Diabetes, metabolinen oireyhtymä ja karnosiini

Lihavuus, tyypin 2 diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimpiä ehkäistävissä olevia sairauksia maailmanlaajuisesti. Nämä sairaudet uhkaavat pahiten kansanterveyttä ja niiden määrä lisääntyy kaikkialla. Lihominen ja tyypin 2 diabetes lisäävät sairastumista ja kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvaukseen. Siksi kaikki keinot näiden tautien ehkäisyyn ja jarruttamiseen ovat tervetulleita. Karnosiinin käyttö ravintolisänä on lupaava keino ehkäistä ja jarruttaa elintasosairauksia, kirjoittaa kansainvälinen tutkijaryhmä Amino Acids -lehdessä.

Karnosiini (β-alanyyli-L-histidiini) on valkuaisaine, dipeptidi, jolla on hyvät ja monipuoliset vaikutukset terveyteen. Karnosiini toimii antioksidanttina, se ehkäisee tulehdusta ja kudosten sokeristumista. Samalla se ehkäisee hapenpuutteesta (iskemiasta) aiheutuvia vaurioita sydämessä ja aivoissa. Lisäksi karnosiini puhdistaa elimistöä kelatoimalla pois haitallisia raskasmetalleja. Tiedämme, että karnosiini edistää terveyttä monin tavoin.

Eläintutkimukset osoittavat, että karnosiinilla voi olla näiden ominaisuuksiensa johdosta lupaavia hoitovaikutuksia monissa ihmistenkin sairauksissa. Karnosiini voi ehkäistä ja hoitaa lihavuutta, insuliiniresistenssiä, tyypin 2 diabetesta ja diabeettisia mikro- ja makrovaurioita verisuonissa (sepelvaltimotautia ja aivohalvausta) sekä monia neurologisia ja mielenterveysongelmia, kirjoittavat tutkijat. Lisäksi he korostavat, että karnosiinia käytetään laajalti parantamaan fyysistä kuntoa ja urheilusuorituksia. Karnosiini ei näet kuulu dopingaineisiin, eikä sen käyttö ole muutoinkaan kiellettyä urheilussa.

Tutkijat kaipaavat lisää huolellisia tutkimuksia ihmisillä, jotta eläinkokeiden hyvät tulokset voitaisiin varmistaa myös ihmisten kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Työryhmä edustaa seuraavia tutkimuslaitoksia:

  • 1Monash Centre for Health Research and Implementation, School of Public Health and Preventive Medicine, Monash University, 43-51 Kanooka Grove, Clayton, Melbourne, VIC, 3168, Australia.
  • 2Department of Public Health, College of Medicine and Health Sciences, Wollo University, Dessie, Ethiopia.
  • 3Institute of Experimental Endocrinology, Slovak Academy of Sciences, Bratislava, Slovakia.
  • 4Faculty of Medicine, Comenius University, Bratislava, Slovakia.
  • 5School of Clinical and Experimental Medicine, College of Medical and Dental Sciences, University of Birmingham, Edgbaston, Birmingham, UK.
  • 6Department of Pharmaceutical Sciences, Università degli Studi di Milano, Milan, Italy.
  • 7Monash Centre for Health Research and Implementation, School of Public Health and Preventive Medicine, Monash University, 43-51 Kanooka Grove, Clayton, Melbourne, VIC, 3168, Australia. barbora.decourten@monash.edu.
  • 8Diabetes and Vascular Medicine Unit, Monash Health, Clayton, VIC, 3168, Australia. barbora.decourten@monash.edu.

Tukea Kiinasta

Kiinalaiset tutkijat ovat verranneet diabeettisten ja terveiden rottien sydänten karnosiinin pitoisuuksia HPLC-UV-menetelmällä. Diabeettisilla rotilla oli selvästi pienemmän pitoisuudet kuin terveillä. Tulos merkitsee sitä, että karnosiinilla on tärkeä tehtävä sydämen suojaamisessa, päättelevät tutkijat. Tulos puoltaa myös karnosiinin käyttöä diabeetikon ravintolisänä (Liu ym. 2016). Karnosiini voi antaa diabeetikoille paremman suojan kuin kolesterolia alentavat statiinit, jotka ovat osoittautuneet tehottomiksi tyypin 2 diabetesta potevilla postmenopausaalisilla naisilla. He tarvitsevat muita vaihtoehtoja, kirjoittaa apulaisprofessori Yunsheng Ma, MD, PhD työryhmineen (University of Massachusetts Medical School in Worcester, USA).
Statins Don't Halt CVD Onset in Diabetic Older Women. Other preventive strategies need to be found for this group.

Baye E, Ukropcova B, Ukropec J, Hipkiss A, Aldini G, de Courten B. Physiological and therapeutic effects of carnosine on cardiometabolic risk and disease. Review. Amino Acids. 2016 May;48(5):1131-49. doi: 10.1007/s00726-016-2208-1. Epub 2016 Mar 16.
Liu Y, Su D, Zhang L, Wei S, Liu K, Peng M, Li H, Song Y. Endogenous L-Carnosine Level in Diabetes Rat Cardiac Muscle. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2016;2016:6230825. doi: 10.1155/2016/6230825.

Lisää karnosiinikirjallisuutta