Kalaöljyn pitkäaikainen käyttö ehkäisee aivovaltimoiden kalkkiutumista

Kalaöljyn terveysvaikutuksia tutkitaan vilkkaasti sydän- ja verisuonitaudeissa, psykiatriassa ja neurologiassa. Kalaöljyn nauttiminen ravintolisänä suojaa aivovaltimoita jäykistymiseltä ja kovettumiselta, osoittaa amerikkalaisten ja kiinalaisten neurotieteilijöiden, -kirurgien ja patologien yhteinen rottatutkimus. He pitävät kalaöljyä lupaavana keinona ehkäistä aivoverenkierron häiriöitä ja sen seuraamuksia, kuten aivohalvausta ja sen uusiutumista sekä muistihäiriöitä.

Vaikutus perustuu kalaöljyn anti-inflammatorisiin ominaisuuksiin ja niiden kykyyn ehkäistä makrofagien (syöjäsolujen) tunkeutumista valtimon seinämään. Siten kalaöljy ehkäisee seinämän paksuuntumista ja suonen jäykistymistä, päättelevät neurotieteilijät. Muutkin tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät aivoverisuonten kalkkiutumista (Bu ym. 2016, Nobre ym. 2016). Veren vähäinen omega-3-pitoisuus heikentää aivohalvaukseen sairastuneiden ihmisten ennustetta (Song ym. 2015).

Tulokset tukevat JELIS-tutkimuksen jatko-osuutta, jossa E-EPAn päivittäinen pitkäaikaiskäyttö (1 800 mg/vrk) ehkäisi kolesterolilääkkeitä syövien japanilaisten aivohalvausten uusimisia. E-EPAa saaneessa ryhmässä (n=9326) ilmeni seurannan aikana kaiken kaikkiaan 487 ja verrokkiryhmässä (n=9319) 457 ensimmäistä aivohalvausta. E-EPA-ryhmässä uusimisia oli 33 (6,8 %), ja verrokeilla 48 (10,5 %). Ero oli siis 20 % E-EPA-ryhmän hyväksi. E-EPA ehkäisi uusimisia paremmin kuin mikään lääkehoito.

valtimon kovettuminen

Kuva: Valtimon kovettuminen eli arterioskleroosi kehittyy pitkän ajan (vuosikymmenten) kuluessa. Sen pääasiallisin syy on matala-asteinen krooninen tulehdus (inflammaatio), joka aiheuttaa häiriön suonen sisäpinnassa, endoteelissa. Siihen tunkeutuu syöjäsoluja (makrofageja), jotka muuntuvat vaahtosoluiksi. Niihin alkaa kertyä hapettunutta kolesterolia, ja ne alkavat kasvattaa plakkia. Sitä voidaan ehkäistä ja hillitä ravintolisillä, joista tärkeimpiä ovat berberiini, D-vitamiini, karnosiini, kalaöljyn omega-3-rasvahapot, magnesium ja ubikinoni. Miiden säännöllinen yhteiskäyttö antaa paremman tuloksen kuin yksittäisen ravintolisän kokeilu.

Amerikkalainen rottatutkimus vahvistaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot edistävät neurovaskulaarista (hermojen ja verisuonten) toipumista iskeemisen aivohalvauksen jälkeen (Pu ym. 2016).

Shen J, Hafeez A, Stevenson J, et al. Omega-3 Fatty Acid Supplement Prevents Development of Intracranial Atherosclerosis. Neuroscience. 2016 Aug 11. pii: S0306-4522(16)30376-1. doi:10.1016/j.neuroscience.2016.08.013.
Bu J, Dou Y, Tian X, et al. The Role of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Stroke. Oxidative Medicine and Cell Longevity. Review. 2016;2016:6906712. doi: 10.1155/2016/6906712.
Nobre ME, Correia AO, Mendonça FN, et al.Omega-3 Fatty Acids: Possible Neuroprotective Mechanisms in the Model of Global Ischemia in Rats Journal of Nutrition and Metabolism. Volume 2016 (2016), Article ID 6462120, 13 pages Full Free Text
Song TJ, Cho HJ, Chang Y, et al. Low Plasma Proportion of Omega 3-Polyunsaturated Fatty Acids Predicts Poor Outcome in Acute Non-Cardiogenic Ischemic Stroke Patients. Journal of Stroke. 2015 May;17(2):168-76. doi: 10.5853/jos.2015.17.2.168. Free Full Text
Pu H, Jiang X, Hu X, Xia J, Hong D, Zhang W, Gao Y, Chen J, Shi Y. Delayed Docosahexaenoic Acid Treatment Combined with Dietary Supplementation of Omega-3 Fatty Acids Promotes Long-Term Neurovascular Restoration After Ischemic Stroke. Translational Stroke Research. 2016 Aug 27. Abstract