Allergia voi alkaa kohdussa

Odottava äiti voi ehkäistä sikiön allergiaa lisäravinteiden avulla. Kansanterveyslaitoskin estii nyt astman syitä sikiökaudelta ja varhaislapsuudesta.

The Times-lehden asiantuntijalääkäri tohtori Thomas Stuttaford esittää mielenkiintoisen ja ihan järkeenkäyvän teorian siitä, miksi lasten allergiat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ja kuinka niitä voitaisiin alkaa ehkäistä aivan uudella tavalla jo odotusaikana.

Kun raskaana oleva nainen syö pähkinöitä tai altistuu siitepölyille, sikiö voi saada allergisen reaktion, vaikkei äiti olisikaan allerginen näille aineille. Näin käy silloin, kun lapsella on perinnöllinen taipumus reagoida allergisesti.

Allergeenit (allergiaa aiheuttavat tekijät) kulkeutuvat istukan läpi äidin verestä sikiöön. Toisaalta arvellaan, että nykyajan lapsia suojataan niin hyvin erilaisilta ympäristötekijöiltä, kuten bakteereilta, että heidän immuunijärjestelmänsä ylireagoi luonnon allergeeneihin.

Tri Tolosen kommentti

Turun yliopiston lastenlääkärit osoittivat ensimmäisinä maailmassa, että raskauden aikana nautitut maitohappobakteerit vähentävät huomattavasti syntyvien lasten allergista ihottumaa (lue raportti). Maitohapobakteerit eivät suinkaan ole ainoa lisäravinne, joka ehkäisee ja hoitaa lasten ja aikuisten allergioita. Niitä ovat kala- ja helokkiöljy, antioksidantit ja monet muut ravintolisät, joiden avulla tuhannet suomalaisetkin allergikot ovat voineet hillitä oireitaan. Miksei niitä käytettäisi yleisesti jo odotusaikana? Esimerkiksi helokki- ja kalaöljyn yhdistelmästä ja foolihaposta ei ole minkäänlaista vaaraa äidille eikä sikiölle, päinvastoin, nehän vähentävät äidin masennuksen riskiä, raskausmyrkytyksen ja sikiövaurioiden vaaraa ja edistävät sikiön aivojen ja silmien kehitystä.

Miksi ihmeessä äitiysneuvolat kieltävät naisia käyttämästä näitä kaikin puolin hyödyllisiä ravintoaineita?

Allergioiden täydentävä ravitsemushoito
Astman ravitsemushoito
Pre- ja probiootit suojaavat terveyttä