Karnosiini vahvistaa sydäntä ja alentaa kohonnutta verenpainetta

Amerikkalaiset Indianan yliopiston ja brittiläiset Oxfordin yliopiston tutkijat vahvistavat venäläisten tiedemiesten havainnot karnosiinin edullisista vaikutuksista sydän- ja verisuoniterveyteen. Oxfordin yliopiston tutkimus valottaa karnosiinin vaikutustapaa sydänlihassoluissa. Suosittelen, että jokainen sydänpotilas ottaisi karnosiinia (800 mg/vrk) ruoan lisänä. Jos olet sydänpotilas tulosta tämä sivu mukaan seuraavalle lääkärin vastaanotolle!

Tohtorit Gary P. Zaloga ja Rafat A. Siddiqui ovat antaneet karnosiinia koirille ja ihmisille ja mitanneet sen vaikutuksia sydänlihaksessa ja verisuonissa (1–5). Tulosten mukaan karnosiini vahvistaa sydämen sydänlihaksen iskuvoimaa peräti 30 % ja alentaa kohonnutta verenpainetta, kirjoittavat tutkijat Mini-Reviews in Medicinal Chemistry -lehden lokakuun numerossa vuonna 2004 (1). [Tiedustelin professori Zalogalta karnosiinin annostelusta tässä tutkimuksessa, jolloin hän vastasi 22.11.2004, että 5 grammaa karnosiinia yhtenä annoksena antaa tämän erinomaisen tuloksen.]

Aortan ja muiden valtimoiden seinämien joustokyky lisääntyi karnosiinilla sitä enemmän, mitä suurempi karnosiiniannos. Karnosiini tuottaa kudoksissa typpioksidia (NO), joka laajentaa verisuonia. Karnosiinin vaikutusta testattiin myös antamalla koirille vasopressiiniä, joka on verisuonia supistava lääke. Karnosiini esti vasopressiinin vaikutuksen. Karnosiini on lisäksi monipuolinen antioksidantti, joka ehkäisee muun muassa LDL-kolesterolin hapettumista.

Karnosiini edistää myös haavojen paranemista, raportoivat tutkijat. Sama tutkijaryhmä on julkaissut aikaisemminkin tutkimuksia karnosiinin sydänvaikutuksista (2–5). Australialainen tutkijaryhmä on selvittänyt karnosiinin biokemiallisia vaikutuksia luurankolihaksessa (6).

Tutkimusten mukaan karnosiini vaimentaa tulehdusta ja syöpää aiheuttavaa sytokiinia, interleukiini 8:aa (IL8) (lue lisää). Tämä havainto tuo karnosiinin ja muutkin sytokiineja vaimentavat ravintolisät – mm. berberiinin, vitamiinit ja hivenaineett – aivan uuteen valoon kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Valitettavasti vain kestää vuosia, ennen kuin lääkärit omaksuvat uudet tiedot ja alkavat soveltaa niitä käytäntöön. Sen tähden potilaiden on syytä olla omatoimisia.

Tietoa tutkijoista:

Gary P. Zaloga on sisätautiopin professori (Indiana University School of Medicine) ja lääketieteellinen johtaja (Medical Director and CEO at) Methodist Research Institute, 1812 N, Capitol Ave, Wile Hall, Room 120, Indianapolis, IN 46202, USA, email:gzaloga@clarian.org Professori Zaloga on tutkinut karnosiinia vuosikausia ja julkaissut tuloksensa pätevissä tiedelehdissä.
1. Zaloga GP, Siddiqui RA. Biologically active dietary peptides. Mini Rev Med Chem. 2004 Oct;4(8):815-21.[PubMed] Artikkelin voi tilata kokonaisuudessaan Bio-Vitasta email: info@biovita.fi
2. Zaloga GP, Roberts PR, Nelson TE. Carnosine: A novel peptide regulator of intracalcium and contractility in cardiac muscle. New horizons, 1996;4:26-35 [PubMed]
3. Zaloga GP, Roberts PR, Black KW. et al. Carnosine is a novel peptide modulator of intracellular calcium and contractility in cardiac cells. Am J Physiol. 1997;272(1 Pt 2):H462-8. (PubMed)
4. Robets PR, Zaloga GP. Cardiovascular effects of carnosine. Biochemistry (Moscow), Vol. 65, No. 7, 2000, pp. 856-861[Free full text]
5. Ririe DG, Roberts PR, Shouse MN, Zaloga GP. Vasodilatory actions of the dietary peptide carnosine. Nutrition. 2000;16(3):168-72 [PubMed]
6. Dutka TL, Lamb GD. Effect of carnosine on excitation-concentration coupling in mechanically-skinned rat skeletal muscle. Journal of muscle research and cell motiliy. 2004;25:203–213 [Free full text]


Tohtori Tolosen kommentti

Oxfordin yliopiston tutkimus valottaa karnosiinin vaikutusmekanismeja sydänlihaksessa: Se estää lihassolujen happamoitumista (pH:n laskua, asidoosia), jota aina esiintyy sepelvaltimotaudissa (sydänlihaksen hapen puutteessa).


Karnosiini puskuroi maitohappoa eli laktaattia ja säätää siten solunsisäistä pH:ta, osoittavat Oxfordin yliopiston tutkimukset ( Proton Transport Group lead by Prof Richard D. Vaughan-Jones).


Karnosiini kuuluu solunsisäiniin liikkuviin puskuroiviin dipeptideihin, jotka suojaavat sydänlihasta hapenpuutteen haitoilta (Vaughan-Jones et al. 2005).

Toinen raportti osoittaa, kuinka karnosiini suojaa hermosoluja.

Venäläiset tiedemiehet eristivät lihaksesta karnosiinin jo vuonna 1900. Sitä on sittemmin tutkittu paljon niin idässä kuin lännessä. PubMedissä on pitkälti yli tuhat tieteellistä raporttia karnosiiinista. Hakusana: Carnosine. Noudatettaessa myyntipakkausten käyttöohjeita karnosiinilla ei ole sivuvaikutuksia ja se sopii myös täydentämään kaikkea lääkehoitoa.

Sao Paolon yliopiston tutkija suosittelee karnosiinia karnosiinia sairauksien ja vanhenemismuutosten ehkäisyyn (Biogerontology 2004). Kiinalaistutkimuksessa karnosiinin osoitettiin suojaavan solujen kromosomien telomeerejä ja DNA:ta. Se selittää kuinka karnosiini hidastaa solujen vanhenemismuuutoksia. Muutkin tutkimukset vahvistavat, että karnosiini hidastaa vanhenemista. Vaikutus perustuu mm. siihen, että karnosiini vaimentaa vanhenemis- ja sairausgeenejä.