Kalaöljyn ja inositolin yhdistelmä voi auttaa lasten bipolaarisessa mielialahäiriössä

Vitamiininkaltainen aine inositoli ja kalaöljy vähentävät yhdessä masennusta ja maniaa 12 viikossa 5–12-vuotiaiden lasten kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, osoittaa Harvardin yliopiston ja Bostonin Massachusetts General Hospitalin psykiatrian klinikoiden tutkimus (Wozniak ym. 2015). Sitä tukee toinenkin uusi amerikkalaisten psykiatrian klinikoiden kliininen tutkimus, jossa annettiin pelkästään kalaöljyä (Fristad ym. 2015). Valitettavasti Suomen Mielenterveysseurassa ja Mielenterveyden keskusliitossa suhtaudutaan nuivasti kalaöljyn ja muiden hyödyllisiksi osoittautuneiden ravintolisien käyttöön mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa. Ilmeisesti siellä vallitsee tietämättömyyttä ravintolisätutkimusten ja käytännön kokemuksen hyvistä tuloksista.

Tutkimuksen taustaa

Kiinnostus kaksisuuntaisen mielialahäiriöön hoitoon kalaöljyllä heräsi sen jälkeen, kun psykiatrian professori Andrew Stollin johdolla Harvardin yliopistossa oli vuonna 1999 julkaistu tutkimus, jossa etyyliesteröity kalaöljy nopeutti kaksisuuntaisen mielialahäiriön paranemista ja ehkäisi masennuksen uusiutumista. Myöhemmissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että potilaiden solukalvoissa on rasvahappohäiriö (Clayton ym. 2008), joka jäykistää niitä. Kalaöljyn anto pehmittää jäykistyneitä solukalvoja ja lievittää nuorten masennusta ja maniaa (Clayton ym. 2009). Cincinnatin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori Robert McNamaran johtama uudempi tutkimus vahvistaa, että bipo-potilaiden punasoluissa on liian vähän omega-3-rasvahappoja. Myös taiwanilaiset psykiatrit ovat osoittaneet, että masennuspotilaiden punasolujen omega-3-pitoisuudet ovat alhaisia (Su ym. 2015). Toisin sanoen, heidän omega-3-indeksinsä on liian pieni, mikä altistaa monille sairauksille, mielitaudit mukaan luettuina. Professori Stoll ja monet muut johtavat psykiatrit suosittelevat potilaille kalaöljyä ja sen lisänä antioksidantteja (lue lisää). Yhdysvaltain Psykiatriliiton omega-3-työryhmä suositteli jo vuonna 2006 kalaöljyä  masennukseen ja bipolaariseen mielitautiin. Valitettavasti suositusta ei ole otettu huomioon suomalaisissa käypä hoito -ohjeissa.


Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä vuorottelevat masennus ja mania. Tutkimusten mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot, eritoten EPA, vaimentavat mielialajojen vaihteluita.

Näin tutkimus tehtiin

Harvardin yliopiston kliiniseen lumekontrolloituun kaksoissokkotutkimukseen valiittiin 24 lasta, iältään 5–12 vuotta, joilla oli diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö, joko tyyppiä 1 tai 2. Heillä esiintyi masennusta ja hypomaniaa ja/tai maniaa. Vaikeasti sairaita lapsia ei otettu mukaan aineistoon, joten tutkittujen lasten taudit olivat lieviä tai keskivaikeita. Valitut lapset satunnaistettiin johonkin kolmesta hoitovaihtoehdosta, joissa annettiin ravintolisiä joko monoterapiana tai yhdistelmänä:

  • inositoli tai lume (7 lasta)
  • omega-3-rasvahapot tai lume (7 lasta)
  • yhdistetty inositoli ja omega-3-hoito tai lume (10 lasta)

Inositolin päivannos oli 80 mg painokiloa kohti. Kalaöljyä annettiin päivittäin 2 kapselia, jotka sisälsivät yhteensä 325 mg EPAa ja 225 mg DHA:ta. Valitettavasti vain 54 % koehenkilöistä noudatti ohjeita vaikutusjakson loppuun asti ilmeisesti siksi, että kaksi kapselia päivässä oli liikaa osalla lapsista. [Vertalun vuoksi: Suomessa saa valmisteita, jotka sisältävät yhdessä kapselissa 590 mg EPAa ja 260 mg DHA:ta. ja lisäksi D3-vitamiinia. Kapselin voi tarvittaessa purra rikki ja kuorilon voi sylkäistä roskiin. Tai kapselin voi puhkaista ja öljyn voi puristaa lusikkaan tai vaikka ruoan joukkoon ja puristaa pari tippaa sitruunaa päälle maun häivyttämiseksi.]

Parhaat tulokset saatiin inositolin ja kalaöljyn yhdistelmähoidossa. Young Mania Rating Scale, Children's Depression Rating Scale ja Brief Psychiatric Rating Scale paranivat kaikki merkitsevästi (P < .05). Tutkijat korostavat jukaisunsa otsikossa, että kalaöljy sisälsi runsaasti EPA-rasvahappoa, jota pidetään parhaana antidepressiivisenä omega-3:na. Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevilla nuorilla on veressään tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja. Siksi niiden antaminen ruoan lisänä vaikuttaa loogiselta.

Tulokset osoittivat, että kalaöljyn ja inositolin yhdistelmähoito vähensi lasten maniaa ja masennusta, kirjoittavat psykiatrit. He huomauttavat, että tuloksia tulee arvioida varovasti, sillä vain vähän yli puolet koehenkilöistä pysyi mukana kokeen loppuun asti, mistä syystä tutkimusaineisto jäi pieneksi. Tutkimus on silti tärkeä, koska se tukee aikaisempaa kliinistä näyttöä kalaöljyn tehosta ja koska lääkehoito on melko tehotonta bipolaarisessa taudissa.

Tutkimussuunnitelma on rekisteröity ClinicalTrials-tietokantaan numerolla NCT01396486.

Tutkimusta johti lastenpsykiatrian apulaisprofessori Janet R. Wozniak (Harvard Medical School and at Massachusetts General Hospital, Massachusetts General Hospital). Hänen työryhmänsä aikaisemmassa tutkimuksessa (2007) pelkkä kalaöljy auttoi joka kolmatta kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaa lasta (mikä sekin oli vähintään yhtä hyvä tulos kuin lääkityksellä).

Kalaöljy auttaa yksinkin nuorten (7–14 v) kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, osoittaa toinenkin uusi, amerikkalainen kliininen tutkimus. Kalaöljy vähensi sekä masennusta että maniaa 12 viikossa. Tässä tutkimuksessa annettiin OmegaBrite-valmistetta, jossa on yhteensä 1600 mg omega-3:a (7:1 EPA:DHA) + 400 muita monityydyttymättämiä rasvahappoja (Fristad ym. 2015). Tutkijat olivat oivaltaneet, että EPA-pitoisuuden tulee olla dominoiva, jotta kalaöljy olisi tehokasta mielenterveyshäiriöissä. Tutkimussunnitelman voi lukea tästä: NCT01507753.

Hoitovaikutus voisi olla vieläkin parempi, jos potilailta mitattaisiin seerumin D-vitamiini (S-D-25) ja matalat lukemat (<75 nmol/l) korjattaisiin D-vitamiinilisällä (mielellään tasolle 125–150 nmol/l). D-vitamiini tuottaa yhdessä omega-3:n kanssa aivoissa hermovälittäjäaineita, jotka normalisoivat aivojen toimintaa (Patrick ja Ames 2015). "D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen antaminen on turvallisempi tapa hoitaa potilaita kuin määrätä mielialalääkkeitä, joilla on usein ikäviä sivuvaikutuksia", sanovat asiaa tutkineet tohtori Rhonda P. Patrick ja maailmankuulu professori Bruce N. Ames (Nutrition and Metabolism Center, Children's Hospital Oakland Research Institute, Oakland, California, USA). 

Australialaisissa yliopistoissa on parhaillaan vireillä laaja kirjallisuskatsuas ravintolisien merkityksestä kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä (Ashoton ym 2019). Hanke osoittaa, että ravintolisistä haetaan apua tässä taudissa, johon ei ole parantavaa lääkehoitoa.

Ashton MM, Berk M, Ng CH, Hopwood M, Kavanagh B, Williams LJ, Sarris J, Dean OM. Nutraceuticals and nutritional supplements for the treatment of bipolar disorder: protocol for a systematic review. BMJ Open. 2019 Apr 4;9(4):e025640. doi: 10.1136/bmjopen-2018-025640. Free Full Text
Wozniak J, Faraone SV, Chan J, et al. A randomized clinical trial of high eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acids and inositol as monotherapy and in combination in the treatment of pediatric bipolar spectrum disorders: a pilot study. Journal of Clinical Psychiatry. 2015 Nov;76(11):1548-55. doi: 10.4088/JCP.14m09267.
Wozniak J, Biederman J, Mick E, et al.  Omega-3 fatty acid monotherapy for pediatric bipolar disorder: a prospective open-label trial. European Neuropsychopharmacology. 2007 May-Jun;17(6-7):440-7. Abstract
Fristad MA, Young AS, Vesco AT, et al. A Randomized Controlled Trial of Individual Family Psychoeducational Psychotherapy and Omega-3 Fatty Acids in Youth with Subsyndromal Bipolar Disorder. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology2015 Dec;25(10):764-74. doi: 10.1089/cap.2015.0132.
Patrick RP, Ames BN. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J. 2015 Feb 24. pii: fj.14-268342/ Free Full text pdf
Su KP, Matsuoka Y, Pae CU. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Prevention of Mood and Anxiety Disorders.
Clinical Psychopharmacology and Neuroscience. 2015 Aug 31;13(2):129-37. doi: 10.9758/cpn.2015.13.2.129. Free Full Text pdf
Clayton EH, Hanstock TL, Hirneth SJ, Kable CJ, Garg ML, Hazell PL. Long-chain Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the blood of children and adolescents with Juvenile Bipolar Disorder. Lipids. 2008; Nov;43(11):1031-8. doi: 10.1007/s11745-008-3224-z
Clayton EH, Hanstock TL, Hirneth SJ,et al. Reduced mania and depression in juvenile bipolar disorder associated with long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation. European Journal of Clinical Nutrition. 2009 Aug;63(8):1037-40. doi: 10.1038/ejcn.2008.81.

Päivitys 19.10.2019

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla on tavallista suurempi riski sairastua Parkinsonin tautiin, osoittaa uusi suuri meta-anaylysi, jossa tarkasteltiin seitsmää tutkimusta, joihin oli osallistunut yli neljä miljoonaa henkilöä (Faustino ym. 2019). Tästäkin syystä kannattaa nauttia D-vitamiinia (100 µg/vrk), E-EPAa ja ubikinonia, jotka vähentävät myös Parkinsinin taudin riskiä.

Faustino PR, Duarte GS, Chendo I, et al. Risk of Developing Parkinson Disease in Bipolar DisorderA Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurology. Published online October 14, 2019. doi:10.1001/jamaneurol.2019.3446. Free Article