Lastenlääkärit: D-vitamiinivaje altistaa ylipainoiset lapset ja nuoret sydän- ja verisuonitaudeille

D-vitamiinin vähäinen pitoisuus seerumissa (alle 50 nmol/l) on varhainen merkki ylipainoisten ja lihavien lasten ja nuorten tulevasta sydän- ja verisuonitaudista, kertoo uusi amerikkalainen tutkimus. Se esitettiin 4.4.2017 Orlandossa pidetyssä endokrinologien vuosikokouksessa ENDO 2017.

“Tulokset korostavat seerumin D-vitamiinin (S-D-25) mittaamisen tärkeyttä ylipainoisilla ja lihavilla lapsilla, koska heillä on tavallista suurempi riski sairastua myöhemmin elämässään sydän- ja verisuonitauteihin”, sanoi tutkimusta johtanut lasten endokrinologi Marisa Censani (Pediatric Obesity Program at New York Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medicine in New York City).

Seitsemäntoista prosenttia amerikkalaisista lapsista ja nuorista on ylipainoisia tai lihavia. Heillä on usein liian vähän D-vitamiinia seerumissaan, koska rasvaliukoinen D-vitamiini kertyy rasvakudoksiin, eikä sitä riitä vereen kulkeutumaan tärkeisiin elimiin ja suojaamaan niitä.

Weill Cornell Medicinessa mitattiin 332 lapsen ja nuoren (6–17 vuotta) S-D-25-pitoisuutta kahden vuoden ajan. Kaikkiaan 178 lasta tulkittiin ylipainoiseksi tai lihavaksi, heillä painoindeksi oli 31,3 kg/m2 tai yli. Yli puolella (55 %:lla) S-D-25 oli alle 50 nmol/l ja heidän verensä rasvatasapaino oli kehno (triglyseridit, kokonais- ja non-HDL- ja LDL-kolesterolit olivat koholla) verrattuna lapsiin, joiden S-D-25 oli yli 50 nmol/l. Tutkijat pitivät näitä rasvahäiriöitä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöinä.

Tämä on ensimmäisiä tuitkimuksia, joissa arvioidaan ylipainoisten ja lihavien lasten ja nuorten D-vitamiinivajeen suhdetta veren rasvaprofiiliin ja sydän- ja verisuonitautien riskiin”, sanoi lastenlääkäri Censani tiedotusvälineille antamassaan haastattelussa. "Tulokset osoittavat, että D-vitamiinin puutteella on negatiivinen vaikutus veren rasvatasapainoon ja että se suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin”, päätteli Censani. Tutkimuksen uutisoi muiden muassa ReutersHealth.

Kansas Cityn yliopiston alstensairaalan tutkimus osoitti jo vuonna 2011, että D-vitamiinin pute altistaa lapsia valtimotaudeille. Toinen amerikkalainen ja puolalainen tutkimus osoittivat vuonna 2011, että lihavilla lapsilla ja nuorilla D-vitamiinin puute ja diabetesriski. 

Englatilainen gastroenterologi David Grimes sanoi kirjassaan Vitamin D and Cholesterol jo vuonna 2009, ettei sepelvaltimotaudin syy ole rasvainen ruoka eikä kolesteroli, vaan D-vitamiinin puute. Pekka Puska ja ravitsemustieteilijät ovat käsittäneet asian täysin väärin.

Vitamin D Deficiency Tied to Early Markers of Heart Disease in Overweight Kids