Kalaöljy ehkäisee ja lievittää polven nivelrikkoa

Nivelrikosta kärsii ainakin miljoonaa aikuista suomalaista. Taudissa esiintyy kroonista kipua, nivelen tulehdusta, liikerajoitusta ja psyykkistä stressiä. Uusi amerikkalainen kliininen tutkimus vahvistaa, että kalaöljy ehkäisee ja hoitaa nivelrikkoa. Omega-3-rasvahapot ehkäisevät hapetusstressiä ja kroonista tulehdusta (inflammaatiota), lievittävät kipua ja parantavat kognitiivisia ja emotionaalisia toimintoja, kirjoittavat yliopistojen tutkijalääkärit. He suosittelevat omega-6/omega-3-suhteen mittaamista verestä, jolloin sekä lääkäri että potilas saavat konkreettisen lukeman, jonka avulla he voivat ymmärtää paremmin kalaöljyn nauttimisen tärkeyden.

Tutkimukseen osallistui 167 aikuista, iältään 45–85 vuotta. Heillä kaikilla esiintyi polvikipuja. Jokaisesta mitattiin seerumin omega-6- ja omega-3-rasvahapot ja omega-6/omega-3-suhde määritettiin. Tulosten perusteella potilaat luokiteltiin kahteen ryhmään: 42 potilaalla oli matala ja 41:llä korkea omega-6/omega-3-suhde.

Korkean suhteen ryhmässä esiintyi enemmän kipuja ja liikerajoitusta sekä stressiä kuin matalan suhteen ryhmässä.

Polvikivuista kärsivien aikuisten suuri omega-6/omega-3-suhde liittyy voimakkaampiin nivelkipuihin ja psyykkiseen stressiin, päättelevät tutkijat. Suuri omega-6/omega-3-suhde johtuu liian vähäisestä omega-3-rasvahappojen saannista suhteessa omega-6:een. Länsimaisessa ravinnossa suhde on 7-15/1, kun sen tulisi olla enintään 2-3/1. Liian suurta suhdetta voi alentaa nauttimalla kalaöljyä.

Kalaöljy on hyvä luonnonaine niveltulehduksiin, totesivat englantilaiset ortopedit jo vuonna 2004 National Health Servicen (NHS) tutkimuksessa. Sen perusteella he suosittelivat kalaöljyä päivittäin kaikille 20 vuotta täyttäneille nivelvaivojen ennaltaehkäisyksi.

Tukea muista tutkimuksista

Suomalainen E-EPA ehkäisee niveltulehdusta ja siihen liittyvää lihaskatoa. osoitti Madridin Complutense -yliopiston elegantti rottakoe. Australialainen kliininen tutkimus puolestaan osoitti, että 450 mg omega-3-rasvahappoja (EPA+DHA) päivässä voi antaa yhtä hyvän hoitovaikutuksen kuin suuri annos, 4 g/vrk kalaöljyä (Hill ym. 2016).

Kalaöljy lievittää nivelkipuja, vahvistaa Southamptonin yliopiston tutkijoiden julkaisema 1143 reumapotilasta käsittävä uusi meta-analyysi. Paras vaikutus saadaan 3–6 gramman päiväannoksella, kirjoittavat tutkijat Nutrition-lehdessä (Abdulrazaq ym. 2017).

Myös D-vitamiini ehkäisee polven nivelrikkoa, vahvistaa uusi tutkimus. Sen mukaan riittävä määrä D-vitamiinia (siis paljon enemmän kuin suomalainen viranomaissuositus) ehkäisee ruston kulumista, nivelen tulehtumista ja parantaa nivelrikkopotilaan kuntoa (Zgeng ym. 2017). Älkää hyvät ihmiset uskoko valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia, ne lisäävät sairastumisen riskiä.

Sibille KT, King C, Garrett TJ, et al. Omega-6: Omega-3 PUFA Ratio, Pain, Functioning, and Distress in Adults with Knee Pain. Clinical Journal of Pain. 2017 May 24. doi: 10.1097/AJP.0000000000000517.
Hill C, March LM, Aitken D et al. Fish oil in knee osteoarthritis: a randomised clinical trial of low dose versus high dose Annals of Rheumatoid Diseases 2016;75:23-29 doi:10.1136/annrheumdis-2014-207169 Free Full Text
Zheng S. Jones G,  Cicuttini F, et al.. Maintaining vitamin D sufficiency is associated with improved structural and symptomatic outcomes in knee osteoarthritis. The American Journal of Medicine, 2017. Free Full Text
Abdulrazaq M, Innes JK, Calder PC. Effect of ω-3 polyunsaturated fatty acids on arthritic pain: A systematic review. Nutrition. 2017 Jul - Aug;39-40:57-66. doi: 10.1016/j.nut.2016.12.003.