Omega-3:t stabilisoivat verisuonten paakkuja

Kalaöljyn vaikutustapaa verisuonissa on selvitetty Englannissa Southamptonin yliopistossa. Tupakointi lisää valtimon sisäpinnan tulehdusta ja plakkien repeämisvaaraa. Silloin irronnut palanen voi tukkia sydämen tai aivojen hiusvaltimon ja aiheuttaa infarktin. Uusien tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot (erityisesti EPA) sekä karnosiini ehkäisevät näitä muutoksia ja vaimentavat tulehdussytokiini IL8:aa.

Sydän- ja verisuonitautien synnyssä on tulehduksella ratkaiseva merkitys. Tulehdus johtaa siihen, että valtimoiden seinämät jäykistyvät ja niihin kertyy rasvasta, homokysteiinistä ja vaahtosoluista muodostuneita paakkuja (plakkeja). Tulehdusta aiheuttavat ns. tulehdussytokiinit, joita voidaan vaimentaa E-EPAlla, karnosiinilla ja muilla antioksidanteilla (mm. vitamiineilla ja hivenaineilla sekä soijan isoflavonoideilla). Nämä uudet havainnot ovat tuoneet lisäravinnehoidon aivan uuteen valoon, koska ne puuttuvat kaikkien kroonisten sairauksien perusmekanismeihin, tulehdukseen ja hapetusstressiin.

Lääkäreitä on jo kauan hämmästyttänyt se tosiseikka, ettei puolella ensimmäisen sydäninfarktin saaneista potilaista ole esiintynyt sepelvaltimotaudille tunnusomaista rasitusrintakipua. Valtimoiden seinämissä saattaa kuitenkin olla oireettomia paakkuja, jotka voidaan nykyään havaita ja luokitella stabiileihin ja epästabiileihin. Kun epästabiili paakku hajoaa ja siitä irtoavat kappaleet (fragmentit) kulkeutuvat pienempään valtimoon ja tukkivat sen, tulee äkillinen sydäninfarkti tai aivohalvaus. Uuden brittitutkimuksen mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot stabilisoivat paakkuja, mikä selittää uudella tavalla kalaöljyn sydäntä suojaavaa vaikutusta.

Southamptonin yliopiston sydänlääkärit antoivat 162 kaulavaltimoleikkaukseen jonottavalle potilaalle joko omega-3- tai lumevalmistetta. Leikkauksessa heidän kaulavaltimoistaan sitten otettiin näytteitä, joista tutkittiin olivatko niiden paakut stabiileja vai epästabiileja. Kalaöljyä saaneiden plakit olivat muuttuneet hyvin stabiileiksi lumeryhmään verrattuna. Kalaöljyn käyttö siis muuttaa ratkaisevalla tavalla plakkien rakennetta, sanovat tutkijat johtavassa sisätautilääkäreiden lehdessä.

Omega-3-rasvat ehkäisevät valtimonkovetustautia ja epästabiilien plakkien aiheuttamia sydänkohtauksia ja äkkikuolemia, päättelevät lääkärit. Heidän käsityksensä mukaan kalaöljyn vaikutus perustuu tulehduksen (inflammaation) ehkäisyyn verisuonissa. Muiden tutkimusten mukaan kalaöljy toimii myös antioksidanttina, joka eliminoi plakeista purkautuvaa otsonia ja muita vapaita radikaaleja.


Kuva. Suurin osa (70n %) sydäninfarkteista johtuu valtimoiden seinämistä irronneista paakuista (plakeista). Ei-revenneet plakit (valtimoiden tukkeumat) aiheuttavat alle 30 % sydäninfarkteista.
Calder PC. n-3 Fatty acids and cardiovascular disease: evidence explained and mechanisms explored. Clin Sci (Lond). 2004 Jul;107(1):1-11. [PubMed]

Uuden tutkimuksen mukaan tupakointi lisää valtimoiden sisäpinnan tulehdusta ja paakkujen repeämistaipumusta. Revenneiden plakkien osuus sydäninfarktien synnyssä on yli 70 % (ks. kuva).

Uusi englantilaisten ja espanjalaisten tutkijoiden raportti vahvistaa edellä selostetut EPA-rasvahapon vaikutukset: Se kulkeutuu valtimoiden plakkeihin ja stabilisoi niitä, jolloin ne eivät pääse repeämään herkästi (Bargalló ym. 2017). Raportin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Bargalló N, Gilabert R, Romero-Mamani ES, Cofán M, Calder PC, Fitó M, Corella D, Salas-Salvadó J, Ruiz-Canela M, Estruch R, Ros E, Sala-Vila A.Red Blood Cell Eicosapentaenoic Acid Inversely Relates to MRI-Assessed Carotid Plaque Lipid Core Burden in Elders at High Cardiovascular Risk. Nutrients. 2017 Sep 20;9(9). pii: E1036. doi: 10.3390/nu9091036. Free Full Text pdf