Vhh-ruokavalio voi auttaa tyypin 2 diabeetikkoja

Ison-Britannian suurin ja nopeimmin kasvava vhh-foorumi Diabetes.co.uk käynnisti marraskuussa 2015 Low Carb Program -kampanjan, jossa 120 000 tyypin 2 diabeetikkoa vaihtoi vähähiilihydraattiseen (vhh) ruokavalioon. Kymmenessä viikossa 80 prosenttia pudotti painoaan, joka kymmenennen paino aleni vähintään 9 kg. Veren sokeritasapaino koheni yli 70 prosentilla vhh:ta noudattaneista, ja joka viides kykeni luopumaan synteettisistä lääkkeistään. Vuoden kuluessa ohjelmaan on liittynyt jo yli 160 000 tyypin 2 diabeetikkoa, raportoi foorumin johtaja Anjur Panesar marraskuussa 2016. Diabeteksen lääkekustannukset ovat vähentyneet neljällä miljoonalla punnalla.

Diabetes.co.uk:n pilottitutkimukseen ilmoittautui netin välityksellä 120 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Valtaosa heistä alkoi noudattaa vähähiilihydraattista (vhh) ruokavaliota. Kymmenessä viikossa yli 80 prosenttia heistä pudotti painoaan, 10 % vähintään 9 kg. Veren sokeritasapaino koheni yli 70 prosentilla vhh:ta noudattaneista ja joka viides kykeni luopumaan synteettisistä diabeteslääkkeistään.

Tulokset vahvistavat, että vhh voi olla ihanteellinen ruokavalio useimmille tyypin 2 diabeetikoille, etenkin ylipainoisille. Tulokset herättivät suurta mielenkiintoa brittilehdistössä, jossa ne julkaistiin 30.5.2016 laajalti muun muassa The Timesissä, Daily Telegraphissa ja Daily Mailissa. Englantilainen yleislääkäri ja diabetesspesialisti tohtori David Unwin kommentoi tutkimusta näin: "Annoin monta vuotta potilailleni diabetesliiton Diabetes UK:n suosittelemia ravitsemusohjeita, mutta niillä potilaat eivät voineet hyvin. Heillä oli vaikeuksia hallita painoaan ja verensokeriaan (joka säilyi liian korkeana), ja monet joutuivat käyttämään lääkkeitä."

Tutkimus antaa korvatillikan Suomen Diabetesliitolle, THL:lle sekä suomalaiselle ravitsemuseliitille ja niille lääkäreille ja agronomeille, jotka ovat vastustaneet vhh-ruokavaliota ja väittäneet sen olevan terveydelle vaarallinen. Diabetes.co.uk kirjoittaa mm. "A 10 week low-carb education program developed with the help of 20,000 people with T2D and based on the latest research. Benefits of a low-carb diet include lower blood glucose levels, less dependence on medication and improved cholesterol levels."

Tutkimus vahvistaa tohtori Pentti Raasteen kanssa Hyvän diabeteshoidon oppaassa antamiani itsehoito-ohjeita. Samoin tutkimus tukee espoolaisen Lasse Nyberghin käytännön kokemusta. Hän sairastui vuonna 2010 tyypin 2 diabetekseen, johon hän sai Tapiolan lääkäriasemalta monia lääkkeitä. Nybergh ei alkanut ottaa niitä, vaan hän perehtyi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja alkoi noudattaa sitä. Hänen veriarvonsa normalisoituivat jo viikossa eikä hän ole tarvinnut sen jälkeen lääkkeitä. Suomen Diabetesliitto ja ravitsemustieteen professori eivät kuitenkaan iloitse Nyberghin lääkkeettömästä parantumisesta. Diabetesta kuuluu hoitaa lääkkeillä, ei ruokavaliolla, sanoi Diabetesliiton ravitsemusasiantuntija Eliina Aro YLE Fem -kanavan Spotlight-ohjelmassa 9.5.2013 Väärällä tavalla terveeksi. "Diabeetikon tulee syödä 2–3 makeaa annosta päivässä, jälkiruokaa ja pullaa kahvin kanssa. Se tosin nostaa veren sokeripitoisuutta, mutta siihenhän on lääke, insuliini", sanoi Aro. 

Amerikkalainen jättisuuri Women Health Initiative -tutkimus osoitti, ettei kolesterolia alentavien statiinien syönti ehkäise diabetesta sairastavien postmenopausaalisten naisten sydänkohtauksia, kuten tähän asti on kuviteltu. Suomessakin diabeetikoille määrätään rutiininomaisesti statiinilääkitys. Useimmille se on täysin hyödytön. Kuten huomaamme, monet ravitsemukseen liittyvät kiveenhakatut, "järkähtämättöminä" pidetyt totuudet osoittautuvat virheellisiksi.