Tyypin 2 diabeetikot voivat hyötyä kohtuullisesta viinin nauttimisesta

Tyypin 2 diabeetikot, joiden verensokeri on hyvässä hallinnassa, voivat nauttia 1,5 dl puna- tai valkoviiniä päivittäin aterioilla, kertoo uusi kliininen tutkimus. Viini vähentää kohtuullisesti sydän- ja verisuonitautien ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöitä sekä parantaa unen laatua, kirjoittavat lääkärit.

Diabeetikoille annetut ohjeet alkoholin nauttimisesta ovat ristiriitaisia, koska pätevää tutkimustietoa on vasta vähän. Ennestään tiedetään, että hyvä verensokerin hallinta vähentää lisätautien riskiä, mutta ei poista sitä kokonaan. Diabetes on luonteeltaan tulehdustauti, jossa myllertää myös hapetusstressi.

Israelissa Ben Gurion -yliopiston tutkimuksessa selvitettiin aterian yhteydessä nautitun viinin vaikutusta diabeteksen lisätautien riskitekijöihin. Tutkijat seurasivat kaksi vuotta 224 yli 40-vuotiasta kakkostyypin diabeetikkoa, jotka eivät olleet käyttäneet alkoholia ennen tutkimusta. Syömiseeen nähden ei annettu mitään kalorirajoitusta.

Potilaat arvottiin sattumanvaraisesti johonkin kolmesta ryhmästä, joita kehotettiin juomaan Välimeren ruokavalioillallisella joko

  • 1,5 dl mineraalivettä tai
  • 1,5 dl punaviiniä tai
  • 1,5 dl valkoviiniä.

Vesiryhmään verrattuna punaviiniryhmän veren rasvatasapaino parani merkitsevästi: HDL- ja alipoproteiini a1- (apo a1) -pitoisuudet suurenivat merkitsevästi (0,05 mmol/l mg/dl ja 0,03 g/l) ja kokonaiskolesteroli/HDL-suhde pieneni (-0,27 mg/dl). HDL:n ja alipoproteiini a1:n alentuneet pitoisuudet lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, joten pitoisuuksien suurenemista pidettiin hyvänä asiana. Apo A1- ja HDL-pitoisuudet korreloivat yleensä hyvin. Joidenkin tutkimusten mukaan apo A1 -taso kuvaa valtimotautien riskiä HDL-tasoa paremmin. Valkoviini puolestaan alensi paastoverensokeria (- 1 mmol/l) ja insuliiniresistenssiskooria (-1,2).

Viinin nauttiminen paransi aineenvaihdunnan tasapainoa niillä yksilöillä, joilla oli hidas alkoholiaineenvaihdunta (alkoholidehydrogenaasi-geenin ADH1B*1 kantajilla), mutta ei niillä, joiden alkoholin aineenvaihdunta oli nopea (ADH1B*2 geenin homotsygootit). Tulokset viittaavat siihen, että osa viinin edullisista vaikutuksista perustuu alkoholiin, kun taas punaviinin vaikutukset voivat perustua muihin viinin ainesosiin kuten resveratroliin.

Viinin kohtuukäyttö aterioilla ei nostanut verenpainetta, ei lihottanut, ei aiheuttanut maksavaurioita, ei vaikuttanut haitallisesti lääkehoitoon eikä elämänlaatuun. Unen laatu parani viiniä nauttineilla vesiryhmään nähden. Tutkijat päättelivät, että diabeetikkojen geenimääritys voi erotella ne tyypin 2 diabeetikot, jotka hyötyvät kohtuullisesta viinin käytöstä.

 Moderate Wine Intake in Adults With Type 2 Diabetes I-34-34. Annals of Internal Medicine. 2015;163(8):I-34. doi:10.7326/P15-9031
Gepner Y, Golan R, Harman-Boehm I,  et al. Effects of Initiating Moderate Alcohol Intake on Cardiometabolic Risk in Adults With Type 2 Diabetes: A 2-Year Randomized, Controlled Trial. Annals of Internal Medicine. 2015; 163(8):569-579. doi: 10.7326/M14-1650