Nuorilla luultua enemmän kroonista väsymysoireyhtymää

Teini-ikäiset nuoret potevat enemmän kroonista väsymysoireyhtymää kuin tähän asti on uskottu, ilmenee laajasta englantilaisen Bristolin yliopiston tutkimuksesta. Sen mukaan lähes kaksi prosenttia 16-vuotiaista potee jatkuvaa väsymystä, joka kestää yli puoli vuotta. Tauti aiheuttaa joka viikko poissaoloja koulusta. Tulokset julkaisi maailman johtava lastentautiopin tiedelehti Pediatrics.

Pitkäaikaisessa “90-luvun lapset" (Children of the 90s) -tutkimuksessa analysoitiin 5 756 nuoren mahdollisia yli kolmen kuukauden mittaisia väsymystiloja. 13–16-vuotiaille nuorille ja heidän vanhemmilleen oli lähetetty kyselylomakkeet, joissa tiedusteltiin kroonisia väsymysoireita. Kolme prosenttia nuorista oli potenut yli kolme kuukautta kestäneitä yhtäjaksoisia väsymysjaksoja. Nämä nuoret olivat olleet poissa koulusta joka viikko keskimäärin enemmän kuin puoli päivää. 13-vuotiailla tytöillä ja pojilla esiintyi yhtä paljon kroonista väsymystä, mutta 16-vuotiailla tytöillä sitä ilmeni kaksi kertaa enemmän kuin 16-vuotiailla pojilla. Heikossa asemassa olevien perheiden lapsilla oli enemmän oireita kuin muilla.

Tutkimusta johtanut lastenlääkäri Esther Crawley korostaa, että lastenlääkäreiden tulisi kyetä nykyistä paremmin tunnistamaan krooninen väsymysoireyhtymä. Sitä on vaikea erottaa masennuksesta. Crawley on erikoistunut tutkimaan kroonista väsymysoireyhtymää.

Muita uraa uurtavia tutkimuksia aiheesta

Belgialainen neuropsykiatrian professori Michael Maes esitti ensimmäisenä, että masennus ja krooninen väsymysoireyhtymä ovat luonteeltaan krooonisia tulehdustiloja, joissa myllertävät lisäksi hapetus- ja nitrosatiiviset stressit (Maes 2009). Hänen työryhmänsä tutkimusten mukaan kroonista väsymysoireyhtymää potevilla on aivoissaan omega-3-rasvahappojen vaje, joka korreloi matalaan sinkkipitoisuuteen ja T-valkosolujen vähäiseen aktiivisuuteen. Silloin ihmisen immuunijärjestelmä toimii vajaalla teholla (Maes ym. 2005). Taudissa vallitsee myös mitokondrioiden toimintahäiriö ja vuotava suoli. Näistä syistä krooniseen väsymysoireyhtymään liitty lisääntynyt sydäntaudin ja syövän riski. Maes on yksi eniten viitattuja biologisesti orientoituneita psykiatreja maailmassa. Katso Maesin videoluento aiheesta.

Kroonista väsymysoireyhtymää on tutkittu kauan myös Lontoossa Hammersmithin yliopistosairaalassa psykiatri Basant K. Purin johdolla. Professori Puri toimii klinikan MRI-kuvantamisyksikön johtajana ja on tehnyt uraa uurtavaa työtä kuvantamalla psykiatristen potilaiden aivoja. Kuvantamismenetelmät (funktionaalinen magneettiresonanssi eli fMRI) ja neurospektroskopia ovat paljastaneet muutoksia kroonista väsymysoireyhtymää potevien henkilöiden aivojen rakenteissa – lateraalikammioiden laajenemaa (Puri ym.2012, 2014). Se on merkkinä aivokudoksen tuhosta. Samat tutkijat ovat havainneet myös poikkeavuutta aivojen rakenteissa ja toiminnoissa.

E-EPA-hoito voi palauttaa potilaan tuhoutunutta aivokudosta ja samalla parantaa oireita, ilmenee Purin tutkimuksista. E-EPA korjasi aivojen rakenteen ja poisti oireet naiselta, joka oli potenut kroonista väsymystä yhtäjaksoisesti kuusi vuotta. Mikään lääkehoito ei ollut auttanut. Hänen aivonsa kuvattiin ennen E-EPA-hoidon alkua ja 16 viikkoa myöhemmin. Alussa lateraaliset aivokammiot olivat suurentuneet, mutta 16 viikossa ne normaalistuivat E-EPAlla. Professori Basant K. Puri on julkaissut kirjan kroonisen väsymysoireyhtymän rasvahappohoidosta.

Bristolin yliopiston tutkimuksen valossa olisi tärkeää, että vanhemmat huolehtisivat, että lapset syövät 2–3 kertaa viikossa rasvaista kalaa. Ellei se onnistu, lapsille tulisi antaa kalaöljyä, mieluiten E-EPAa, joka ehkäisee ja korjaa omega-3-rasvahappojen puutetta aivoissa. Myös riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot tuottavat yhdessä aivoissa serotoniinia ja muita hermovälittäjäaineita.

Collin SM, Norris T, Nuevo R, et al. Chronic Fatigue Syndrome at Age 16 Years. Pediatrics February 2016
Maes M, Mihaylova I, Leunis JC. In chronic fatigue syndrome, the decreased levels of omega-3 poly-unsaturated fatty acids are related to lowered serum zinc and defects in T cell activation. Neuro Endocrinology Letters. 2005 Dec;26(6):745-51 PubMed
Maes M. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry. Review. 2011 Apr 29;35(3):784-94. doi: 10.1016/j.pnpbp.2010.06.023.
Puri BK, Jakeman PM, Agour M, et al. Regional grey and white matter volumetric changes in myalgic encephalomyelitis (chronic fatigue syndrome): a voxel-based morphometry 3 T MRI study. British Journal of Radiology. 2012 Jul;85(1015):e270-3. doi: 10.1259/bjr/93889091.

Puri BK, Jakeman PM, Agour M, et al. Regional grey and white matter volumetric changes in myalgic encephalomyelitis (chronic fatigue syndrome): a voxel-based morphometry 3 T MRI study. British Journal of Radiology. 2012 Jul;85(1015):e270-3. doi: 10.1259/bjr/93889091. Published Online: January 28, 2014
Omega-3 fatty acids, vitamin D may control brain serotonin, affecting behavior and psychiatric disorders. Science Daily 25.2.2015