Maitohappobakteerit ehkäisevät lasten atooppista ihottumaa

Turun yliopiston lastenklinikan lääkärit havaitsivat muutama vuosi sitten, että allergisten perheiden äideille ja vastasyntyneille vauvoille kannattaa antaa ruuan lisänä maitohappobakteereita, sillä ne ehkäisevät lasten sairastumista allergiseen ihottumaan. Lancetissa julkaistun seurantatutkimuksen mukaan maitohappobakteerien (lactobacillus rhamnosus) suojaava vaikutus kestää ainakin neljään ikävuoteen.

Vauvana maitohappobakteereita saaneesta 53 lapsesta vain 14:llä oli 4-vuotiaana atooppinen ihottuma, kun plaseboryhmässä luku oli 25 (54:stä).

Vauva-iässä annettu maitohappobakteerihoito suojaa lasta allergioilta tulevinakin elinvuosina, päättelivät lastenlääkärit. Tämä suomalainen tutkimus on herättänyt suurta huomiota maailmalla. Muun muassa eilinen The Times-lehti kertoi siitä.

Marko Kalliomäki, Seppo Salminen, Tuija Poussa, Heikki Arvilommi, Erika Isolauri. Probiotics and prevention of atopic disease: 4-year follow-up of a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2003 (361) 9372. 31 May 2003.

Tohtori Tolosen kommentti

Kuten yllä olevasta tutkimuksesta nähdään, pelkät maitohappobakteerit ehkäisivät 11 allergiatapausta enemmän kuin plasebo, mutta nekään eivät kyenneet ehkäisemään kaikkien lasten allergioita. Uusiseelantilainen tutkimus vahvistaa turkulaisten hyviä tuloksia: allergiset ihottumat vähenivät puoleen.

Vieläkin parempi tulos saataneen, kun käytetään yhtaikaa maitohappobakteereita, rasvahappoja ja antioksidantteja, sillä niiden yhteisvaikutus on tehokkaampi kuin minkään yksittäisen aineen. Lapsille 100 % turvallinen antioksidantti on karnosiini, jota käytetään suurina annoksina muun muassa autismin, lukivaikeuksien ja muiden lastenneurologisten häiriöiden hoitoon. Karnosiinitabletin voi murskata lusikalla ja sirotella lapsen maitoon tai ruuan joukkoon. Samoin rasvahappokapselin voi puhkaista neulalla ja puristaa sisällön lapsen ruokaan.

Lasten allergioiden ehkäisy ja hoito olisi aloitettava mahdollisimman varhain, mieluiten jo ennen syntymää (äiti alkaisi ottaa em. ravintolisiä odotusaikana) ja viimeistään ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Ei kannata jäädä odottamaan, että allergia parantuisi "itsestään".

Allergioiden ravitsemushoito - tri Tolosen katsausartikkeli