D-vitamiinia melanooman tukihoitoon

Slovakialaiset syöpälääkärit ja biokemistit suosittelevat suuria päiväannoksia D-vitamiinia malignia melanoomaa sairastaville potilaille syöpähoitojen lisänä. Potilaat eivät voi tarkoituksella altistaa ihoaan auringonvalolle. Potilaiden tarve on moninkertainen terveelle keskivertoväestölle annettuun viranomaissuositukseen nähden. D-vitamiini parantaa taudin ennustetta ja vähentää sen leviämisen ja uusimisen riskiä, kirjoittavat tutkijat.

Melanooman I ja II -vaiheissa suositus on 1250–2500 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä, jos seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on alle 75 nmol/l. Sitten kun on saavutettu pitoisuus 125–250 nmol/l, annos pienennetään 100–150 µg:aan päivässä, kirjoittavat tutkijat.

"D-vitamiini pienentää kasvaimen kokoa, vähentää mikrometastaasien riskiä, parantaa potilaan ennustetta ja vähentää taudin uusiutumisen todennäköisyyttä", sanotaan artikkelissa, jonka voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

Malignin melanooman ennuste on pessimistinen, joten potilailla ei ole aikaa jäädä odottelemaan kliinisiä kaksoissokkokokeita, jotka heidän kuolemansa jälkeen mahdollisesti osoittavat, että olisi sittenkin kannattanut ottaa reilusti D-vitamiinia, vaikka lääkäri kielsi.

Tutkijat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:
Department of Medical and Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, P. J. Safarik University in Kosice, Kosice, Slovakia.

Bolerazska B, Rabajdova M, Spakova I, Marekova M. Current knowledge on the active form of Vitamin D synthesized in the skin and its effects on malignant melanoma. Minireview. Neoplasma. 2016 Nov 24;64(1). doi: 10.4149/neo_2017_101.