Kalaöljy ei aiheuta verenvuotovaaraa

Saan jatkuvasti tiedusteluja huolestuneilta potilailta ja muilta kuluttajilta siitä, aiheuttaako kalaöljyn nauttiminen verenvuotoriskiä, erityisesti verenohennuslääkkeiden kanssa nautittuna. Asiaa on selvitetty tieteellisesti kahdeksassa eri tutkimuksessa, joiden kooste on nyt julkaistu. Kalaöljy ei aiheuta verenvuotovaaraa edes mahasyöpä- tai tehohoitopotilailla, päättelevät hollantilaiset ja englantilaiset tutkijat.

Yhteensä yli 600 potilaalta mitattiin veren hyytymistä osoittavia muuttujia, protrombiniaika (PT), aktivoitu ja partiaalinen tromboplastiiniaika [(a)PTT]. Nämä potilaat sairastivat sydäntauteja, mahasyöpää ja muita vakavia, jopa tehohoitoa vaativia sairauksia. Osa heistä sai verenohennuslääkitystä. Kaikki nauttivat myös ravintolisänä kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA+DHA) yli 1,5 grammaa (lyhytaikaisesti jopa 10 grammaa) päivässä ainakin vuoden ajan.

Kalaöljyn käyttö ei aiheuttanut merkittäviä muutoksia mitatuissa muuttujissa, eikä kalaöljy lisännyt verenvuotoriskiä, ei edes mahasyöpä- tai muilla tehohoitopotilailla. "Emme havainneet mitään näyttöä siitä, että olisi syytä huolestua kalaöljyn aiheuttamasta vuotoriskistä", kirjoittavat tutkijat. He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

1. Danone Food Safety Centre, Palaiseau, France; Danone Research, 91767 Palaiseau Cedex, France. Electronic address: stephanie.jeansen@danone.com.
2. Wageningen University, Division of Human Nutrition, Wageningen, The Netherlands.
3. Danone Food Safety Centre, Palaiseau, France; Nutricia Research, Nutricia Advanced Medical Nutrition, Utrecht, The Netherlands. Electronic address: jossie.garthoff@danone.com.
4. Nutricia Research, Nutricia Advanced Medical Nutrition, Utrecht, The Netherlands; NUTRIM, School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, Faculty of Health, Medicine, and Life Sciences, Maastricht University, The Netherlands.
5. Human Development and Health Academic Unit, Faculty of Medicine, University of Southampton, Southampton, United Kingdom; National Institute for Health Research Southampton Biomedical Research Centre, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, University of Southampton, Southampton, United Kingdom.
Jeansen S, Witkamp RF, Garthoff JA, van Helvoort A, Calder PC. Fish oil LC-PUFAs do not affect blood coagulation parameters and bleeding manifestations: Analysis of 8 clinical studies with selected patient groups on omega-3-enriched medical nutrition. Clinical Nutrition. 2017 Mar 29. pii: S0261-5614(17)30118-8. doi: 10.1016/j.clnu.2017.03.027.

Tohtori Tolosen kommentti

Vuonna 2008 julkaistu amerikkalainen tutkimus osoitti, että etyyliesteröityä kalaöljyä voi käyttää turvallisesti tehostamaan aspiriinin vaikutusta verihiutaleisiin (Larson ym. 2008). Vuonna 2011 julkaistiin toinen tutkimus, jossa 30 vapaaehtoista koehenkilöä sai verenohennuslääkkeitä ja niiden lisäksi kalaöljyä 1-8 grammaa päivässä 24 viikkoa. Se ei aiheuttanut verenvuotoa (Cohen ym. 2011). Suurempi amerikkalainen tutkimus yli 1 500 infarktipotilaan aineistossa osoitti, ettei omega-3-indeksin suurentaminen kalaöljyllä aiheuta verenvuotovaaraa (Salisbury yn. 2012). Kalaöljyä voi siis käyttää huoletta.

Suomen lääkelaitoksen asiantuntijat tri Anna-Liisa Enkovaara ja tutkija Sari Koski olivat julkaisseet TABU-lehdessä jo vuonna 2005 samanlaisen kannanoton. Sen mukaan kalaöljyä voi käyttää aina 3,5 grammaan asti päivässä yhtaikaa Marevanin kanssa. Yli 3,2 gramman päiväannos saattaa lisätä verenohennuslääkkeen tehoa. Professori William S. Harris on todennut, ettei etyyliesteröity kalaöljy lisää varfariinin (Marevan) tehoa alle 7 gramman päiväannoksina. Käytännössä näin suuria annoksia ei käytetä, joten tässäkään suhteessa ei ole mitään riskiä.

Larson MK, Ashmore JH, Harris KA, Vogelaar JL, Pottala JV, Sprehe M, Harris WS. Effects o f omega-3 acid ethyl esters and aspirin, alone and in combination, on platelet function in healthy subjects. Thromb Haemost. 2008 Oct;100(4):634-41 PubMed
Cohen MG, Rossi JS, Garbarino J, et al.  Insights into the inhibition of platelet activation by omega-3 polyunsaturated fatty acids: Beyond aspirin and clopidogrel. Thrombosis Research. 2011 May 26. PubMed
Salisbury AC, Harris WS, Amin AP, et al. Relation between red blood cell omega-3 Fatty Acid index and bleeding during acute myocardial infarction. American Journal of Cardiology. 2012 Jan 1;109(1):13-8. Abstract