Berberiini ehkäisee ja jarruttaa nivelrikkoa

Berberiiniä on käytetty vuosisatoja nivelrikon hoitoon hyvällä menestyksellä Koreassa ja muualla kaukoidässä. Taiwanilaisten yliopistojen yhteinen tutkimus selvitti rottakokeessa, millä biokemiallisella mekanismilla berberiini suojaa nivelrustoja ja korjaa niiden vaurioita. Pääasiallinen vaikutustapa on hapetusstressin ja tulehduksen vaimennus. Tutkijat pitävät berberiiniä ensisijaisena luonnonlääkkeenä nivelrikon ehkäisyyn ja hoitoon.

Nivelrikossa myllertää krooninen kudostulehdus, jota aiheuttaa ja ylläpitää sidekudoksen kasvutekijä (Connective tissue growth factor, CTGF eli CCN2), kirjoittavat tutkijat. Myös tulehdussytokiini nimeltään interleukiini-1β (IL-1β) on merkittävä nivelrikon syytekijä ja ylläpitäjä.

Ennestään tiedetään, että berberiini on tulehdusta estävä, anti-inflammatorinen yhdiste, mutta sen vaikutusta CCN2:n aiheuttamaan IL-1β:n ilmentymiseen nivelrikossa ei ole tutkittu tätä ennen. Taiwanilaiset tutkijat osoittivat, että berberiini estää vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä ja kroonista tulehdusta vaikuttamalla moniin CCN2:een, IL-1β:en ja muihin tulehdustekijöihin. Samalla ilmeni, että berberiini kykenee jopa palauttamaan rustovauriota kokeellisessa nivelrikossa. Tulokset puoltavat berberiinin käyttöä nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa, päättelevät tutkijat.

Tulokset vahvistavat aikaisempia korealaisia ja kiinalaisia tutkimuksia, jotka osoittivat kiistatta, että berberiinillä on hyvä hoitovaikutus nivelrikossa. Myös amerikkalaiset tutkijat ovat osoittaneet asian yhdessä korealaisten tiedemiesten kanssa. Uudet kiinalaiset tutkimukset valottavat sitä, millä biokemiallisilla mekanismeilla berberiini suojaa nivelrustoja (Zhou ym. 2016, Yue ym. 2017). Muita hyviä ravintolisiä nivelvaivojen ehkäisyssä ja hoidossa ovat D-vitamiini, karnosiini, inkivääri ja kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA). Ne ovat tärkeitä, sillä ainakin miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta.

Diabeetikot ja muut berberiiniä ravintolisänä käyttävät ihmiset voivat saada samalla, kaupan päällisiksi suojaa nivelrikkoa vastaan. Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 grammaa eli 2–3 tablettia. Berberiiniä saa terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta.

Myös D-vitamiini ehkäisee ja hoitaa polven nivelrikkoa, osoittavat kliiniset tutkimukset (Zheng ym. 2014, Zhang ym. 2017).

Liu SC, Lee HP, Hung CY, Tsai CH, Li TM, Tang CH. Berberine attenuates CCN2-induced IL-1β expression and prevents cartilage degradation in a rat model of osteoarthritis. Toxicology and Applied Pharmacology. 2015 Nov 15;289(1):20-9. doi: 10.1016/j.taap.2015.08.020.
Zhou Y, Tao H, Li Y, Deng M, He B, Xia S, Zhang C, Liu S. Berberine promotes proliferation of sodium nitroprusside-stimulated rat chondrocytes and osteoarthritic rat cartilage via Wnt/β-catenin pathway. European Jounal of Pharmacology. 2016 Jul 18. pii: S0014-2999(16)30467-8. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.07.027.
Yue M, Xia Y, Shi C, et al. Berberine ameliorates collagen-induced arthritis in rats by suppressing Th17 cell responses via inducing cortistatin in the gut.
FEBS J. 2017 Jun 21. doi: 10.1111/febs.14147.
Zhang FF, Driban JB, Lo GH, et al. Vitamin D Deficiency Is Associated with Progression of Knee Osteoarthritis. Journal of Nutrition. 2014 Dec;144(12):2002-2008. Abstract
Zheng S. Jones G,  Cicuttini F, et al.. Maintaining vitamin D sufficiency is associated with improved structural and symptomatic outcomes in knee osteoarthritis. The American Journal of Medicine, 2017. Free Full Text