi maaeläinrasvan, kananmunien ja kolesterolin vaaroista ei perustu tieteelliseen näyttöön, vaan kyseessä on vuosikymmeniä toitotettu harhaoppi. Statiinit kyllä alentavat LDL-kolesterolia, mutta se ei ole yhtä kuin sydänkohtausten ja -kuolemien ehkäisy. LDL-kolesterolin aleneminen on vain ”surrogaattimarkkeri” (surrogaatti = korvike, sijais-). 44 satunnaistettua lumekontrolloitua kaksoissokkotutkimusta (RCTs), joissa statiinit alensivat merkitsevästi LDL-kolesterolia, osoitti, etteivät ne vähentäneet kuolleisuutta. Sydäntapahtumat eivät vähentyneet useimmissa tutkimuksissa ja monissa ilmeni vakavia haittavaikutuksia. Mm. Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa professori Markku Laakson johtamassa tutkimuksessa ilmeni, että statiinit lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä 50 prosenttia. Nämä tutkimukset eivät ole saaneet osakseen ansaitsemaansa huomiota lääkärilehdissä tai muussa mediassa. Kaiken kukkuraksi huolellisesti tehdyssä ACCELERATE-tutkimuksessa statiinihoito ei vähentänyt sydäntapahtumia eikä kuolleisuutta, vaikka HDL-kolesteroli suureni 130 % ja LDL-kolesteroli väheni 37 %. Tulokset hämmästyttivät ja mykistivät asiantuntijoita, ja kolesteroliteorian kritiikki kiihtyi. Keskustelu statiinien haittavaikutuksista vilkastui.

Arvostetussa The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa evolokumabi (yhdessä statiinin kanssa) alensi LDL-kolesterolia peräti 60 %, mutta ei-fataalien sydäninfarktien määrä väheni vaivaiset 1,5 %, eikä sydänkuolleisuus vähentynyt lainkaan. Päinvastoin, kuolleisuus lisääntyi 5 % lumehoitoon verrattuna: aktiivissa lääkehoidossa n= 444 ja lumehoidossa n= 426 (tapausta). Evolokumabihidon teho oli vaatimaton lumevalmisteeseen nähden (ks kuva alla). Tutkimuksesta kirjoittivat kesällä 2017 monet lehdet, mm. Telegraph.

residuaaliriski

Kuva. Sydän- ja verisuonitautitapahtumia voidaan vähentää hiukan lisäämällä statiinihoitoon kallis evolokumabi-lääkitys, mutta siitä huolimatta residuaaliriski on huomattavan suuri. Kuva on FOURIER trialista, jossa selvitettiin sairaalahoitoa vaatineiden sepelvaltimotautien, kliinisten sydäninfarktien ja aivohalvausten ilmenemistä ja -kuolleisuutta.

Euroopan johtava lääkärilehti British Medical Journal vaati vuonna 2015, että "statiinien sivuvaikutukset tutkittava puolueettomasti”.

Kolesteroliteoria on kuollut

Sydäntautien kolesteroliteoria on nyt ruumisarkussa

Suomessa kolesterolilääkkeen ostokustannukset ovat noin 70 miljoonaa euroa vuosittain, mutta kustannushyötyä ei ole kukaan kyennyt osoittamaan. KELA:n osuus 70 miljoonasta on noin 30 miljoonaa euroa. Kela tilasi jo vuonna 2007 STATEAM-tutkimuksen Turun yliopistosta siitä, että statiinien vaikuttavuus tutkitaan, minkä jälkeen Kela päätää jatkaako se niiden korvaamista nykyisellä tavalla. Tuloksia ei ole kuulunut, vaikka ministeri Paula Risikko lupasi ne jo vuonna 2012. Nyt niiden odotetaan valmistuvan toukokuussa 2018.

Kolesteroliteorian arvostelijoita vastaan hyökätään julkisuudessa jatkuvasti. Kolesterolimafia pelottelee, että statiinien käytön lopettaminen muka aiheuttaisi tuhansia sydänkohtauksia ja kuolemantapauksia, vaikka asiasta ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Kirjoittajien mielestä todellinen syntipukki sydän- ja verisuonitauteihin on insuliiniresistenssi ja sitä aiheuttava liiallinen hiilihydraattien syönti. Voin demonisointi johti kasviöljyistä valmistettujen margariinien käytön yleistymiseen, mikä on lisännyt suuresti omega-6-rasvahappojen saantia, mikä puolestaan on vinouttanut entisestään omega-6/omega-3-suhdetta. Huono suhde puolestaan lisää kroonista matala-asteista inflammaatiota ja monien sairauksien riskiä. Kroonista matala-asteista tulehdusta pidetään sepelvaltimotaudin merkittävänä syytekijänä, jota voidaan vaimentaa berberiinillä, D-vitamiinilla, kalaöljyllä, karnosiinilla, ubikinonilla ja muilla ravintolisillä.

Demasi M, Lustig RH, Malhotra A. The cholesterol and calorie hypotheses are both dead — it is time to focus on the real culprit: insulin resistance. Clinical Pharmacist14 JUL 2017 Free Full Text