Omega-3-indeksi kertoo sydäntaudin riskin

Punasolun kalvolta mitattu omega-3-indeksi kertoo, onko sepelvaltimotaudin riski suuri, keskikokoinen vai pieni, osoittaa kymmenen erillistutkimuksen meta-analyysi. Riski on suuri, kun indeksi on alle 4 % ja hyvin pieni, kun se on 8-12 %. Matalaa indeksiä voi helposti suurentaa nauttimalla kalaöljyä ruuan lisänä. Omega-3-indeksi on parempi riski-indikaattori kuin kolesterolimittaus.

Omega-3-indeksin mittaaminen punasolusta lanseerattin vuonna 2004, ja se on osoittautunut käyttökelpoiseksi sepelvaltimotaudin riskin ilmaisijaksi. Yhdysvaltain Sydänliitto (AHA) suosittelee indeksin mittaamista. Testiä tehdään laboratorioissa kaikkialla Euroopassa, USA:ssa ja muualla maailmassa.

Kymmenessä julkaistussa tutkimuksessa omega-3-indeksi oli keskimäärin 6,1 %. Alimman viidenneksen keskiarvo oli 4,2 % ja ylimmän 8,3 %. Kuolemaan johtavan (fataalin) sepelvaltimotaudin riski pienenee noin 30 prosentilla, kun omega-3-indeksi nostetaan 4:sta 8:aan prosenttiin, kirjoittavat tutkijat Yhdysvaltain Sydänliiton Atherosclerosis-lehdessä.

Omega-3-index zones

Tämä grafiikka kertoo, että omega-3-indeksi osoittaa sydäntaudin riskin suuruutta. Alle 4% merkitsee suurta, 4–8 % kohtalaista ja yli 8 % vähäistä tai olematonta riskiä.

Punasolun kalvon rasvahapot

Punasolun kalvolla on viidenlaisia rasvahappoja. Om,ega-3:n suhde muihin on omega-3-indeksi.

Oma omega-3-indeksini on 12 %. Se pysyy siinä, kun syön runsaasti kalaruokaa ja lisäksi nautin aamuisin kaksi kapselia etyyliesteröityä kalaöljyä. Alle otan ruokalusikallisen oliiviöljyä, joka tehostaa kalaöljyn imeytymistä suolesta vereen.

Harris WS, Del Gobbo L, Tintle NL. The Omega-3 Index and relative risk for coronary heart disease mortality: Estimation from 10 cohort studies. Atherosclerosis. 2017 May 6;262:51-54. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.05.007. [Epub ahead of print]