Berberiini ehkäisee ja lievittää suolitulehdusta

Berberiini lievittää paksusuolen tulehdusta (koliittia), vahvistaa kiinalainen hiirillä tehty tutkimus. Se selvitti kuinka berberiini vaikuttaa suolen limakalvolla. Tulosten mukaan berberiini ehkäisee hapetusstressiä, kroonista tulehdusta ja vuotavaa suolta, päättelevät tutkijat. Berberiiniä saa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta. Tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 grammaa.

Berberiini lievittää kokeellista suolistotulehdusta in vivo ja in vitro, osoittavat aikaisemmin julkaistut eläinkokeet. Tässä tutkimuksessa selvitettiin berberiinin vaikutusta suolen limakalvon pintaepiteelissä, tiiviissä liitoksissa sekä tulehdussytokiineissa ja hapetusstressin markkereissa.

Berberiiniä annettiin (100 mg/kg) viiden päivän ajan hiirille, joille oli aiheutettu paksusuolen tulehdus. Berberiini vähensi tulehdussytokiineja (IL)-1β, IL-6) ja tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-α) ja muita tulehdukselle tyypillisiä muutoksia suolessa. Berberiini vähensi myös suolen myeloperoksidia ja lisäsi antioksidanttientsyymejä superoksididismutaasia (SOD) ja katalaasia.

Kaiken kaikkiaan tulokset osoittivat, että berberiini lievittää paksusuolen tulehdusta parantamalla antioksidanttipuolustusta, ehkäisemällä kroonista tulehdusta (inflammaatiota) ja korjaamalla vuotavaa suolta. Berberiini esti syöjäsolujen (makrofagien) tunkeutumista suolen seinämään ja hillitsemällä siten tulehdusta. Berberiini on keskeinen anticolitis- eli suolitulehdusta ehkäisevä aine, päättelivät tutkijalääkärit.

Zhang LC, Wang Y, Tong LC, et al. Berberine alleviates dextran sodium sulfate-induced colitis by improving intestinal barrier function and reducing inflammation and oxidative stress. Experimental and Therapeutic Medicine. 2017 Jun;13(6):3374-3382. doi: 10.3892/etm.2017.4402.