Sydäntaudit ovat tulehdustauteja

Kaksi uutta toisistaan riippumatonta tutkimusta Atlantin eri puolilta osoittaa kuinka sydän- ja verisuonisairaudet – aivohalvaus mukaan lukien – ovat pohjimmiltaan tulehdustauteja. Molemmat tutkimukset julkaistiin 16.12.2004 New England Journal of Medicine -lehdessä. Yhdysvalloissa Harvardin yliopiston tutkijat raportoivat, että veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) on vähintään yhtä tärkeä sydäntaudin ennustaja kuin kolesteroli. Kerron tässä myös kuinka tulehdusta voi ehkäistä luonnonmukaisesti.

Brittitutkimus: Flunssa lisää sydänkohtauksia

Englannissa the London School of Hygiene and Tropical Medicinen tutkijat osoittivat, että tavallinen flunssa lisää merkittävästi sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä toipilasaikana, koska veressä kiertää tulehdussytokiineja.

Inflammaatio (tulehdus) on elimistön reaktio vammaan tai infektioon. Inflammaatio liittyy kuitenkin myös kaikkiin yleisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, joissa valtimoiden seinämiin kertyy rasvasta muodostuneita ahtauttavia plakkeja. Näin sanoo nyt mm. Amerikan Sydänliitto (American Heart Association, AHA).

Alunperin ajatus valtimoiden tulehtumisesta tuli tohtori Patrick Valliancen johtamasta laboratoriosta (University College London). Nyt brittitutkijat analysoivat tiedot lähes 40 000 sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen sairastuneesta potilaasta.

"Hengitystieinfektion jälkeen kolmena päivänä sairastumisen riski kumpaankin infarktiin (sydän- tai aivo-) oli tavallista suurempi”, sanovat tutkijat. Myös virtsatieinfektio lisäsi kohtauksia, muttei niin paljon kuin hengitystieinfektiot.

Tutkimus toi hyviäkin uutisia: Influenssa-, keuhkokuume- ja jäykkäkouristusrokotukset eivät lisänneet sydänkohtausten vaaraa, kuten tutkijat olivat uumoilleet. ”Joko rokotus ei tuota elimistössä tulehdusta tai sitten sitä ilmenee vain osalla ihmisistä, mikä ei näkynyt tässä aineistossa”, tutkijat tulkitsevat.
Lue alkuperäinen raportti

Harvardin 120 000 ihmisen seurantatutkimus

Harvardin aineisto käsitti yli 120 000 terveydenhuollon ammattihenkilöä, naisia ja miehiä, joiden terveydentilaa on seurattu vuosia. Heille tehtiin lukuisia verikokeita, joista mitattiin muun muassa tulehdusmarkkereita. Erityisesti analysoitiin verinäytteet niiltä 239 naiselta ja 265 mieheltä, jotka olivat sairastuneet tai kuolleet sydäntautiin 6–8 vuotta verinäytteen oton jälkeen. Näyte oli otettu "terveen kirjoissa" oltaessa.

Kävi ilmeiseksi, että korkea CRP-arvo (yli 3 mg/l) lisäsi kuolemanvaaraa lähes 70 % verrattuna matalaan pitoisuuteen (< 1 mg/l). Analyysissa kontrolloitiin mahdolliset sekoittavat tekijät, kuten verensokeri ja verenpaine. Kohonnut veren kolesteroli ja muut rasvat ennustivat sydänkohtauksia, mutta CRP oli yhtä vahva ennusmerkki, sanovat tutkijat.

”CRP:tä tuleekin alkaa seuloa painon, kolesterolin, verenpaineen ja muiden perinteisten riskitekijöiden rinnalla”, sanoo Yhdysvaltain Sydänliiton edustaja, sydänlääkäri Nieca Goldberg.
Lue alkuperäinen raportti

Tohtori Tolosen kommentti

Mitä näistä tutkimuksia tulisi oppia? Ensinnäkin, että terveydenhuollon ammattilaiset noudattavat samaa epäterveellistä ruokavaliota kuin maallikotkin ja siksi hekin lihovat ja sairastuvat elintasotauteihin siinä missä muutkin. Hoitoon mennään vasta kun infarkti tai aivohalvaus yllättää. Hoidossakaan ei osata hillitä tulehdusta, vaikka se olisi tosi yksinkertaista ja halpaa.

Meidän tulisi oppia syömään siten (ortoglykeemisesti), ettemme tuota elimistössämme tulehdussytokiineja, joita syntyy omega-6-rasvahaposta, etenkin arakidonihaposta (AA). Toiseksi meidän tulisi ottaa päivittäin vähintään gramma farmaseuttista laatua olevaa, hyvin puhdistettua omega-3-rasvahappoa, koska se parantaa omega-6/omega-3-suhdetta ja ehkäisee tulehdusta kaikkialla elimistössä, myös verisuonissa, sydämessä ja aivoissa.

Omega-3:n kera suosittelen antioksidantteja, esimerkiksi karnosiinia tai vitamiinien ja hivenaineiden yhdistelmää. Ne suojaavat meitä hapetusstressiltä ja tulehdukselta, jotka ovat "rikoskumppaneita" kaikissa kroonisissa taudeissa ja ennenaikaisessa vanhenemisessa (lue lisää).

Kalaöljy stabilisoi valtimoiden plakkeja
Omega-3-indeksi – uusi tapa arvioida sydäntautiriskiä
Omega-3-rasvahapot sydän- ja verisuonitaudeissa
Karnosiini vahvistaa sydäntä ja laajentaa valtimoita