Ubikinoni ja muut antioksidantit ehkäisevät sytostaattihoidon aiheuttamia kuulovaurioita

Solusalpaajat tappavat syöpäsoluja tuottamalla vapaita radikaaleja, mutta valtettavasti ne aiheuttavat samalla myös terveissä soluissa vaurioita. Yleisesti käytetty solusalpaaja sisplatina vaurioittaa erityisesti kuuloa ja munuaisia. Sisplatina on siis oto- ja nefrotoksista. Kemoterapian aikana ja sen jälkeen nautitut antioksidantit ehkäisevät sytostaattien aiheutamia haittoja, osoittavat jo monet pätevät tutkimukset. Uusi italialaisten syöpälääkäreiden raportti vahvistaa, että antioksidantit ehkäisevät sisplatinan aiheuttamaa kuulon heikkenemistä.

Ubikinonin ja antioksidanttivitamiinien suojaavaa vaikutusta sisplatinan aiheuttamiin kuulovaurioihin tutkittiin syöpäpotilailla Micone Hospitalissa (Genoa − Sestri Ponente, Italia). Aineistona oli 26 aikuista potilasta, jotka saivat vuosina 2013-2014 sisplatinaa joko pelkästään tai sädehoidon kanssa. Katso artikkelin talukko 1.

Potilaat satunnaistettiin siten, että 8 potilasta toimi verrokkeina ja 18 sai sisplatinan yhteydessä antioksidantteja (ubikinoni, B1, B2, B6, B12, E, koliini, melatoniini, ginkgo biloba (neidonhiuspuu-uute) ja maitoproteiini) (ks. artikkelin taulukko 2).

Antioksidanteista oli selvää hyötyä, ne ehkäisivät kuulovaurioita, mutta eivät haitanneet sisplatinan syöpää estävää (antineoplastista) vaikutusta. Antioksidanttien nauttiminen kemoterapian aikana on järkevää, sillä se ehkäisee sisplatinan aiheuttamia kuulovaurioita, päättelevät syöpälääkärit. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Aikaisemmin on jo osoitettu, että kalaöljy suojaa hermostoa sisplatinan haittavaikutuksilta.

Minusta on hyvin valitettavaa, etteivät syöpälääkärit halua lukea näitä tutkimuksia ja kieltävät potilailtaan ravintolisien käytön. Suosittelen syöpäpotilaille ubikinonia 300 mg päivässä.

Scasso F, Sprio AE, Canobbio L, et al. Dietary supplementation of coenzyme Q10 plus multivitamins to hamper the ROS mediated cisplatin ototoxicity in humans: A pilot study. Heliyon. 2017 Feb 20;3(2):e00251. doi: 10.1016/j.heliyon.2017.e00251.