Kalaöljy parantaa verisyöpien vuoksi kemoterapiaa saavien potilaiden vointia ja ennustetta

Verisyöpien (lymfooma, leukemia) vuoksi kemoterapiaa saavien potilaiden vointi ja eloonjäämisen ennuste paranevat, jos he alkavat nauttia kalaöljyä (2 grammaa päivässä) viimeistään kemoterapian alkaessa, osoittaa uusi kliininen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Siinä yhdeksän viikon aikana päivittäin otettu kalaöljy paransi potilaiden elossaoloaikaa merkitsevästi.

Kaksikymmentäkaksi leukemiaa tai lymfoomaa sairastavaa potilasta satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen (n=9) sai yhdeksän viikkoa päivittäin 2 grammaa kalaöljyn omega-3-rasvahappoja ja toinen ryhmä (n=9, verrokit) lumetta. Kalaöljyryhmässä veren omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) pitoisuudet suurenivat vähintään kaksinkertaisiksi ja tulehdussytokiinit puolestaan vähenivät. Potilaiden elossaoloaika oli keskimäärin 465 päivää kemoterapian alusta laskettuna - kalaöljyä nauttineet säilyivät merkitsevästi kauemmin hengissä kuin verrokit (p<0,05). Kalaöljy parantaa potilaiden ravitsemustilannetta ja vähentää tulehdusta, jolloin potilaiden ennuste paranee, päättelivät tutkijat (Federal University of Santa Catarina, Brazil). Tutkimusta rahoitti National Counsel of Technological and Scientific Development.

Englantilainen Aston Universityn syöpäbiokemian professori Mike Tisdale on suositellut jo vuosia syöpäpotilaille 2 g EPA-rasvahappoa päivässä. Samoin syöpäprofessori Pentti Gröhn neuvoo nauttimaan E-EPAa. Se ehkäisee kemoterapian sivuvaikutuksia, kohentaa potilaan vointia ja ehkäisee kakeksiaa eli sairaalloista laihtumista (johon suuri osa syöpäpotilaista lopulta menehtyy).

Suomessa syöpälääkärit kieltävät yleensä potilailtaan kaikkien ravintolisien käytön syöpähoitojen aikana. Tällainen kielto vahingoittaa potilasta, sillä ravintolisät vähentävät kemoterapian ja sädehoidon haittavaikutuksia, eivätkä millään muotoa estä vakiohoitojen tehoa. Ravintolisien käytön kieltävät lääkärit rikkovat lääkärin tärkeintä ohjetta: Älä vahingoita potilasta (Primum non nocere)!

Chagas TR, Borges DS, de Oliveira PF et aL. Oral fish oil positively influences nutritional-inflammatory risk in patients with haematological malignancies during chemotherapy with an impact on long-term survival: a randomised clinical trial. Journal of Human Nutrition & Dietetics - the official journal of the British Dietetic Associacion. onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/