Tutkimus: Ravintolisistä on paljon hyötyä terveydelle

Ravintolisien terveysvaikutuksia tutkitaan yliopistoissa ja muissa tutkimuslaitoksissa vilkkaammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Perinteiset lääkärilehdet ja valtamedia, suhtautuvat penseästi ravintolisillä tehtyihin tutkimuksiin, koska läääketeollisuus sponsoroi lääkärilehtiä ja lahjoo toimittajia, ja ravintolisien käyttö vähentää lääkkeiden tarvetta. Ravintolisätutkimuksia varten onkin perustettu oma tiedelehti Journal of Dietary Supplements. Sen uusimmassa numerossa on julkaistu 16 vapaaehtoisella henkilöllä tehty tutkimus, jossa testattiin vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, boswelliakasvisuutetta, L-karnitiinia, omega-3-rasvahappoja ym. sisältävien ravintolisien terveysvaikutuksia. Tulokset olivat vallan erinomaisia, ja ne vahvistavat myös suomalaisten kuluttajien positiivisia kokemuksia.

Testiin osallistui 12 naista ja 4 miestä, keski-iältään noin 40 vuotta. Koehenkilöille annettiin kahden kuukauden ajan päivittäin ravintolisiä, jotka sisälsivät vitamiineja (mm. 20 µg D:tä, 60 mg E:tä). kivennäisaineita (mm. magnesiumia, kalsiumia ja sinkkiä) ja hivenaineita, L-karnitiinia, kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (680 mg EPAa ja 480 mg ja DHA:ta), kasviperäisiä välttämättömiä rasvahappoja, kurkumiinia, neidonhiuspuu-uutetta (gingko bilobaa), karotinoideja ym. Kokeeseen ei otettu mukaan sairaita, raskaana olevia naisia eikä henkilöitä, jotka olivat syöneet ravintolisiä ennen testiä. Näin haluttiin varmistaa, että mahdolliset muutokset laboratoriokokeissa ja elämänlaadussa johtuivat nimenomaan ravintolisien nauttimisesta (eikä esimerkiksi lääkkeiden vaikutuksista).

Koehenkilöille tehtiin kokeen alussa ja vaikutusjakson lopussa suuri määrä laboratoriokokeita ja kyselytutkimus 9-point hedonic scale survey, joiden avulla pyrittiin selvittämään, oliko ravintolisästä terveydellistä hyötyä. Verestä mitattiin kokonais-, HDL- ja LDL-kolesterolit, triglyseridit, lipoproteiini-A, LDL/HDL-suhde, kokonaiskolesteroli/HDL-suhde, ferritiini, fibrinogeeni, CRP, insuliini, testosteroni, seksihormonia sitova globuliini (SHBG), vapaan androgeenin indeksi, punasolun magnesium, homokysteiini, koentsyymi Q10 (CoQ10), lipidiperoksidit, alfa- ja gammatokoferolit (E-vitamiinin isomeerejä), kardiovaskulaarinen indeksi (valtimoiden jäykkyys), EPA-, DHA- ja AA-rasvahapot sekä AA/EPA-suhde (joka kuvaa omega-6/omega-3-suhdetta).

Ravintolisien nauttiminen paransi merkitsevästi seuraavia biomarkkereita: HDL-kolesteroli,  LDL/HDL-suhde, paastoinsuliini, homokysteiini, seerumin E-vitamiinit, EPA ja AA/EPA-suhde.

Tulokset osoittavat, että ravintolisän nauttiminen vaikutti positiivisesti biomarkkereihin, jotka kuvastavat sydän- ja verisuoniterveyttä, antioksidanttistatusta, tulehdusta sekä veren sokeri- ja rasvatasapainoa.

Osallistujat raportoivat elämänlaatunsa kohentuneen monin tavoin vaikutusjakson aikana: mieliala oli entistä tasapainoisempi, valoisampi, energisempi, iloisempi ja motivoituneempi. Samalla selkä- ja lihaskivut sekä vilustumiset vähenivät, samoin kuin ahdistus, pettymys ja ärtyneisyys. "Ravintolisät voivat antaa käyttäjilleen jo lyhyessä ajassa laaja-alaisia terveyshyötyjä", päättelivät tutkijat.  

Sama tutkimus julkaistiin myös arvostetussa FASEB Journalissa huhtikuussa 2017. Tutkimuksen voi lukea maksutta alla olevista linkeistä. Tulokset tukevat suomalaisten kuluttajien viimeisten 30 vuoden aikana kertomia positiivisia kokemuksia ravintolisien yhteiskäytöstä.

Han X, Eggett DL, Parker TL. Evaluation of the Health Benefits of a Multivitamin, Multimineral, Herbal, Essential Oil-Infused Supplement: A Pilot Trial. Journal of Dietary Supplements. 2017 Jul 10:1-8. doi: 10.1080/19390211.2017.1331943.

Han X, Parker T. Quantitative and qualitative evaluation of a multivitamin mineral herbal essential-oil-infused supplement: a pilot clinical trial The FASEB Journal2017 April vol. 31 no. 1 Supplement 966.20