Meta-analyysi: Kalaöljy ehkäisee ja hoitaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa

Alkoholista riippumaton rasvamaksa on hyvin yleinen, usein piilevä sairaus länsimaisissa väestöissä. Sen yleisimpiä syitä ovat veren rasvahäiriöt, lihavuus, insuliiniresistenssi, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes. Tauti voi edetä krooniseksi parantumattomaksi maksakirroosiksi, ja tautiin liittyy suurentunut sydän- ja verisuonitautien riski. Rasvan kertyminen maksaan lisää insuliiniresistenssin riskiä. Uusi 17 erillistutkimuksen meta-analyysi eli koostetutkimus vahvistaa, että kalaöljyn käyttö ravintolisänä ehkäisee maksan rasvoittumista ja parantaa rasvamaksaa.

Meta-analyysin tekivät ja julkaisivat Southamptonin yliopiston tutkija Gabriela Salim de Castro ja ravitsemusimmunologian professori Philip Calder. He ovat itsekin tutkineet kalaöljyn terveysvaikutuksia ja julkaisseet niistä useita tutkimuksia arvostetuissa tiedelehdissä. Calderin työryhmä osoitti vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa, että etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA, 4 g/vrk) parantaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa ja hidastaa kaulavaltimon ahtautumista.

Nyt tutkijat analysoivat 17 julkaistua kliinistä tutkimusta, joissa oli selvitetty kalaöljylisän vaikutusta ihmisen rasvamaksaan. Kahdessatoista tutkimuksessa kalaöljy korjasi maksan rasvahäiriöitä tai muita aineenvaihdunnan virheitä. Viiden tutkimuksen ei-positiivinen tulos saattoi johtua liian lyhyestä vaikutusajasta, potilaiden huonosta hoitomyöntyvyydestä tai muista potilaista johtuvista syistä sekä tutkimusmenetelmien huonosta herkkyydestä, tulkitsevat tutkijat.

Kalaöljy korjaa veren rasvahäiriöitä, erityisesti kohonneita triglyseridejä, jolloin sydän- ja verisuonitautien riski samalla vähenee. Lisäksi kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA tuottavat elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, resolviineja ja maresiineja. Ne muokkaavat rasvojen aineenvaihduntaa edulliseen suuntaa lisäämällä rasvahappojen β-oksidaatiota ja vähentämällä maksassa rasvan uudismuodostusta (de novo lipogenesistä). Niinpä EPA ja DHA voivat ehkäistä ja hoitaa rasvamaksaa, päättelevät tutkijat.

Johtopäätökset: Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat todennäköisesti tärkeitä aineita rasvamaksan hoidossa. Tutkijat kaipaavat kuitenkin lisää tutkimuksia tästä aiheesta. Näinhän raportit on tapana päättää, jotta tutkimukset saisivat rahoitusta jatkossakin.

Olen raportoinut vuosien varrella useista tutkimuksista, joissa kalaöljy on korjannut akoholista riippumatonta rasvamaksaa (klikkaa viereisen palstan linkkeihin).

de Castro GS, Calder PC. Non-alcoholic fatty liver disease and its treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids. Review. Clinical Nutrition. 2017 Jan 19. pii: S0261-5614(17)30011-0. doi: 10.1016/j.clnu.2017.01.006.