Kalaöljystä apua nivelreumaan

Reumalääkärit etsivät nyt apua potilailleen myös ravintolisistä. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat D-vitamiini ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot. Reumapotilailla on huomattavaa puutetta näistä kummastakin ravintoaineryhmästä, osoittavat uudet tutkimukset. Puutteen korjaaminen voi ehkäistä reuman puhkeamista ja parantaa uusien reumalääkkeiden tehoa, kirjoittavat tutkijalääkärit Rheumatology-lehdessä. He kehottavatkin korjaamaan puutokset ravintolisiä antamalla.

Amerikkalaiset lääkärit ovat tutkineet reumaa sairastavien ja riskissä olevien henkilöiden veren omega-3-rasvahappojen pitoisuuksia ja todenneet, että vajeet ovat yleisiä. Nämä havainnot puoltavat kalaöljyn nauttimista ruoan lisänä, sillä se vähentäisi reumatautien puhkeamista, päättelevät tukijat. Kalaöljy näet ehkäisee reuman merkkiautovasta-aineiden (autoantibodyjen) eli immunoproteiinien tuotantoa elimistössä. Nämä proteiinit hyökkäävät elimistön omia kudoksia vastaan ja saavat aikaan kroonisen tulehdustilan. EPA- ja DHA-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat sitä. Englantilaisen tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahappojen nauttiminen voi parantaa uusien reumalääkkeiden tehoa.

Amerikkalaistutkijat selvittivät kalaöljyn käyttöä 30 merkkivasta-aineita tuottavilla potilailla ja 47 verrokilla, joilla ei ollut näitä vasta-aineita. Vain 6,7 prosenttia vasta-ainepotilaista, mutta joka kolmas verrokkki, söi kalaöljyä ruoan lisänä. Vasta-aineita tuottavien potilaiden veren omega-3-pitoisuudet olivat merkittävästi pienempiä kuin verrokkien. EPA ja DHA voivat vähentää immuunireaktion voimakkuutta ja kestoa, päättelee epidemiologian professori Jill Norrisin johtama tutkijaryhmä (Colorado School of Public Health) (Gan ym. 2015).

Uudet reumalääkkeet, anti-TNF-valmisteet, ovat mullistaneet reuman hoidon, mutta huomattavalla osalla potilaista nämä lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia, eivätkä lääkkeet tehoa toivotulla tavalla, toteavat englantilaiset Birminghamin ja Oxfordin yliopistojen tutkijat samassa tiedelehdessä. Syytä ei tunneta vielä täysin, mutta kalaöljyn pitkäketjuiset rasvahapot, eritoten EPA, säätävät immuunivastetta ja voivat parantaa lääkehoidon tehoa. Tutkijat korostavat, ettei ihminen kykene syntetisoimaan näitä omega-3-rasvahappoja ja niiden saanti ravinnosta on vähäistä. Suositeltava keino tilanteen korjaamiseksi on nauttia tehokkaita kalaöljyvalmisteita (Jeffery ym. 2015).

Gan RW, Young KA, Gary O. Zerbe GO, et al. Lower omega-3 fatty acids are associated with the presence of anti-cyclic citrullinated peptide autoantibodies in a population at risk for future rheumatoid arthritis: a nested case-control study. Rheumatology 2015 doi: 10.1093/rheumatology/kev266 First published online: September 13, 2015

Jeffery LE, Calder P, Filer A et al. Plasma Levels of Polyunsaturated Omega 3 Eicosapentaenoic Acid are Associated with Anti-TNF Response in Rheumatoid Arthritis, and Inhibit the Etanercept Driven Rise in TH17 Cell Differentiation in Vitro. Rheumatology 2015; 54 (suppl 1): i42 doi:10.1093/rheumatology/kev085.004