Okinawa: Kalaöljyn omega-3-rasvahapot huoltavat ikääntyvien muistia

Okinawalla asuvat japanilaiset ovat tunnetusti maailman pitkäikäisin ja tervein väestö. Siellä syödään runsaasti kalaa ja muita meren eläviä. Niinpä okinawalaisten seerumin omega-3-pitoisuudet ovat keskimäärin noin kolminkertaiset suomalaisiin verrattuna. Uusi tutkimus kertoo, että mitä enemmän yli 8-kymppisillä kotonaan asuvilla okinawalaisilla on veressään omega-3-rasvahappoja, sitä terävämmässä kunnossa heidän aivonsa ovat. Amerikkalainen tutkimus puolestaan osoittaa, että D-vitamiinikin suojaa ikääntyviä aivoja muistisairauksia vastaan. Omega-3:t ja D-vitamiini tuottavat yhdessä aivoissa serotoniinia ja muita hermovälittäjäaineita, jotka pitävät aivoja kunnossa. Kumpikin uusi tutkimus julkaistaan Journal of Alzheimers Disease -lehdessä.

Japanilaistutkimus

Japanilainen tutkimus on nimeltään Keys to Optimal Cognitive Aging (KOCOA), jossa seurataan yli 80-vuotiaiden terveydentilaa. Tässä työssä mitattiin seerumin omega-3-rasvahappoja EPAa ja DHA:ta ja omega-6-rasvahappo arakidonihappoa (AA) 185 keskimäärin 84,1±3,4 vuotiailta, kotonaan asuvalta vanhukselta, joilla ei ollut todettu dementiaa tutkimuksen alkaessa vuonna 2011. Samalla laskettiin EPA/AA- ja DHA/AA-suhteet, joita verrattiin ikään ja henkiseen suorituskykyyn, (japanilaiseen Mini Mental Stateeen, MMSE) ja verbaalisen ilmaisun sujuvuuteen. Tulosten analyysissä otettin huomioon mahdollisia sekoittavia tekijöitä, kuten ikä, sukupuoli, koulutustaso, lihavuus, verenpainetauti, diabetes ja veren rasvahäiriö (dyslipidemia).

Seerumin DHA-pitoisuus pieneni iän myötä. Mitä enemmän seerumissa oli EPAa ja/tai EPAa+DHAa yhteensä, sitä parempi oli tutkittujen henkinen suorituskyky (senkin jälkeen kun sekoittavien tekijöiden vaikutus oli eliminoitu).

Suuret EPA- ja EPA+DHA-pitoisuudet korreloivat itsenäisesti hyviin kognitiivisiin taitoihin vanhuksilla, joilla ei ole diagnosoitu dementiaa, päättelevät japanilaiset ja amerikkalaiset tutkijalääkärit. (Nishirira ym. 2016).

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat yhdessä japanilaiset ja amerikkalaiset tutkimuslaitokset:

   1Department of Cardiovascular Medicine, Nephrology and Neurology, University of the Ryukyus, Okinawa, Japan.
   2Clinical Laboratories, University of the Ryukyus Hospital, Okinawa, Japan.
   3Department of Human Welfare, Okinawa International University, Okinawa, Japan.
   4Department of Geriatric Medicine, John A. Burns School of Medicine, University of Hawaii, Honolulu, USA.
   5Department of Neurology and Layton Aging & Alzheimer's Disease Center, Oregon Health & Science University, Portland, OR, USA.
   6Department of Neurology and Michigan Alzheimer's Disease Center, University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA.
Nishihira J, Tokashiki T, Higashiuesato Y, et al. Associations between Serum Omega-3 Fatty Acid Levels and Cognitive Functions among Community-Dwelling Octogenarians in Okinawa, Japan: The KOCOA Study. Journal of Alzheimers Disease. 2016 Feb 16. [Epub ahead of print]

Framinghamin tutkimus

Amerikkalaisen Framinghamin sydänatutkimuksen aineiston analyysi puolestaan osoittaa, että kovin vähäinen määrä D-vitamiinia veressä (alle 25 nmol/l) liittyy ikääntyvien ihmisten henkiseen suorituskyvyn heikenemiseen. (Tällaiset pienet S-D-25-pitoisuudet ovat tavallisia suomalaisillakin vanhuksilla ja muilla, esim. oululaisilla sydänpotilailla, jotka eivät ota D-vitamiinia ruoan lisänä. Virossa, Ranskassa, Espanjassa ja monissa muissa maissa S-D-25:n viitearvo on 75–250 nmol/l). Framinghamin tutkimuksessa seurattiin yhdeksän vuoden ajan S-D-25-pitoisuutta 1 663 alkavaa dementiaa potevalla, 1 291 monipuolisiin neuropsykologisiin testeihin osallistuneella ja 1 139 hiljaisen aivoinfarktin saaneella henkilöllä (Karakis ym. 2016). Tulokset viittaavat sihen, että D-vitamiini suojaa Alzheimerin taudilta ja muilta kognitiviisilta häiriöiltä.

Karakis I, Pase MP, Beiser A, et al. Association of Serum Vitamin D with the Risk of Incident Dementia and Subclinical Indices of Brain Aging: The Framingham Heart Study. Journal of Alzheimers Disease. 2016 Feb 6. [Epub ahead of print]

Kuopiolaistutkimus

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus vahvistaa, että mitä enemmän ikääntyvien veressä on omega-3-rasvahappoja, sitä paremmat ovat muisti ja muut kognitiiviset toiminnot.

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimukset vahvistavat lukuisia muita päteviä tietoja eri maista, joiden mukaan kalaöljy ja D-vitamiini ovat tarpeen ikääntyvien ihmisten kognitiivisten toimintojen säilyttämisen kannalta. Tuore kuuden erillistutkimuksen meta-analyysi osoitti, että kalaöljy ehkäisee muistisairauksia (Zhang ym. 2016). Suosittelen kaikille ikääntyville ruoan lisänä väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä, jolla saadaan pienellä päiväannoksella suuri vaikutus. Parhaissa kapseleissa on mukana D3-vitamiinia, joka tutkimusten mukaan yhdessä omega-3:n kanssa tuottaa aivoissa serotoniinia ym. hermovälittäjäaineita. Ne ehkäisevät myös masennusta.

Zhang XW, Hou WS, Li M, Tang ZY. Omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline in the elderly: a meta-analysis of randomized controlled trials. Aging Clinical and Experimental Research. 2016 Feb;28(1):165-6. doi: 10.1007/s40520-015-0381-9. Free Full Text