Masentuneisuus altistaa sydänkohtaukselle

Lähes 500 sydänpotilaan seurantatutkimus osoittaa, että masentuneisuus edeltää usein sydänkohtausta. Sydän- ja verisuonitaudeilla ja masennuksella on yhteisiä biokemiallaisia syytekijöitä: hapetusstressi, tulehdussytokiinit ja kohonnut homokysteiini. Uudet havainnot puoltavat E-EPAn, karnosiinin ja muiden ravintolisien käyttöä niin masennuksessa kuin sydäntaudeissa.

Michiganin yliopistossa Ann Arborissa seurattiin tohtori Steven R. Erikssonin johdolla lähes 500 sydänkohtauksen saaneen potilaan terveydentilaa. Heistä 197 ilmoitti kärsineensä masennusoireista sydänkohtausta edeltäneen kuukauden aikana. Heistä 20 oli saanut apua masennuslääkityksestä, eikä heillä ollut esiintynyt masennusoireita. Sitä vastoin 42 potilasta kertoi saaneensa masennuslääkitystä, mutta kärsivänsä silti edelleen masentuneisuudesta, eikä 135 potilasta ollut saanut masennuslääkkeitä, vaikka heillä oli ollut oireita.

Eriksson ST et al. International Journal of Cardiology, March 30, 2005.

Tohtori Tolosen kommentti

Äskettäin on havaittu, että lieväkin masennus lisää vakavien rytmihäiriöitten vaaraa (lue raportti) ja pahentaa sydäntaudin ennustetta. Lisäksi on käynyt ilmi, että masennuslääkkeet voivat lisätä sydänkohtauksen vaaraa (lue raportti). Yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että sekä masennus että sydäntaudit ovat tulehdustauteja, joissa veren ja kudosten tulehdussytokiinit ovat koholla. Lisäksi kummassakin taudissa potilaan elimistössä vallitsee hapetusstressi, jota tulisi vaimentaa antioksidanteilla. Masennus on siis koko elimistön – eikä vain aivojen – sairaus. Sitä hoidetaan puutteellisesti - siksi joka kolmas masennuspotilas ei saakaan toivottua apua lääkityksestä.

Karnosiinista on hyötyä sydänpotilaalle (lue lisää). Sillä lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla: sekä hapetusstressi että tulehdus. Toinen mainio ravintolisä sydän- ja masennuspotilaalle on omega-3-rasvahappo E-EPA. Siitä syntyy elimistössä tehokasta tulehdusta ehkäisevää nanoyhdistettä, resolviini E1:tä. Suosittelen lisäksi täydentämään ruokavaliota foolihapolla, B6- ja B12-vitamiineilla sekä C- ja E-vitamiineilla.

Sydäntaudit ovat tulehdussairauksia
Masennus ja 5-LOX-entsyymi
Masennus lisää miesten Alzheimerin taudin riskiä
Masennuksen ravitsemushoito