Tyrmäysisku vähärasvaiselle ruokavaliolle – sen terveellisyydestä ei ole näyttöä

Maailman laajin ja kallein ravitsemustutkimus tyrmää vallitsevat opit, joiden mukaan vähärasvainen ruokavalio suojaisi sydäntä ja ehkäisisi syöpää. Tulokset julkaistiin tällä viikolla Amerikan Lääkärilehdessä JAMAssa ja sitä kirjoitetaan nyt kaikkialla maailman valtamediassa. Tutkijat ja asiantuntijat ovat hämmentyneitä. Tutkimus kesti kahdeksan vuotta ja se maksoi lähes 400 miljoonaa euroa.

Tutkimus oli osa suurta Yhdysvaltain terveysviraston Women's Health Initiative (WHI) -tutkimusta, samaa ohjelmaa, joka muutama vuosi sitten osoitti, että naisten hormonikorvaushoidosta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt julkaistuun kahdeksan vuoden seurantatukimukseen 40 amerikkalaisessa terveyskeskuksessa kuului lähes 48 835 naista, iältään 50-70 vuotta. Yli 19 000 heistä noudatti vähärasvaista ja noin 29 000 toimi verrokkeina noudattaen tavallista, vapaavalintaista ruokavaliota. WHI-tutkijat toivoivat, että vähärasvaisella dieetillä rasvan saanti olisi polta pienempi kuin verrokeilla (20 % vs 40 %) kokonaisenergian saanista. Mutta, kuten tällaisissa kokeiluissa usein käy, niin tässäkin koeryhmän rasvansaanti oli alussa tavoitteen mukaista, mutta kuuden vuoden kuluttua jo 30 % (verrokeilla vastaavasti 38 %). Lopussa ryhmien välillä ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja rinta- eikä paksusuolisyövissä eikä sydäntaudeissa. Naiset eivät yrittäneet laihduttaa, ja niinpä ryhmien välillä ei havaittu merkittäviä eroja painossa. Myöskään kolesterolissa ei tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia suuntaa tai toiseen – ainakaa sydäntautien kannalta.

"Tulokset ovat mullistavia", sanoo tohtori Jules Hirsch, New York Cityn Rockefeller-yliopiston entinen ylilääkäri. Hän on tutkinut koko ikänsä ruokavalioiden merkitystä painoon ja terveyteen. Hän kritisoi New York Timesin haastattelussa nykyistä ravitsemusneuvontaa. Terveysviranomaisilla ei ole hallussaan oikeaa tietoa siitä, kuinka ihmisten tulisi syödä hallitakseen painoaan ja pysyäkseen terveenä, Hirsch jyrisee.

"Tulos oli murskaava", sanoo Harvardin yliopiston ravitsemuslääketieteen professori Walter Willet Sceince-lehdessä. "Tilanne on hyvin vakava" hän luonnehtii. Tosin hänkin huomauttaa, että seuranta-aika olisi saanut olla pitempi, sillä syöpätaudit ilmaantuvat hyvin hitaasti.

Tohtori Michael Thun, Yhdysvaltain syöpäjärjestöjen epidemiologi, kutsuu hanketta väestötutkimusten Rolls-Royceksi, niin suuri ja kallis se oli. Ja sellaisena se sanoo viimeisen sanan. Tutkimus ei tue vähärasvaisen ruokavalion suosittelemista väestölle sydän- ja verisuonitautien ja syövän ehkäisemiseksi.

Monet ravitsemus- ja lääketieteiden asiantuntijat ovat kommentoineet tuloksia. Osa heistä neuvoo edelleen vähentämään tyydytettyjä ja transrasvoja, ja lisäämään kasvisten ja vihannesten syöntiä. Toiset taas eivät ole lainkaan ilahtuneita uusien tulosten tulkinnasta. Tohtori Dean Ornish, joka on kauan suosittanut vähärasvaista dieettiä uskoo, etteivät tutkimukseen osallistuneet naiset vähentäneet riittävästi rasvansyöntiään eivätkä he syöneet tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä. Hän pitää myös seuranta-aikaa liian lyhyenä. Toiset taas sanovat, että dieetillä on merkitystä sydäntautien ehkäisyssä, kunhan ihmiset vain noudattaisivat ns. Välimeren ruokavaliota, jossa on vähän tyydytettyjä rasvoja kuten voita ja runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa, oliiviöljyä. Tutkimukseen osallistuneet naiset vähensivät kaikkia rasvoja, mikä saattoi olla virhe. Sydänlääkäri Peter Libby Harvard Medical Schoolista huomauttaa, etteihän Välimeren dieetin eikä kuntoliikunnankaan terveysvaikutuksia ole tutkittu yhtä mittavasti kuin nyt raportoitua ruokavaliota. "Jos vastaava liikunnan terveysvaikutuksia käsittelevä tutkimus osoittautuisi negatiiviseksi, minä lakkaisin uskomasta väestötutkimuksiin", hän sanoo.

Libby kritisoi tutkimusasetelmaa vanhanaikaiseksi. Hän uskoo, että useimmat ihmiset osaavat nykyään erottaa huonot ja hyvät rasvat toisistaan ja lisätä hyvien rasvojen (kuten omega-3:n) syöntiä. Tutkimusta johtanut epidemiologi Barbara V. Howard sanoo, että ihmisten tulisi ymmärtää, ettei mikään dieetti yksin takaa ihmisen terveyttä. "Mikään ruokavalion muutos tässä maassa ei poista kroonisia sairauksia", hän tulkitsee. "Ihmiset kuvittelevat aina, että tauti johtuu siitä, mitä he ovat syöneet. He eivät ajattele kuinka paljon he ovat syöneet, kuinka paljon he ovat tupakoineet ja kuinka vähän he ovat liikkuneet". Tupakointia lukuun ottamatta terveysvalistus perustuu suurimmaksi osaksi epäsuoriin näyttöihin elintapojen merkityksestä, Howard korostaa.

Useimmat tutkijalääkärit ovat sitä mieltä, että meidän tulisi syödä hyvin, pitää paino kurissa ja harrastaa säännöllistä kuntoliikuntaa. Samanlaisia suosituksia antavat myös syöpätutkijat. Esimerkiksi tohtori Thun ei kannata vähärasvaisen ruokavalion suosittelemista syövän ehkäisemiseksi. Toiset tutkijat muistuttavat geenivirheiden merkityksestä kroonisten tautien synnyssä.

Nyt julkaistu tutkimus on hyvin suunniteltu ja toteutettu ja sen tulokset pitää ottaa todesta, sanoo David A. Freedman, Kalifornian yliopiston tilastotieteilijä. Hän ei ollut itse mukana tässä tutkimuksessa, mutta on kirjoittanut oppikirjoja väestötutkimusten suunnittelusta ja toteutuksesta.

Nyt tutkijat olivat ottaneet purtavakseen kovan pähkinän, sillä asiantuntijat ovat vakuutelleet vuosikymmeniä, että vähärasvainen ruokavalio ehkäisee sydäntauteja ja syöpää ja on muutenkin terveellinen. Tällaisia väitteitä on vaikea todistaa. Myöskään runsaan kuidun saannin ja paksusuolisyövän välistä yhteyttä ei ole kyetty osoittamaan sitovasti, vaikka se on ollut vuosikymeniä vallitseva käsitys. Ei myöskään ole sitovasti osoitettu, että vitamiinien käyttö estäisi tai aiheuttaisi syöpätauteja. [Esimerkiksi suomalaisessa SETTI-tutkimuksessa oli monia menetelmävirheitä, jotka mitätöivät johtopäätökset. Beetakaroteeniryhmässä heti seuraavana päivänä tapahtunut koehenkilön kuolema laskettiin vitamiinkapselin aiheuttamaksi jne. Kritiikistä huolimatta Kansanterveyslaitos ei suostu korjaamaan virheitään.]

Uusia tuloksia on tulkittu myös painonhallinnan kannalta. Koeryhmän ruokavalio ei näyttänyt vaikuttaneen koehenkilöiden painoon. Eräät tutkijat huomauttavat, ettei vähärasvainen, runsaasti hiilihydraatteja sisältänyt ruokavalio lihottanut, vastoin ns. alakarppisten (low-carb) käsityksiä. Toisaalta on huomattava, ettei tässä testattu low-carb -dieettiä (matalahiilihydraattista ruokaliota). Tulokset eivät tukeneet yleistä käsitystä, jonka mukaan rasvan vähentäminen auttaisi laihtumaan. Vaikka aineisto käsitti vain naisia, pätevät sydäntauteja ja syöpää koskevat tulokset todennäköisesti myös miehiin, sanoo Women's Health Initiativen projektipäällikkö tohtori Jacques Rossouw New York Timesissa. Tutkimusta ruotii myös uusin Science-lehti.

Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Invasive Breast Cancer The Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial JAMA 2006;295, 6, February 8. [Free Full Text]

Aiheeseen liittyviä uusia tutkimuksia:

Vähärasvainen ruokavalio ei ole sydänystävällistä
Terveellisenä pidetty ruokavalio hapettaa kolesterolia
Ruokavalion suuri glykemiakuorma lisää sydäntauteja
Mitokondriomuutokset syynä valtimonkovetustautiin
Ikäihmisten mitokondriot vuotavat
Omega-6/omega-3-suhde kroonisissa taudeissa
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Karnosiini ehkäisee glykaatiota
Kromi – tohtori Tolosen katsaus

Muita uusia tutkimusraportteja uutisarkistossamme.