Diabeettinen retinopatia ja D-vitamiinivaje

D-vitamiinin puute lisää diabeettisen retinopatian eli silmänpohjamuutosten riskiä, ilmenee uudesta koostetutkimuksesta (meta-analyysista). Valtion ravitsemusneuvottelukunta, joka pitää D-vitamiinin saantisuosituksen liian pienenä, sai taas kontolleen uuden taudin ja sen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset ja valtavat terveydenhuollon kustannukset.

Meta-analyysi käsitti 11 vuoden 2012 jälkeen julkaistua erillistutkimusta, joihin oli osallistunut noin 6 000 henkilöä. Heidän seeruminsa D-vitamiinin pitoisuudet oli mitattu. Tyypin 2 diabeetikoilla, joilla oli piilevä D-vitamiinin puute (S-D-25 alle 50 nmol/l), oli 26,7 prosenttia tavallista suurempi todennäköisyys sairastua verkkokalvon rappeumaan eli diabeettiseen retinopatiaan, sanoi tohtori Anawin Sanguankeo (Bassett Medical Center, Cooperstown, N.Y.). Hän esitti tutkimuksen tulokset amerikkalaisten endokrinologien kongressissa (American Association of Clinical Endocrinologists). Sanguenkeon mukaan optimaalinen S-D-25 on yli 75 nmol/l (mihin ei päästä noudattamalla suomalaista viranomaissuositusta, 10 µg:n päivittäistä D-vitamiiniannosta).

"Meta-analyysimme suurista havaintotutkimuksista osoitti merkitsevän yhteyden D-vitamiinivajeen ja diabeettisen retinopatian välillä”, Sanguankeo kertoi MedPageToday-uutistoimistolle. Retinopatiaan sairastuneiden diabeetikkojen seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli keskimäärin 5,6 nmol/l pienempi kuin tervesilmäisten verrokkidiabeetikkojen. Ero on tilastollisesti erittäin merkitsevä (p<0,001).

Tulokset ovat peräisin retrospektiivisistä tutkimuksista, jotka eivät voi osoittaa vuorenvarmaa syy-yhteyttä. Niinpä Sanguankeo kaipasi ajassa eteneviä, prospektiivisia tutkimuksia D-vitamiinin silmää suojaavista vaikutuksista. Niiden odotteluun kulunee kuitenkin vähintään 5–10 vuotta. Sinä aikana moni diabeetikko ehtii sairastua silmänpohjan rappeumaan.

"Tämä on ensimmäinen meta-analyysi diabeettisen retinopatian ja D-vitamiinivajeen yhteydestä, Sanguankeo sanoi. ”D-vitamiinin vaikutus on osoitettu pätevästi solutasolla, jossa se ehkäisee tulehdusta ja valtimoiden endoteelivaurioita, mutta D-vitamiinin vaikutusta diabeettisessa retinopatiassa pitää vielä tutkia. Tarvitaan supplementaatiotutkimuksia D-vitamiinilla, jota nähdään, ehkäiseekö se diabeettista retinopatiaa ja sen etenemistä”, hän toteaa lausunnossaan.

Duodecimin julkaisemassa artikkelissa Diabeteksen silmäsairaus (diabeettinen retinopatia) ei mainita sanallakaan D-vitamiinia eikä muitakaan diabeetikon tarvitsemia ravintolisiä.


Retinopathy Linked to Vitamin D Deficiency – Meta-analysis finds connection between eye disease and low levels of the vitamin

Upala S, et al. The relationship between vitamin d deficiency and diabetic retinopathy: a systematic review and meta-analysis. American Association of Clinical Endocrinologists 2016; Abstract 309.