Maitohappobakteerit voivat auttaa laihtumisessa

Monipuolisten probioottisten maitohappobakteerien nauttiminen ruoan lisänä laihduttaa ylipainoisia ihmisiä, osoittaa uusi koostetutkimus eli meta-analyysi. Siinä analysoitiin 25 erillistutkimusta, joihin oli osallistunut yli 1 900 ihmistä. Vaikutusjakso oli ollut vähintään kahdeksan viikkoa. Eniten paino aleni lihavimmilla ihmisillä. Tulokset julkaisi arvostettu International Journal of Food and Nutrition -tiedelehti.

Analyysi käsitti 25 tutkimusta, joihin oli osallistunut 1 931 yli 18-vuotiasta henkilöä. Heiltä oli mitattu paino ja painoindeksi. Maitohappobakteerien nauttiminen ravintolisänä alensi painoa keskimäärin 0,59 kg ja painoindeksiä 0,49 yksikköä. Monia eri bakteerikantoja sisältävät probioottivalmisteet osoittautuivat kaikkein tehokkaimmiksi, niillä painoindeksi aleni keskimäärin 0,65:llä. Kolmessatoista tutkimuksessa oli annettu useita bakteerikantoja ja kuudessa tutkimuksessa vain yhtä kantaa sisältäviä valmisteita. Yhden bakteerikannan valmisteiden vaikutus painoon jäi vaatimattomaksi. Mitä kauemmin valmisteita nautittiin, sitä enemmän paino aleni. Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Turun ja Helsingin yliopistoissa ja ulkomailla tehdyt tutkimukset osoittavat, että raskauden aikana äidille annetut maitohappobakteerit ehkäisevät raskausdiabetesta ja suojaavat lasta allergioilta ja infektioilta, usein vielä vuosienkin kuluttua synnytyksen jälkeen. Turun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että probiootit voivat ehkäistä kaksi kolmesta raskausajan diabeteksesta! Turun yliopiston toisen tutkimuksen mukaan raskauden aikana kertyneet liikakilot lähtevät synnytyksen jälkeen helpommin probioottien kuin pelkän perinteisen ravitsemusneuvonnan avulla. Lihavien ihmisten suoliston bakteerikanta poikkea normaalipainoisista. Maitohappobakteerien nauttiminen korjaa tilannetta ja auttaa painonhallinnassa.

Vuonna 2014 julkaistussa meta-analyysissa useita bakteerikantoja sisältäneet probioottivalmisteet alensivat kohonnutta verenpainetta tehokkaammin kuin vain yhden kannan valmisteet. Systolinen verenpaine aleni keskimäärin 3,56 mmHg ja diastolinen 2,38 mmHg (Khalesi ym. 2014). Tutkimukset siis puoltavat useita bakteerikantoja sisältävien probioottien käyttöä ravintolisinä. Euroopan Unionin elintarvikevike-elin EFSA, jossa istuu ravitsemustieteijöitä, on hylännyt 310 pribioottien terveysväiteanomusta.

"EPA-rasvahapon yhdistäminen probioottiseen bakteeriin edistää hyvien bakteerien elossapysymistä suolistossa ja vaimentaa tulehdusta", päättelevät englantilaiset ja uusiseelantilaiset tutkijat (Bentley-Hewitt ym. 2015). Maitohappobakteerit ehkäisevät myös insuliiniresistenssiä (Hulston ym. 2015). Tulokset puoltavat E-EPAn ja maitohappobakteerien samanaikaista käyttöä ravintolisinä.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim palkitsi 2016 turkulaisen professori Erika Isolaurin probioottitutkimuksistaan.

Probiotics may promote weight loss and recuce BMI. Nutraingredients.com 29.7.2016
Zhang Q, Wu Y, Fei X. Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials DOI: 10.1080/09637486.2016.1181156 Free Full Text
Khalesi S, Sun J, Buys N, Juasinghe. Effect of Probiotics on Blood Pressure. A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials. HYPERTENSIONAHA.114.03469 Published online before print July 21, 2014, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03469
Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035
Hulston CJ, Churnside AA, Venables MC. Probiotic supplementation prevents high-fat, overfeeding-induced insulin resistance in human subjects. British Journal of Nutrition 2015 DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114514004097