Berberiini tasapainottaa verensokeria parantamalla suoliston toimintaa

Berberiini ehkäisee tutkitusti diabetesta ja parantaa diabeetikon sokeri- ja rasvatasapainoa. Nämä vaikutukset perustuvat suurelta osin suolistohormonien toiminnan säätelyyn ja suoliston limakalvon ja immuunijärjestelmän vaurioiden korjaamiseen, kirjoittavat kiinalaiset tutkijat farmakologien ammattilehdessä. Nämäkin tulokset puoltavat berberiinin käyttöä diabeetikon ravintolisänä.

Aikaisemmin on jo osoitettu monissa tutkimuksissa, että berberiini korjaa vuotavaa suolta. Tämä oireyhtymä näyttääkin olevan tärkeä syytekijä tyypin 2 diabeteksen synnyssä, vaikka harva lääkäri sitä vielä tietää. Vuotava suoli tarkoittaa sitä, että suolen läpäisevyys on lisääntynyt, jolloin ravinnon pilkkoutumattomia vieraiden aineiden antigeenejä kulkeutuu suolen limakalvon läpi. Tällöin syntyy suolitulehdus. Sitä voidaan hillitä ja korjata berberiinillä. sinkillä ja D-vitamiinilla, osoittavat aikaisemmat tutkimukset. Nämä ravintolisät voivat tuoda avun tuhansille vuotavasta suolesta kärsiville ihmisille.

Berberiinin vaikutusta suolistoon tutkittiin rotilla, joille oli aiheutettu tyypin 2 diabetes syöttämällä niille paljon sokeria ja rasvoja sekä injisoimalla niiden laskimoon streptotsosiinia. Sokeri- ja rasvahäiriöiden lisäksi rotille kehittyi tulehdusmuutoksia suolistoon, suolistohormonien toiminnanhäiriöitä ja suoliston läpäisykyky lisääntyi lähes kolminkertaiseksi. Sitten rotille annettiin berberiiniä eri konsentraatioina yhdeksän viikkoa ja sen vaikutuksia tutkittiin.

Berberiinin anto palautti merkittävästi edellä mainittuja muutoksia. Kohonneet verensokeri- ja triglyseridi-lukemat alenivat, suoliston tulehdus ja läpäisevyys vähenivät. Läpäisevyys väheni keskimäärin peräti 27,5 %. Sen lisäksi berberiini sääti suolistokudoksen TLR4/MyD88/NF-κB-signaalireittejä, mikä paransi sokeri- ja rasvatasapainoa, kirjoittavat tutkijat farmakologien ammattilehdessä.

Berberiini ehkäisee ja jopa korjaa diabeteksen aiheuttamia munuaisvaurioita (Ren ym. 2017).

Gong J, Hu M, Huang Z, ert al. Berberine Attenuates Intestinal Mucosal Barrier Dysfunction in Type 2 Diabetic Rats. Frontiers in Pharmacology. 2017 Feb 3;8:42. doi: 10.3389/fphar.2017.00042.
Ren YL, Wang DK, Dong H, Lu FE. [Research progress of berberine in treatment of diabetic kidney disease].Review. Chinese.Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Feb;42(3):438-442. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20161222.061.