Verisuonitautien arvoitus selviämässä mitokondrioista

Perussyy ei ole kolesteroli, vaan vapaat radikaalit ja omega-3-rasvahappojen puute mitokondrioissa, kirjoittaa amerikkalainen tutkijaryhmä johtavassa tiedelehdessä Naturessa.

Suurimmalla osalla sydän- ja verisuonitautiin sairastuvista ihmisistä on normaali kolesteroli. Monet heistä eivät tupakoi, harrastavat liikuntaa, ovat normaalipainoisia eikä heistä löydy muitakaan riskitekijöitä. Syy on ihan muualla, valtimon seinämien ikääntyvissä soluissa, joissa on liian vähän omega-3-rasvahappoja. Tarvitsemme kaikki valtimoiden suojaksi antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja. Ne ovat "japanilainen suojatekijä", kuten johtavat sydänlääkärit niitä kutsuvat. Japanilaisten kolesteroli on yhtä korkalla kuin amerikkalaisten, mutta sydän- ja verisuonitauteja on Japanissa paljon vähemmän. Kalaöljy suojaa heitä.

Valtimonkovetustaudin ratkaisu on löytymässä eläinkokeista, joissa hiirille on aiheutettu keinotekoinen verisuonisairaus. Kun verisuonen seinämän solut vanhenevat, niiden energiantuotannosta vastaavat mitokondriot (solun pienoisvoimalaitokset) alkavat vuotaa, sanovat tutkijat. Silloin vapautuu myrkyllisiä hapen radikaaleja, jotka käynnistävät sellaisia biokemiallisia ketjureaktioita, jotka lopulta ahtauttavat verisuonta ja voivat aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen.

Ravinto vaikuttaa siihen, kuinka hyvin tai huonosti elimistö kykene suojautumaan nyt havaittuja haitallisia biokemiallisia reaktioita vastaan. "Kolesterolin alentaminen ei ehkäise läheskään aina valtimoiden kovettumista", sanoo tutkimuksen johtaja, endokrinologi Clay Semenkovich (Washington University School of Medicine in St. Louis, Missouri) Naturen haastattelussa. "Luultavasti suurimmalla osalla sydänkohtauksen saaneista ihmisistä on ihan normaali kolesteroli", hän muistuttaa. "Tämä merkitsee sitä, että vika on jossakin muualla".

Vuotavat patterit

Semenkovichin työryhmä etsii valtimonkovetustaudin syitä verisuonen seinämien solujen sisältä. Siellä on pieni generaattori, mitokondrio, joka tuottaa ja varastoi soluille energiaa ravintoaineista. "Solun vanhetessa tämä pikku generaattori menettää tehoaan ja alkaa vuotaa soluun myrkyllisiä vapaita radikaaleja", Semenkovich selostaa. "Tietyt mitokondrion kalvon valkuaisaineet (´uncoupling proteins´) alkavat päästää sähköpurkauksia. Ne leviävät koko mitokondrion kalvolle, joka alkaa vuotaa."

Kuva. Mitokondriossa on ulkokalvo ja sisäkalvo, jotka molemmat muodostuvat fosfolipideistä.

Tutkimusryhmä manipuloi hiirten geenejä niin, että hiirten verisuonten solujen mitokondrioista tuli herkästi vuotavia. Nämä mutantit hiiret sairastuivat valtimonkovetustautiin, vaikka niille syötettiin vähärasvaista ja vähän kolesterolia sisältävää ruokaa. Valtimonkovetustautia ei esiinny juuri lainkaan tavallisilla hiirillä, vaikka ne syövät vapaasti mitä lystäävät.

Tappava korjausmekanismi

Vaikuttaa siis siltä, että valtimonkovetustaudin syy on vanhenevissa, vuotavissa endoteelisolujen mitokondrioissa. Ne laukaisevat ketjureaktion, joka lopulta tukkii valtimon. Kaiken takana ovat kuitenkin vapaat happiradikaalit, jotka viottavat mitokondrioitten solukalvoja. Elimistön immuunijärjestelmä reagoi tähän vaurioon ja yrittää korjata sitä, mutta korjaussolut aiheuttavatkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Nämä immuunijärjestelmän valkosolut keräävät itseensä radikaalien hapettamaa kolesterolia, jota asettuu valtimon seinämään ja muodostaa siihen hiljalleen suurenevan paakun.

Toistaiseksi ei tiedetä varmasti, miksi joidenkin ihmisten mitokondriot ovat alttiita muuttumaan vuotaviksi. Semenkovich uskoo, että se johtuu omega-3-rasvahappojen puutteesta heidän soluissaan. Semenkovich viittaa muiden tutkijoiden raportteihin, joiden mukaan omega-3-rasvahappojen tiedetään suojaavan verisuonia hyvin [jopa paremmin kuin kolesterolia alentavat lääkkeet (lue lisää)]. Seuraavaksi hänen työryhmänsä aikoo selvittää, suojaavatko omega-3-rasvahapot nimenomaan valtimoiden endoteelisolujen mitokondrioita. Tähän viittaavat tutkimukset, joiden mukaan omega-3-rasvahapot stabiloivat solukalvoja ja myös ateromaplakkeja ja estävät niitä repeämästä.

Bernal-Mizrachi, C. et al. Vascular respiratory uncoupling increases blood pressure and atherosclerosis. Nature 435, 502-506 (2005). [Abstract]

Aiheeseen liittyvä Naturen pääkirjoitus

Tohtori Tolosen kommentti

Uusi australiainen sydänlääkäreiden tutkimus vahvistaa tässä raportissa esitettyjä näkemyksiä mitokondriovaurioiden merkitysestä sydän- ja verisuonitaudeissa. Amerikkalainen tutkimus puolestaan tukee käsitystä LDL-kolesterolin ja fosfolipidien hapetuksen osuudesta verisuonitaudeissa. Mitokondrioiden vuoto näyttää olevan yleistä myös kroonisessa väsymysoireyhtymässä. On ollut tosi onnetonta, että johtavat suomalaiset sydänlääkärit ja nykyinen arkkiatrikin ovat vuosikymmeniä vastustaneet näitä käsityksiä ja samalla antioksidanttien käyttöä.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat kaikki tiloja, joissa potilaan koko elimistössä vallitsee hapetusstressi, hiljainen tulehdus (inflammaatio) ja yleensä myös kohonnut homokysteiini. Hapetusstressin merkitys tunnustetaan nyt yleisesti tieteessä, vaikka sitä tunnetaan vielä puutteellisesti käytännön lääkäreiden keskuudessa. Tämä uusi mitokondriotutkimus antaa lisävalaistuista asiaan: Mitokondrioiden kalvovaurioista johtuva hapetusstressi vahingoittaa verisuonten endoteelien soluja. Hapetusstressiä tulisi ehkäistä antioksidanteilla, jotka samalla hillitsevät myös tulehdussytokiinien syntyä. Niistä pahimpia ovat äskettäin löydetyt isoprostaanit. Erityisen tehokas tulehduksen vaimentaja on EPA-rasvahappo, josta elimistö valmistaa resolviini E1:tä. EPA toimii myös tiettyjen sydänlääkkeiden tapaan kalsiumkanavien estäjänä (lue lisää). Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit taas alentavat yleensä tehokkaasti kohonnutta homokysteiiniä.

Nämä uudet havainnot puoltavat karnosiinin, ubikinonin, vitamiini- ja hivenaineantioksidanttien, E-EPAn, foolihapon ja muiden B-vitamiinien käyttöä verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa. Karnosiini pitää valtimot joustavina, alentaa kohonnutta verenpainetta ja vahvistaa sydänlihasta luonnonmukaisesti (Zaloga ym. 2004). Kolesterolia alentavien lääkkeiden käyttö huonontaa entisestään välttämättömien rasvahappojen tasapainoa, mikä siis lisää mitokondrioitten vuotovaaraa (lue lisää).

Kalaöljy stabilisoi valtimoiden plakkeja
Veren rasvat – tohtori Tolosen katsaus
Kalarasvat verisuonitaudeissa