Statiinit lisäävät Parkinsonin taudin riskiä

Amerikkalainen suurtutkimus paljastaa, että kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, lisäävät riskiä sairastua Parkinsonin tautiin. Aikaisemmin on jo käynyt ilmi, että statiinit lisäävät tyypin 2 diabetesta, haimatulehdusta, lihaskipuja ja -väsymystä sekä uni- ja muistihäiriöitä. Statiineja suosittelevat, lääketeollisuuden lahjomat lääkärit ja potilasliitot eivät ole halunneet tunnustaa näitä haittavaikutuksia.

Penn State Universityn tutkimusaineisto käsitti yli 30 000 henkilöä, iältään 40–65 vuotta, joista 21 559 oli sairastunut Parkinsonin tautiin. Kaikkien mahdollinen statiinien käyttö selvitettiin. Kävi ilmi, että statiinien käyttö oli lisännyt sairastuvuutta Parkinsonin tautiin, raportoi tohtori Xuemei Huang Yhdysvaltain Neurologiyhdistyksen vuosikokouksessa syksyllä 2016. Veren suuri kolesterolipitoisuus vähentää Parkinsonin taudin riskiä, joten kolesterolin alentaminen statiineilla on kiistanalaista, Huang toteaa Medscapelle antamassaan haastattelussa 26.10.2016. Huangin työryhmän aikaisempi prospektiivinen tutkimus vuodelta 2015 osoitti kolesterolin alentamisen lisäävän Parkinsonin taudin riskiä. Eniten riski lisääntyi henkilöillä, joiden veren rasvat olivat olleet koholla, ja niitä oli alennettu statiineilla. Statiinien puolustajat ovat väittäneet lääkkeiden suojaavan Parkinsonin taudilta, mutta uudet tutkimukset kumoavat tämän väitteen. Statiineja puolustavissa tutkimuksissa on ollut julkaisuharha (bias), ilmeni vuonna 2013 Journal of Neurologssa julkaistussa meta-analyysissa.

Statiinien syönti poistaa kolesterolin antaman suojavaikutuksen tautia vastaan, tohtori Huang selvittää. Toinen mahdollisuus on, että statiinit estävät ubikinonin tuotantoa maksassa, jolloin ubikinonin antama suoja poistuu. Ubikinoni on elintärkeä [vitamiinin kaltainen aine] kaikkien solujen toiminnoille, Huang lisää.

Tutkijat selvittivät myös kuinka kauan potilaat olivat syöneet statiineja. Sitä varten muodostettiin 2 458 paria, joista toinen sairasti Parkinsonin tautia ja toinen oli terve verrokki. Kävi ilmeiseksi, että Parkinsonin taudin riski on suurimmillaan statiinien käytön ensimmäisenä vuonna. ”Voi olla, että statiinit aiheuttavat Parkinsonin taudin puhkeamisen aikaisemmin potilailla, jotka muutoinkin olisivat saaneet sen myöhemmin elämässään”, Huang pohtii.

Journal of Neurology -lehdessä vuonna 2013 julkaistun meta-analyysin mukaan niissä tutkimuksissa, joissa statiinien on väitetty ehkäisevän Parkisnonin tautia, on voinut olla julkaisuharhaa (bias). Huangin työryhmän nyt julkaisema tutkimus kuuluu niihin harvoihin, joissa on osoitettu statiinien negatiiviset vaikutukset Parkinsonin tautiin, Huang sanoo.

Tutkimusta rahoittivat Yhdysvaltain terveysvirasto (National Institutes of Health), Pennsylvania State University College of Medicine-Milton S. Hershey Medical Center, General Clinical Research Center (GCRC), GCRC Construction, ja the Center for Applied Studies in Health Economics.

Medscape Medical News > Conference News. Statin Use Linked to Increased Parkinson's Risk
American Neurological Association (ANA) 2016 Annual Meeting. Abstract S137. Presented October 16, 2016.