Miljoonat ihmiset syövät turhaan statiineja

Kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, ovat täysin turhia ja haitallisia suurimmalle osalle niitä syövistä ihmistä, ilmenee East Anglian yliopiston julkaisemasta jättisuuresta analyysista lähes 25 vuoden ajalta. Kymmenen miljoonaa brittiä syö statiineja turhaan, kommentoi lontoolainen kardiologi Aseem Malhotra. Isossa-Britanniassa (ja muualla) määrätään paljon statiineja turhaan pienen (< 10%) riskin terveille ihmisille.

Lähes 800 000 yli 60-vuotiasta pienen (< 10 %) riskin brittiä on syönyt yli 24 vuotta statiineja ilman, että ne olisivat ehkäisseet sydänkohtauksia ja aivoverenkierron häiriöitä (aivohalvauksia) tai pidentäneet elinikää, ilmenee East Anglian yliopiston uudesta analyysista. Statiineista ovat hyötyneet vain ne yli 65-vuotiaat henkilöt, joilla on ollut erityisen suuri (> 20 %) sydäntaudin riski. Valtaosalle muista statiineista ei ole hyötyä, ainoastaan mahdollista haittaa: lihaskipuja, muistihäiriöitä ja tyypin 2 diabetesta ym.

Viime viikolla julkaistu tutkimus on nostattanut suuren hälyn Isossa-Britanniassa. Yleislääkäri Malcolm Kendrick kommentoi: “Tämä [tutkimus] vahvistaa monien riippumattomien tutkijoiden käsityksiä, ettei statiineista ole hyötyä muille kuin hyvin pienelle potilasjoukolle, jolla on suuri sydäntautiriski. Miljoonien [brittien], jotka syövät statiineja, ei pitäsi käyttää niitä.

Kardiologi Aseem Malhotra lisää vettä myllyyn:Tämä tutkimus tukee käsitystä, että miljoonat [britit] syövät statiineja ilman, että niistä olisi heille mitään hyötyä. Olen huolestunut siitä, etteivät lääkärit kerro tätä asiaa potilailleen, mikä on eettisesti epäilyttävää”.

Malhotran minuutin mittaisen TV-haastattelun voi katsoa alla olevasta Expressin linkistä. Siinä hän sanoo, että Oxfordin yliopiston professori Rory Collins – eniten statiinien puolesta puhuva lääkäri Euroopassa ("Englannin Strandberg") – on saanut satoja miljoona puntia lääketeollisuudelta statiinitutkimuksiinsa. East Anglian yliopiston analyysin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä (Gitsels ym. 2016).

Kansallisen terveyspalvelun (NHS) lääkehoitoja analysoiva elin Nice suosittelee statiineja kaikille, joiden riski on 10 % tai enemmän. Tällaisia ihmisiä on Isossa-Britanniassa 17 miljoonaa. Heistä noin 10 miljoonaa syö statiineja. Aikaisemmin tässä kuussa Prescriber-lehdessä julkaistu puolueeton tutkimus totesi, ettei statiinien käyttötarkoituksilla ole tieteellisiä perusteita. Miljoonia käyttäjiä johdetaan harhaan lääkkeiden eduista ja haitoista, lehti sanoi. Suomessa statiineja syö lähes 700 000 ihmistä, useimmat heistäkin täysin turhaan.

SHOCK STATIN NEWS: Millions taking controversial heart drug UNNECESSARILY report confirms. Express 4.12.2016

Gitsels LA, Kulinskaya E, Steel N. Survival Benefits of Statins for Primary Prevention: A Cohort Study.PloS ONE 11(11): e0166847. doi:10.1371/journal.pone.0166847. Free Full Text
Slow Medicine: Pressing Pause on Statins For Primary Prevention – A critical look at the recent USPSTF recommendations. MedPageToday 4.12.2016