Meta-analyysi: Omega-3:t ja masennus

Kalaöljyn EPA-rasvahappo on hyödyksi vakavan masennuksen hoidossa, vahvistaa 13 erillistutkimuksen koontitutkimus. Sen julkaisi arvostetun Nature-kustantamon Translational Psychiatry -lehti 15.3.2016. Tulokset puoltavat E-EPAn käyttöä masennuksen täydentävänä hoitona, kuten olen esittänyt jo toistakymmentä vuotta.

Analyysiin valittiin 13 satunnaistettua kontrolloitua kaksoissokkotutkimusta. Niihin oli osallistunut 1 233 aikuista, joilla kaikilla oli diagnoosina vakava masennus. Aineistossa ei ollut synnytyksen jälkeen eikä perimenopaussin aikana masentuneita naisia eikä potilaita, joilla oli muuhun neuropsykiatriseen tautiin liittyvä masennus. Meta-analyysien katsotaan antavan luotettavampaa tietoa kuin yksittäiset tutkimukset.

Kalaöljyn nauttimisesta oli hyötyä lumevalmisteisiin verrattuna potilailla, jotka käyttivät masennuslääkkeitä. Kalaöljyn masennusta ehkäisevä rasvahappo on nimeltään eikosapentaeenihappo eli EPA, päättelevät tutkijat. Sitä tulisi olla masennuspotilaille annettavassa kalaöljyssä vähintään 60 prosenttia. Tavallisissa kalaöljyissä on vain 18 % EPAa, joten sillä tehdyissä tutkimuksissa ei ole saatu toivottua tulosta. Väkevöity ja puhdistettu 70 tai 90 -prosettinen E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa masentuneen ihmisen elimistössä vallitsevaa kroonista matala-asteista tulehdusta ja tuottaa yhdessä D-vitamiinin kanssa aivoissa hermovälittäjäaineita..

"Meta-analyysi vahvistaa omega-3-rasvahappojen tärkeää merkitystä vakavan masennuksen hoidossa”, sanoo tutkimusta johtanut psykiatri Roel J. T. Mocking (Program for Mood Disorders in the Department of Psychiatry at the Academic Medical Center of the University of Amsterdam). "Omega-3-ravintolisät voivat olla erityisen tehokkaita EPAn muodossa masennuslääkkeitä käyttäville potilaille. EPAn käyttö ravintolisänä voi olla seuraava askel masennuksen ja muidenkin sairauksien personalisoituun (yksilölliseen) hoitoon”, hän lisää. Psykiatrit suosittelevat EPAa ravintolisänä suurina päiväannoksina, joita ei ole mahdollista saada pelkästä ravinnosta. Meta-analyysin voi lukea maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Suomessa psykiatrit Jari Tiihonen ja Antti Tanskanen kirjoittivat Duodecimiin vuonna 2004 pääkirjoituksen otsikolla Omega-3-rasvahapot – uusi lisähoito masennukseen. Vuonna 2005 ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara ja erikoistutkija Sari Koski kirjoittivat Lääkintohallituksen julkaisemassa lehdessä (TABU 2005;1:22-25) mm.: "Etenkin EPA:sta saattaa olla lisähyötyä lääkehoitoa saaville masennuspotilaille". Turun yliopiston psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat Suomen Lääkärilehdessä (2005), että E-EPAn käytöstä masennuksen hoidossa on [pätevää] näyttöä. Psykiatri Mauno Rauramo teki marraskuussa 2009 Duodecimille ehdotuksen: Omega-3:t masennuksen hoitosuosituksiin, mutta esitys ei ole toteutunut. Lääketeollisuus pitää käypä hoito -suosituksia laativaa työryhmää tiukassa otteessaan.

Myös  muut ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat masennusta: magnesium, B-vitamiinit, berberiini ja D-vitamiini. Niiden synerginen yhteisvaikutus E-EPAn kanssa antaa paremman hoitovaikutuksen kuin yksittäisen ravibtolisän kokeileminen.

Mocking RJT, Harmsen I, Assies J, et al. Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Translational Psychiatry (2016) 6, e756; doi:10.1038/tp.2016.29 Free Full Text