Karnosiini estää munasarjasyövän kasvua ja leviämistä

Munasarjasyöpä on Suomessa kymmenenneksi yleisin naisten syöpä ja toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Vuonna 2014 todettiin 464 uutta munasarjasyöpää ja lisäksi 137 uutta rajatapausta. Taudilla ei ole spesifisiä oireita, vaan se saattaa olla hyvinkin kauan oireeton. Kun hoito viivästyy, on ennuste huono, joten kaikki turvalliset ja tehokkaat keinot, myös ravintolisät, ovat tervetulleita apuja, vaikka taudin käypä hoito –suosituksissa niistä ei sanota sanaakaan. Puolassa Poznanin yliopiston patologian laitoksella tehty tutkimus osoittaa, että karnosiini tappaa munasarjasyöpäsoluja. Karnosiini voi olla arvokas syöpää estävä yhdiste, erityisesti ehkäisemään vatsaontelon etäpesäkkeitä (metastaaseja), kirjoittaa patologian professori Krzysztof Książek työryhmineen Anticarner Research –lehdessä.

Vaara sairastua munasarjasyöpään lisääntyy iän karttuessa. Eniten sitä todetaan 60–69-vuotiailla naisilla. Ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä, koska tauti on alkuvaiheessaan oireeton, minkä vuoksi sen toteaminen yleensä viivästyy. Oireita tulee yleensä vasta, kun tauti on levinnyt vatsaontelossa. Varhaisvaiheessa yleisimpiä oireita ovat vatsan alueella tunnusteltavissa oleva kasvain, vatsan turpoaminen, vatsakipu ja suolisto-oireet kuten pahoinvointi ja ummetus. Munasarjasyöpään kuolee enemmän potilaita kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä.

Karnosiini hidastaa solujen vanhenemista ja ehkäisee syöpää, patologit toteavat. He tutkivat karnosiinin vaikutusta munasarjasyöpäsolujen kasvuun ja leviämiseen. Kokeet tehtiin potilailta leikkauksissa poistetuista munasarjakasvaimista eristetyillä syöpäsoluilla A2780, OVCAR-3 ja SKOV-3.

Karnosiini hidasti solujen kasvua ja auttoi niitä tekemään "itsemurhan" todennäköisesti estämällä mitokondrioiden hapetusstressiä (karnosiini on tunnetusti vahva antioksidantti). Karnosiini esti syöpäsolujen kiinnittymistä, kulkeutumista (migraatiota), tunkeutumista (invaasiota) ja kasvua. Karnosiinille altistetut syöpäsolut menettivät elinvoimaansa: niitä kuoli tavallista enemmän ja niiden kasvu hidastui.

"Karnosiini voi olla arvokas syöpää estävä aine, erityisesti munasarjasyövän vatsaontelon metastaasien ehkäisyyssä", päättelivät patologit.

Tutkimusta johti patologian professori Krzysztof Książek, joka on erikoistunut solubiologiaan ja syöpätutkimukseen (Department of Pathophysiology, Poznań University of Medical Sciences, Rokietnicka 8 Str., 60-806 Poznań, Poland).

Mikuła-Pietrasik J, Książek K. L-Carnosine Prevents the Pro-cancerogenic Activity of Senescent Peritoneal Mesothelium Towards Ovarian Cancer Cells. Anticancer Research. 2016 Feb;36(2):665-71. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Karnosiinin merkitystä syöpätautien täydentävänä hoitona on tutkittu eri puolilla maailmaa (katso viereisen palstan linkit). Onkolyyttisen adenoviruksen yhdistäminen karnosiiniin tehostaa sen antikarsinogeenistä vaikutusta, osoittaa uusi tutkimus, jossa on yhtenä tekijänä on professori Marjo Yliperttula Helsingin yliopistosta (farmasian tiedekunta). Kiinnostus karnosiinia kohtaan on siis suurta syöpätutkijioiden keskuudessa.

Oncolytic adenovirus loaded with L-carnosine as novel strategy to enhance the anti-tumor activity. Molecular Cancer Therapeutics 2016.

Karnosiini sopii hyvin täydentämään syövän vakiohoitoja. Sillä ei ole mitään haitallisia yhteisvaikutuksia käyvän hoidon kanssa. L-karnosiinia saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista. Suosittelen syöpäpotilaille 600–800 mg päivässä aterioiden yhteedessä. Myös berberiini, E-EPA ja muut ravintolisät voivat olla hyväksi.