Ubikinoni ja maksasyöpä

Ubikinoni (300 mg/vrk) vähentää 12 viikossa maksasyöpää sairastavien potilaiden hapetusstressiä ja tulehdusta leikkauksen jälkeen, mikä parantaa taudin ennustetta, ilmenee uudesta kliinisestä taiwanilaisten syöpäkirurgien julkaisemasta tutkimuksesta. Se on maailman ensimmäinen ubikinonitutkimus tässä taudissa. Tulokset olivat niin hyviä, että kirurgit suosittelevat ubikinonia maksasyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeiseen käypä hoito -suositukseen.

Suomessa todetaan vuosittain lähes 500 uutta maksasyöpää, koko maailmassa noin 500 000. Kaksi kolmasosaa potilaista on miehiä. Monet muutkin syöpätaudit leviävät herkästi maksaan, ja joka kolmannella levinnyttä syöpää sairastavalla on etäpesäke maksassa. Kuitenkin vain joka kymmenes maksassa oleva syöpä on peräisin maksasoluista eli hepatosyyteistä.

Maksasolusyöpä (hepatosellulaarinen karsinooma, HCC) löytyy useimmiten sattumalta ylävatsan kaikututkimuksella, tietokonekerroskuvauksella tai magneettikuvauksella. Tavallisimmin potilas on noin 70-vuotias mies, jolla on alkoholin aiheuttama maksakirroosi. On syytä muistaa, että myös alkoholista riippumaton lihavuuden ja diabeteksen aiheuttama maksan rasvoittuminen saattaa johtaa maksavaurioon ja kirroosiin. Hoitona on kasvaimen ja maksan osan poistoleikkaus aina kun se on mahdollista. Koko kasvaimen poisto onnistuu vain 15–30 %:ssa tapauksista. Leikkausta ei voida tehdä, jos tauti todetaan liian myöhään ja jos kasvain on suuri. Jos tauti uusii, sitä ei voida enää leikata, vaan sen hoidossa käytetään muita keinoja. Sytostaatit eli solusalpaajat ovat tehottomia tässä taudissa. Ennuste on pessimistinen, vain noin 15 prosenttia potilaista elää yli viisi vuotta diagnoosin asettamisen jälkeen.

Apua on etsitty uusista biologisista lääkkeistä, joista käytössä on sorafenibi. Se ei kuitenkaan tehoa kaikkiin maksasyöpiin. Se ei paranna tautia, mutta se voi pienentää kasvainta ja lievittää levinneen taudin oireita. Kaikki potilaat eivät kuitenkaan siedä sorafenibiä. Sen lisäksi voidaan antaa sädehoitoa kipujen lievitykseen. Sädehoito voi vaurioittaa myös terveitä maksasoluja. Pahoinvointia, mahdollisia kipuja ja kutinaa voidaan lievittää muilla lääkkeillä. Uuden taiwanilaisen tutkimuksen mukaan ubikinonista (300 mg/vrk) voi olla apua leikatulle maksasyöpäpotilaille. Alla oleva kaavio näyttää tutkimusasetelman.

Potilasaineisto

Tutkimukseen valittiin 41 potilasta, joista vaikutusjakson loppuun asti, 12 viikkoa pysyi mukana 20 ubikinonia saanutta ja 19 lumevalmistetta saanutta verrokkia (kaavio edellä). Ubikinonin päiväannos oli 300 mg. Se lisäsi potilaiden antioksidanttientsyymien (SOD, CAT ja GPx) aktiviteettia, joka vähensi hapetusstressiä. Samalla väheni myös krooninen matala-asteinen tulehdus, inflammaatio.

Ubikinoni oli turvallinen ja hyvin siedetty ravintolisä, sivuvaikutuksia ei ilmennyt. Koska ubikinoni on tehokas ja turvallinen hapetusta ja tulehdusta estävä yhdiste, kirurgit pitävät sitä suositeltavana ravintolisänä leikatuille maksasyöpäpotilaille. He ehdottavat harkittavaksi sen lisäämistä täydentäväksi hoidoksi muidenkin kroonisesta hapetusstressistä ja tulehduksesta kärsivien potilaiden käypä hoito -suosituksiin.

Liu HT, Huang YC, Cheng SB, et al. Effects of coenzyme Q10 supplementation on antioxidant capacity and inflammation in hepatocellular carcinoma patients after surgery: a randomized, placebo-controlled trial. Nutrition Journal. 2016 Oct 6;15(1):85. Free Full Text

Liu HT, Cheng SB, Huang YC, et al. Coenzyme Q10 and Oxidative Stress: Inflammation Status in Hepatocellular Carcinoma Patients after Surgery. Nutrients. 2017 Jan 4;9(1). pii: E29. doi: 10.3390/nu9010029. Free Full Text