Alzheimerin tauti ja kalaöljy

Alzheimerin tauti on yleisin hermostoa rappeuttava neurologinen sairaus maailmassa. Vaikka taudin oireet ja niiden eteneminen tunnetaan melko hyvin, tautia ei kyetä pysäyttämään lääkkeillä. Niinpä neurologit ja ravitsemustieteilijät etsivät nyt apua myös ravintolisistä, etenkin kalaöljystä. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä neuroinflammaatiota ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä, joiden uskotaan olevan eduksi Alzheimer-potilaille.

Alzheimerin tautia sairastavan ihmisen elimistössä myllertää krooninen matala-asteinen tulehdus, inflammaatio. Koska sitä esiintyy aivoissa, tulehdusta kutsutaan nimellä neuroinflammaatio. Alzheimer-tutkijat ovat kiinnostuneita kalaöljyn omega-3-rasvahapoista, koska niiden tiedetään ehkäisevän, vaimentavan ja sammuttavan kroonista tulehdusta. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista näet syntyy elimistössä monia tulehdusta ehkäiseviä biologisesti aktiivisia nanoluokan yhdisteitä: resolviineja, dokosatrieenejä, neuroprotektiineja (hermoston suojelijoita), maresiineja ja oksilipinejä. Tutkijat uskovat, että ne voivat pysäyttää tai ainakin hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä.

Tutkimuksissa on annettu usein kalaöljyä, joka sisältää sekä EPA- että DHA-rasvahappoja. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että joko EPA tai DHA yksin nautittuna tuottaa spesifisiä oksilipinejä, joilla on toisistaan poikkeavia ominaisuuksia. Sekä EPA että DHA voivat vähentää neuroinflammaatiota ja ehkäistä kognitiivisten toimintojen heikkenemistä, mutta EPA on selvästi DHA:ta tehokkaampi ehkäisemään ja hoitamaan mielenterveysongelmia, kun DHA taas auttaa aivoja säilyttämään rakenteitaan. Muutamat harvat tutkimukset puoltavat myös kasvinsiemenöljyn alfalipoiinihapon (ALAn) käyttöä Alzheimerin taudin hoidossa.

Kanadalaisen Manitoban yliopiston ravitsemustieteilijät toivovat lisää tutkimuksia, joissa selvitettäisiin omega-3-rasvahappojen vaikutuksia Alzheimerin taudin hoidossa.

Devassy JG, Leng S, Gabbs M, Monirujjaman M, Aukema HM.Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Oxylipins in Neuroinflammation and Management of Alzheimer Disease. Review. Advances in Nutrition. 2016 Sep 15;7(5):905-16. doi: 10.3945/an.116.012187. 

Tohtori Tolosen komentti

Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ja sen etenemistä jarruttaa myös vhh-ruokavaliolla, säännöllisellä kuntoliikunnalla, berberiinillä, D-vitamiinilla, karnosiinilla, fosfoseriinillä, ubikinonilla ja muilla niiden kanssa yhteis- ja vuorovaikuttavilla ravintolisillä, joista kerrotaan näillä sivuilla. Minusta on erittäin hyvä, että kanadalaiset ravitsemustieteilijät tuovat katsauksessaan esille kalaöljyn edut hermosta rappeuttavien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Toivon, että myös suomalaiset ravitsemustieteilijät ja -terapeutit lukevat kirjoituksen ja ottavat opikseen.