Duodecim palkitsee ravintolisätutkijan

Lääkäriseura Duodecim on suhtautunut vuosikymmenien ajan kielteisesti ravintolisien käyttöön ja nimittänyt sitä uskomushoidoksi. Nyt asenne on muuttunut. Duodecim myönsi vuoden 2016 arvostetun Matti Äyräpään palkinnon lastentautiopin professori Erika Isolaurille, jonka työryhmä on tutkinut lähes 20 vuotta probioottien eli maitohappobakteereiden terveysvaikutuksia. Ravintolisien vastustajat ja mollaajat eivät ole tulleet ajatelleeksi, että maitohappobakteerit kuuluvat suosituimpiin ravintolisiin.

Erika Isolauri on Turun yliopiston lastentautiopin professori (vuodesta 2005) ja Tyksin lastenklinikan ylilääkäri. Hän on kansainvälisesti arvostettu ja ansioitunut tutkija, jonka työryhmän tulokset ovat muuttaneet hoitokäytäntöjä ja avanneet uusia tutkimussuuntia, toteaa palkinnon perusteluista Duodecimin hallituksen puheenjohtaja, professori Markku Savolainen. Palkinto luovutetaan Isolaurille keskiviikkona Lääkäripäivillä.

Isolaurin työryhmä osoitti ensimmäisenä maailmassa, että allergiariskiperheissä raskaana oleville äideille ja vastasyntyneille vauvoille annetut probiootit ehkäisevät atooppista ihottamaa ja hengitystieinfektioita jopa usean vuoden ajan. Erika Isolauri käynnisti maitohappobakteerien merkitystä lasten allergioiden ennaltaehkäisyssä selvittävän NAMI-tutkimusohjelman Tyksissä ja Turun yliopistossa vuonna 1997. Ohjelma on tuottanut uraauurtavaa tietoa ravitsemuksen ja maitohappobakteerien merkityksestä pikkulasten elimistön suojatekijänä.

Professorit Erika Isolauri ja Seppo Salminen saivat jo vuonna 2010 arvostetun ravitsemustieteen palkinnon (The IDF Elie Metchnikoff Prize) pioneerityöstään ihmisen ravitsemuksen ja suoliston mikrobiston vaikutusten tutkimuksessa. Palkinnon perusteluissa probiootit nähtiin uudenlaisina työkaluina taistelussa elintapasairauksia vastaan. Isolaurin ja Salmisen tutkimukset osoittivat, että probiooteilla tuettu synnytystä edeltävä ravitsemusneuvonta voi olla turvallinen ja taloudellinen keino ehkäistä allergiaa, tulehdussairauksia ja metabolista epidemiaa (metabolista oireyhtymää, insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta).

Pro-, pre- ja niiden yhdistelmät eli synbiootit kuuluvat suosituimpiin ravintolisiin, joita käyttävät kaikenikäiset ihmiset kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi Italiassa probiootit ovat eniten myyty ravintolisäryhmä. Valitettavasti EU:n elintarviketurvallisuuselin EFSA on tyrmännyt probiootteja valmistavien yhtiöiden, muun muassa Valion terveysväiteanomukset. Ilman niiden hyväksyntää ravintolisien markkinoinnissa ei saa kertoa kuluttajille, mitä hyötyä ravintolisistä voi olla. Suomessa Evira valvoo ravintolisien markkinointia ja niiden turvallisuutta. Usein esitetyt väitteet, joiden mukaan ravintolisiä ei muka olisi tutkittu ja että ne olisivat terveydelle vaarallisia, ovat tuulesta temmattuja ja osoittavat vain tällaisten väitteiden esittäjien tietämättömyyttä ja ajattelemattomuutta.

Yle: Tyksin lastenklinikan ylilääkärille Matti Äyräpään palkinto probioottitutkimuksista